Κοινωνία Κόσμος

FAZ για Ερντογάν: Ο πανικός τον έκανε να μιλήσει, και μόλις μίλησε, η κατάσταση χειροτέρεψε: στην Τουρκία, ο κόσμος χάνει την πίστη του στις ολοένα και πιο συγκεχυμένες εξηγήσεις του Ερντογάν για την κατάσταση που προκάλεσε.

Σαφώς, δεν είναι εύκολο, χρησιμοποιώντας λαϊκιστικές, οπορτουνιστικές ή μακιαβελικές μεθόδους, να κερδίσεις τόσες πολλές εκλογές και να αλλάξεις το πολιτικό σύστημα της χώρας με λαϊκή ψήφο.

Δυστυχώς, αυτή η εξαιρετικά μακρά βασιλεία δεν οφείλεται στην ευημερία του πληθυσμού ή στη διεύρυνση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία στο τέλος αυτών των 20 ετών είναι το τέλος σχεδόν όλων των παγκόσμιων δεικτών. Από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι τα επίπεδα εκπαίδευσης, έχουμε πιάσει πάτο σε αμέτρητους τομείς.

Σύμφωνα με την κατάταξη δημοκρατίας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ,  η Τουρκία βρίσκεται στην 147η θέση σε 179 χώρες. Ακόμα και η Ρουάντα και το Μπαγκλαντές είναι μπροστά της. Η κατάταξη της Σαγκάης για την ακαδημαϊκή επιτυχία δεν έχει πλέον ούτε ένα τουρκικό πανεπιστήμιο μεταξύ των 400 κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο. Και στη λίστα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, είναι μία από τις δέκα χειρότερες χώρες για τους εργαζόμενους στον κόσμο.

Κανένα από αυτά τα αρνητικά ρεκόρ δεν απείλησε την 20ετή κυβέρνηση του Ερντογάν. Ωστόσο, τα οικονομικά σοκ θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσει το παλάτι μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023. Μην το διαβάζετε ως ελπίδα μιας αντιπολίτευσης. Το γεγονός είναι: όσο χειρότερη είναι η οικονομία, τόσο περισσότερο η υποστήριξη προς τον Ερντογάν καταρρέει. Αν και η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη προτείνει τον προεδρικό υποψήφιο της, η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ήττα για τον Ερντογάν.

Στο ερώτημα: «Θα ψηφίζατε τον Ερντογάν ή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης;» Το 55,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, μόνο το 33,3 τοις εκατό για τον Ερντογάν. Φυσικά, ο Ερντογάν θα μπορούσε, κυριολεκτικά, να κάνει τα πάντα για να ανατρέψει αυτήν την εικόνα, αλλά ας επιστρέψουμε στα γεγονότα προς το παρόν.

Το 2018, ο Ερντογάν εξελέγη με 52,59 τοις εκατό και η πτώση των ψήφων τους τελευταίους δώδεκα μήνες ήταν δραματική. Ενώ ολόκληρος ο κόσμος καταπολεμά τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, ο Ερντογάν ορκίστηκε στη θέση του ότι ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα υψηλών επιτοκίων και χαμηλών επιτοκίων. Ο πόλεμος του Ερντογάν στα οικονομικά οδήγησε τον πληθωρισμό τόσο ψηλά που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ και σε αυτόν τον κλάδο. Με το επίσημα ανακοινωμένο ποσοστό πληθωρισμού 80,21%, ξεπέρασε ακόμη και την Αργεντινή και είναι πλέον παγκόσμιοι πρωταθλητές. Αν ήταν γνωστός ο πραγματικός ρυθμός, δεν θα έσπανε μόνο το ρεκόρ στη Γη, αλλά σε ολόκληρο τον γαλαξία.

Αυτό που κόστισε ο Ερντογάν σε έναν στους τρεις ψηφοφόρους μέσα σε ένα χρόνο ήταν η αντίδραση πανικού του, με την οποία ταρακούνησε τις αγορές. Ο πανικός τον έκανε να μιλήσει και μόλις μίλησε, η κατάσταση χειροτέρεψε. Όταν ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου 2021 με την εμμονή στην ανάπτυξη: «Το συμφέρον είναι η αιτία, το αποτέλεσμα είναι ο πληθωρισμός», ο πληθωρισμός ήταν 21%. Ένα μήνα αφότου ανακοίνωσε ότι «πέφτει γρήγορα», αυξήθηκε πάνω από 36%. Και αμέσως αφού είπε: «Ο πληθωρισμός πέφτει τώρα, αυτό είναι σίγουρο», η στατιστική υπηρεσία που διοικείται από το παλάτι το ανέβασε στο 48%. Στη συνέχεια είπε: «Μετά τον Μάιο θα πάει πίσω», σήμερα είναι νούμερο ένα στον κόσμο με 80,21 τοις εκατό.

Μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, είναι η χώρα της οποίας το νόμισμα υποτιμάται ταχύτερα. Τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25% έναντι των ξένων νομισμάτων. Όλα έχουν γίνει εξαιρετικά ακριβά. Για το ποσό που δαπανούσαν οι Τούρκοι για ένα VW Golf μηδενικών χιλιομέτρων πριν από επτά χρόνια, δύσκολα μπορούν σήμερα να αποκτήσουν το νέο iPhone.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi