Περιβάλλον

Εννέα κράτη της ΕΕ ζητούν ημερομηνία για το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης

Η ομάδα των εννέα χωρών της ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ημερομηνία εξόδου για την πώληση βενζινοκίνητων και ντίζελ αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας από τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο, φαίνεται να ζητούν από τους φορείς ένα σαφές μήνυμα για να προχωρήσουν με τις επείγουσες ανάγκες μετάβασης σε οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Αυτό περιλάμβανε επίσης αισθητά αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών CO2 για αυτοκίνητα και μεγαλύτερη επέκταση της υποδομής φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα αυτοκίνητα χωρίς CO2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να περιορίσει τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον και εξάγονται εντός της ΕΕ.

Πολιτικά ευαίσθητο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια για το πώς σκοπεύει να επιτύχει τον στόχο που έχουν συμφωνήσει τα κράτη μέλη για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Τα αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα ενδέχεται να αποτελούν μέρος του συνολικού πακέτου. Ήδη από το φθινόπωρο, η επιτροπή έθεσε σε εφαρμογή μείωση κατά 50% των εκπομπών σε σύγκριση με το 2021. Μέχρι στιγμής, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έπρεπε να μειώσουν τις εκπομπές κατά 37,5% έως το 2030.

Το εάν η προμήθεια θα ορίσει και το τέλος για τον κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης αυτό θεωρείται ανοιχτό. Εάν η ΕΕ θέλει να είναι ουδέτερη από το κλίμα έως το 2050, όπως υποσχέθηκε, τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ δεν θα πωλούνται πλέον το αργότερο έως το 2035, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Ωστόσο, για πολιτικούς λόγους, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφύγει να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Πέρα από τη συζήτηση σχετικά με τις νέες απαιτήσεις CO2, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν ότι η Επιτροπή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σφραγίσει το τέλος του κινητήρα εσωτερικής καύσης το 2025 με τις προγραμματισμένες νέες απαιτήσεις για τα πρότυπα εκπομπών Euro 7.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει προτάσεις για περαιτέρω μείωση των εκπομπών ρύπων. Πέρυσι, ένα συμβουλευτικό όργανο προς την Επιτροπή παρουσίασε δύο αυστηρά σενάρια για τις νέες οριακές τιμές για τους ρύπους που είχαν προκαλέσει ανησυχία στη βιομηχανία.

Με πληροφορίες από την ΦΑΖ

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi