Κοινωνία Κόσμος

Φλώρινα: Το έθιμο των φωτιών. Τι συμβολίζει.

Πρόκειται για το «άναμμα των φωτιών» που λαμβάνει χώρα σε πλατείες της πόλης και πολλών χωριών, προαναγγέλλοντας το χαρμόσυνο νέο του ερχομού του Θεανθρώπου.

Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο και συμβολίζει τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στην φάτνη του νεογέννητου Χριστού για να τον ζεστάνουν.

Οι φωτιές ανάβουν στις 23 Δεκεμβρίου, σε γειτονιές της πόλης της Φλώρινας, και στα χωριά του νομού.

Σε κάθε «φωτιά» οι παρευρισκόμενοι μπορούν να απολαύσουν γλυκά και πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα, φασόλια, πιπεριές, κεμπάπια κτλ, καθώς και άφθονο κρασί, υπό τον ήχο πάντα από τις τοπικές ορχήστρες.

Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Φωτιές στη Φλώρινα με το θερμόμετρο τις περισσότερες φορές  κάτω από το μηδέν, και την πόλη χιονισμένη και παγωμένη.

Στις 23 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα ανάβουν φωτιές σε όλες τις γειτονιές της πόλης και στα χωριά, αλλά η μεγαλύτερη είναι αυτή που βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων, δίπλα από τον Σακουλέβα, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Τα νερά του εκείνο το βράδυ γίνονται κόκκινα από τις φωτιές που ανάβουν κατά μήκος του ποταμού.

Τα προηγούμενα χρόνια τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι μάζευαν ξύλα ή παλιά λάστιχα απο τα αυτοκίνητα (κυρίως στα χωριά, κάτι που απαγορεύτηκε όμως λόγω της προστασίας του περιβάλλοντος απο τα τοξικά αέρια και έτσι πλέον καίγονται μόνο ξύλα). Η φωτιά καίει όλη τη νύκτα μέχρι το πρώτο φως της ημέρας.

Σήμερα μπορεί να μην γίνονται ακριβώς έτσι τα πράγματα, αλλά οι φωτιές έχουν κρατήσει πολλά απο αυτόν τον χαρακτήρα του παρελθόντος, ενώ έχουν προστεθεί οι μπάντες με τα χάλκινα, που τις συναντά κανείς σε κάθε γειτονιά και χωριό να παίζουν σκοπούς της περιοχής με τα τοπικά κρασιά και τσίπουρα να ρέουν άφθονα όπως προαναφέραμε.

Στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας ο δήμος έχει φροντίσει να προσφέρονται δωρεάν εδέσματα φαγητό και κρασί σε όλους τους επισκέπτες.

Η διαδικασία κρατούσε μήνες πριν, έτσι τα παιδιά μαζεύονταν σε ομάδες μετά το σχολείο και μάζευαν ξύλα από τα γειτονικά χωριά, μέσα από τα ποτάμια και από δέντρα που επίσης με τον τρόπο αυτό τα καθάριζαν κιόλας. Επίσης υπήρχαν και οι ”κλεψιές” από ομάδα σε ομάδα, όπου πήγαιναν το βράδυ και έπαιρναν τα ξύλα της άλλης ομάδας. Ανήμερα της 23ης Δεκεμβρίου από το πρωί ετοιμαζόντουσαν στο χώρο όπου θα γίνει το άναμμα της φωτιάς, και έτσι μία ομάδα παιδιών ήταν μόνιμα στο χώρο για να ”παραφυλάει” μέχρι και την τελευταία στιγμή. Τα υπόλοιπα παιδιά συνεχίζουν τις διάφορες άλλες δουλειές μέχρι το τελικό στήσιμο για το βράδυ και το άναμμα αυτής.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi