Κοινωνία Κόσμος

Φήμες και σενάρια διαδοχής μετά την εξαφάνιση του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας μαζί με πηγές του Πεκίνου διέψευσαν χθες τις φήμες ότι ο 36χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «βαριά άρρωστος» ή και «εγκεφαλικά νεκρός» ύστερα από δύσκολη επέμβαση στην καρδιά.

Ωστόσο το μυστήριο για την τύχη του ισχυρού άνδρα της Πιονγιάνγκ παραμένει, καθώς είναι άφαντος τουλάχιστον από τις 11 Απριλίου -αν όχι και νωρίτερα, καθώς οι φωτογραφίες του που δημοσίευσαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ εκείνη τη μέρα και στις 12 του μηνός προέρχονταν από παλαιότερες εκδηλώσεις.

Το σίγουρο είναι πως ο Κιμ για πρώτη φορά δεν παραβρέθηκε ούτε στην εκτόξευση πυραύλων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ούτε στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του παππού του και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, στις 15 Απριλίου.

Από την τελευταία επέτειο απουσίασε επιδεικτικά και η αδελφή του Κιμ Γιο Τζονγκ -κατά πολλούς η επικρατέστερη διάδοχός του, σε όχι και τόσο μακρινό διάστημα- γεγονός που γιγάντωσε τις φήμες ότι, πράγματι, κάτι σοβαρό συμβαίνει στον νεαρό δικτάτορα της Απω Ανατολής. Πρόσφατα άλλωστε η «αδελφή-διάδοχος» έκανε την πρώτη της δημόσια δήλωση και καλλιεργεί την εντύπωση ότι κρατάει τα ηνία.

Η είδηση περί «σοβαρής κατάστασης» του Κιμ Γιονγκ Ουν μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα Daily NK Βορειοκορεατών αντιφρονούντων στη Σεούλ και αναπαράχθηκε ταχύτατα από αμερικανικά και άλλα δυτικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την Daily NK, ο Κιμ αντιμετώπιζε από καιρό καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν όταν ανέβηκε στο «ιερό» Ορος Παεκτού τον Αύγουστο.

Η κατάσταση της υγείας του Κιμ αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό στη Βόρεια Κορέα, αλλά εκτός των συνόρων είναι γνωστό πως η φυσική του κατάσταση δεν είναι καλή. Μάλιστα, το φθινόπωρο του 2014 ήταν εξαφανισμένος επί 40 μέρες, πυροδοτώντας όργιο φημών ότι ανατράπηκε πραξικοπηματικά από τους συντρόφους του. Τελικά εμφανίστηκε με μπαστούνι, ομολογώντας ότι νιώθει «σωματικές ενοχλήσεις».

Να σημειωθεί πως η Β. Κορέα δεν διαθέτει επισήμως κανένα κρούσμα του κορωνοϊού, έχοντας «απλώς» θέσει σε καραντίνα μερικές εκατοντάδες άτομα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi