Άρθρα Ρεπορτάζ

Ενεργειακή κρίση: Ιδιαίτερα δύσκολος προβλέπεται να είναι ο φετινός χειμώνας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Γράφει η Ελένη Γκιάτα

Έρευνες κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Εξαιρετικά δύσκολος προβλέπεται να είναι ο φετινός χειμώνας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες. Η ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής ηπείρου έχει έντονα επηρεαστεί από τις συνέπειες του πολέμου. Ωστόσο δεν αναμένεται αλλαγή της κατάστασης προς το καλύτερο, αντίθετα ο κίνδυνος επιδείνωσης είναι ορατός εξαιτίας των διαταραχών στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη των οποίων η ημερομηνία λήξης είναι άγνωστη.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από έρευνες σχετικά με το φυσικό αέριο.

Προκειμένου να υπολογίσουν την ήδη υπάρχουσα- λόγω του πολέμου- μείωση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά και την αναγκαία επέκτασή της, εφόσον η Ρωσία προχωρήσει σε έγκριση της ολικής διακοπής παροχής εν όψει του φετινού χειμώνα, ερευνητές από την Ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Bruegel, κατέληξαν μέχρι στιγμής στα εξής συμπεράσματα: Το 2021 παρουσιάστηκε μείωση του ποσοστού εισαγωγών φυσικού αερίου από την ΕΕ από 40% σε μόλις 20% στις αρχές του φετινού Ιουνίου 2022. Τη μείωση 300 τεραβάτ/ώρα αφορά η προαναφερθείσα διαφορά η οποία έχει καλυφθεί λόγω της αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas).

Στα όριά της έχει φτάσει η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο περιορισμός της κατανάλωση ρεύματος συνιστάται στους Ευρωπαίους πολίτες, προκειμένου να σημειωθεί περαιτέρω μείωση  στη ζήτηση. Αυτό είναι και το δυσοίωνο συμπέρασμα που συνάγεται από την έρευνα.

Ειδικότερα, εφόσον υπάρξει ολική διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέσω αγωγών, προαναγγέλλεται μια επιπλέον μείωση της τάξης του 15% σε σύγκριση με τη μέση Ευρωπαϊκή ζήτηση, υπάρχουσα κατά την περίοδο 2019-2021. Αποτέλεσμα είναι ο επηρεασμός της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

 Εν αναμονή της λειτουργίας των πρώτων έργων φυσικού αερίου.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα πρώτα έργα, των οποίων την μελλοντική υλοποίηση έχει αναφορικά γνωστοποιήσει μήνες πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τον  ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου  καθώς και για τη νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Το 2023 αναμένεται και η λειτουργία της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Στην υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων συνολικά, ανεξαρτήτως προέλευσης αποβλέπει το πρόγραμμα RePower EU.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος RePower EU.

Οι κυριότεροι στόχοι του προγράμματος RePower είναι: η μεγαλύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, η
διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Παράλληλα, πέρα από τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και
Ενέργειας εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα θετική γνωμοδότηση για την κατασκευή του αγωγού EastMed
(Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία) προσδιορίζοντας τις προκαταρκτικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις το έργου.

Τα έργα που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν θα συμβάλλουν στην απεξάρτηση Ευρώπης- Βαλκανίων
από τις ρωσικές προμήθειες.

΄΄Μόνο το 2022 έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε λειτουργία έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) με συνολική πρόσθετη ικανότητα μεταφοράς αερίου 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, όπως π.χ. ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, ο αγωγός διασύνδεσης Πολωνίας-Σλοβακίας, ο αγωγός Βαλτικής μεταξύ Πολωνίας και Δανίας, ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Οι τερματικοί σταθμοί LNG στην Κύπρο (2 bcm/έτος) και στην Αλεξανδρούπολη στην
Ελλάδα (5 bcm/έτος) πρόκειται να λειτουργήσουν το 2023. Επιπλέον, αρκετά PCI αερίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, τα οποία περιλαμβάνουν πολλά έργα αποθήκευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία) καθώς και το LNG Gdansk στην Πολωνία (τουλάχιστον 6 bcm/έτος). Εξάλλου, η υποστήριξη της επέκτασης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στα 20 bcm ετησίως θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα και Ιταλία στην αρχή) και τα Δυτικά Βαλκάνια΄΄ υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Τα ανωτέρω έργα, θα συμβάλλουν στην απαγκίστρωση της Ευρώπης και των Βαλκανίων από τις ρωσικές προμήθειες του φυσικού αερίου. Η ανάγκη επίσπευσης των εργασιών κρίνεται αναγκαία προκειμένου να μπορέσει να καταστεί δυνατή η άμεση ολοκλήρωσή του.

Τι τονίζει σε σχετικές ανακοινώσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοινώσεις της υποστηρίζει πως για να πραγματοποιηθεί η ολική απεξάρτηση Ευρώπης και Βαλκανίων, είναι καθοριστική η συμβολή των νέων, αναπτυσσόμενων υποδομών εισαγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

 Διεθνής ενεργειακή κρίση: Ανησυχία εκ μέρους των Κυβερνήσεων και των πολιτών.

Η διεθνής ενεργειακή κρίση, ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει τον πλανήτη. Έχουν ακουστεί, μάλιστα ποικίλα σενάρια για την διάρκεια και το τέλος της, χωρίς να υπάρχει ακριβής απάντηση σε αυτά.

Ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 αρχίζει να διαφαίνεται σε μεγάλο βαθμό η επάρκεια και το κόστος ενέργειας. αναφορικά με την είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε νέα ύφεση.

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των πολιτών και των Κυβερνήσεων αναφορικά με την είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε νέα ύφεση.

Οι τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να τερματιστεί η ενεργειακή κρίση ανά τον πλανήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρατίθενται σε site, oι τέσσερις προϋποθέσεις για να σημάνει το τέλος της
ενεργειακής κρίσης είναι κατά κύριο λόγο:

1. Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία

2. Η οριοθέτηση ενιαίων πολιτικών

3. Οι ενιαίες δεσμευτικές πολιτικές

4. Η αποτελεσματική προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και αποθήκευσης.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Πηγές: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ot.gr/2022/07/18/energeia/energeiaki-krisioikonomiasto-aerio-gia-na-vgei-o-xeimonas-to-sxedio-tis-ee-oi-allages-sto-energeiakomeigma/&ved=2ahUKEwjX-57dtq75AhVHP-
wKHXDKDYQQFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw1z4kCgtFBi6VC
OqY5Z0crZ
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url
=https://www.ot.gr/2022/07/18/energeia/energeiaki-
krisi-ektokseytike-to-xreos-ton-etaireion-energeias-stin-
eyropi/&ved=2ahUKEwjX-57dtq75AhVHP-
wKHXDKDYQQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw1p2QRo5F5oc6
QOQfJcf6QI
https://www.capital.gr/me-apopsi/3647214/i-energeiaki-
krisi-epiteinei-to-problima-tis-energeiakis-ftoxeias-se-
europi-kai-ellada
https://www.ot.gr/2022/07/03/apopseis/opinion/telos-tis-
energeiakis-krisis-oi-3-proypotheseis/

Πηγή εικόνας: Google

Σχετικές αναρτήσεις

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi