Κοινωνία Κόσμος

Γερμανία: Η νέα συζήτηση για τον κορωνοϊό.

Θεωρείται ένας από τους πιο εξέχοντες ιολόγους στη Γερμανία και οι δηλώσεις του είχαν μεγάλο βάρος στην πανδημία του κορωνοϊού: ο Christian Drosten, επικεφαλής ιολόγος στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου. Λίγο πριν το τέλος του έτους, μίλησε ότι ο COVID-19 είχε εισέλθει σε μια νέα φάση. «Βιώνουμε το πρώτο ενδημικό κύμα του SARS-CoV-2 αυτόν τον χειμώνα, που κατά τη γνώμη μου σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ντρόστεν στο Berliner Tagesspiegel τη Δευτέρα.

Ένας ιός ταξινομείται ως ενδημικός όταν τα ποσοστά μόλυνσης είναι σταθερά, δεν αυξάνονται ή μειώνονται σημαντικά, εν μέρει επειδή τα εμβόλια και η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις έχουν επιβραδύνει νέα κύματα μόλυνσης.

Διαφωνία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Η δήλωση του Christian Drosten πυροδότησε αμέσως διαφωνίες στη γερμανική κυβέρνηση. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann του φιλελεύθερου FDP κάλεσε την υπόλοιπη κυβέρνηση να τερματίσει τα τελευταία εναπομείναντα μέτρα πρόληψης του COVID. Ο επιδημιολόγος και Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) απάντησε ότι ο άμεσος τερματισμός όλων των προληπτικών μέτρων θα ήταν «ανόητος».

Οι Lauterbach και Buschmann εμφανίζονται κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann (του FDP, αριστερά) και ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD, δεξιά) έχουν αντίθετες απόψεις για την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), η ανεξάρτητη κυβερνητική υπηρεσία για την επιτήρηση και τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών και μη μεταδοτικών ασθενειών, ανέφερε περισσότερα από 160.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη σημασία. Πραγματοποιούνται όλο και λιγότερες δοκιμές PCR και πολλά μολυσμένα άτομα με θετικό αυτοέλεγχο δεν αναφέρουν πλέον στις αρχές.

Οι περιορισμοί για τον COVID προγραμματίζονται μέχρι τον Απρίλιο

Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι σχετικά επιφυλακτική και εξακολουθεί να εφαρμόζει κανονισμούς για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19. Μέχρι τον Απρίλιο του 2023, όταν λήγει ο ισχύων νόμος για την πρόληψη των λοιμώξεων, οι μάσκες FFP2 πρέπει να φοριούνται σχεδόν σε όλες τις ομοσπονδιακές πολιτείες σε τρένα και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων, σε όλα τα νοσοκομεία και γηροκομεία και σε όλες τις ιατρικές πρακτικές. Τα άτομα που επισκέπτονται νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας πρέπει να ελέγχονται εκ των προτέρων.

Όλοι οι άλλοι κανονισμοί – που καλύπτουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα σχολεία, τα εστιατόρια και ούτω καθεξής – οργανώνονται σε κρατικό επίπεδο και διαφέρουν μεταξύ των 16 μεμονωμένων ομοσπονδιακών κρατιδίων. Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, οι μάσκες εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στη Βαυαρία συνιστώνται μόνο.

Περισσότερη αυτο-ευθύνη για τους πολίτες.

Ο Bernd Salzberger, Επικεφαλής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρέγκενσμπουργκ και Πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων (DGI), παραδέχεται ότι ορισμένοι κανονισμοί στη Γερμανία θα μπορούσαν να χαλαρώσουν. «Άλλες χώρες το έχουν κάνει με μεγάλη επιτυχία, όπως η Δανία και η Μεγάλη Βρετανία», είπε στη DW.

“Φυσικά θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες στα νοσοκομεία, απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν πολλά ευάλωτα άτομα εκεί. Αλλά στην καθημερινή ζωή θα μπορούσαμε να καταργήσουμε πολλά μέτρα. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι συμπεριφέρονται υπεύθυνα και πρέπει να αναρωτηθείτε αν όλα είναι πραγματικά υποχρεωτικό πρέπει να γίνει».

Μια πινακίδα που είναι αναρτημένη μπροστά από ένα κατάστημα γράφει: Εθελοντική προστασία στόματος και μύτης.
Ορισμένα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν ήδη άρει τους αυστηρούς κανονισμούς.

Η χρήση μάσκας στα τρένα έχει μικρή διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης καθώς ο COVID-19 έχει γίνει πλέον ενδημικός, είπε ο Salzberger. «Αν είχαμε ένα ισχυρό κύμα μόλυνσης όπου όλοι μολύνθηκαν, θα ήταν μια διαφορετική κατάσταση».

Το FDP επιμένει στην προσωπική ελευθερία του κορωνοϊού

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε κύμα διαδηλώσεων κατά των περιοριστικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στη Γερμανία. Υποστηρίχτηκε από το λεγόμενο κίνημα των πλευρικών στοχαστών. Έκτοτε στράφηκε σε άλλες θεωρίες συνωμοσίας.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κορυφαίοι πολιτικοί του FDP είναι υπέρ της άρσης των περιορισμών. Η προστασία της προσωπικής ελευθερίας είναι μια από τις θεμελιώδεις πεποιθήσεις του FDP. Ενόψει μιας σειράς κακών εκλογικών αποτελεσμάτων, το FDP προσπαθεί να επικεντρωθεί περισσότερο σε αυτόν τον τομέα, ξεχωρίζοντας έτσι από τους εταίρους του συνασπισμού στην κυβέρνηση, το SPD και τους Πράσινους.

Προστατέψτε τα νοσοκομεία με μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της Γερμανίας, το Marburger Bund, αντέδρασε με οργή στην έκκληση του υπουργού Δικαιοσύνης για άρση όλων των περιορισμών. Ήταν «δύσκολο να νικηθεί όσον αφορά το θράσος απέναντι στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», είπε η πρόεδρος του συνδέσμου, Σουζάνα Τζόνα, στο (RND).

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, οι πολιτικοί εξακολουθούσαν να εκλιπαρούν το προσωπικό των νοσοκομείων, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους μόνιμους γιατρούς να εργάζονται περισσότερο και ακόμη και να κάνουν υπερωρίες τα Χριστούγεννα λόγω του κύματος λοιμώξεων. «Η άρση όλων των μέτρων είναι βαθιά αλληλεγγύη με το προσωπικό της κλινικής, που έχει κάνει πολλά στην πανδημία και μόλις έφτασε ξανά στα όρια της ανθεκτικότητας».

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού γεμίζουν τις γερμανικές κλινικές.

Ο Gerald Gass, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων (DKG), πιστεύει ότι είναι θεμιτό να συζητηθεί η χαλάρωση ορισμένων μέτρων πρόληψης των λοιμώξεων – αλλά όχι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Κατά τη γνώμη του, «η κατάργηση όλων των μέτρων εν μία νυκτί» δεν είναι καλή ιδέα.

Ένα μωρό βρίσκεται σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου συνδεδεμένο με σωλήνες.
Τα γερμανικά νοσοκομεία είναι γεμάτα με άτομα με λοιμώξεις του αναπνευστικού, ειδικά μικρά παιδιά, πέρα ​​από τον COVID-19

Τα νοσοκομεία είναι αυτή τη στιγμή σχετικά γεμάτα, ειδικά με κρούσματα γρίπης. «Βλέπουμε έναν συνδυασμό λοιμώξεων, μερικές από τις οποίες καταλήγουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας», είπε στη DW. «Αυτό περιλαμβάνει λιγότερους ασθενείς με COVID αλλά πολλούς ασθενείς με γρίπη, ιδιαίτερα ηλικιωμένους, και περιπτώσεις ιού RS σε παιδιά και εφήβους». Επιπλέον, υπάρχει άρρωστο προσωπικό της κλινικής, γεγονός που αυξάνει την πίεση.

Νέο κύμα COVID από την Κίνα;

Εν τω μεταξύ, το τεράστιο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα παρατηρείται με μεγάλη ανησυχία. Ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση στο Πεκίνο όχι μόνο έχει καταργήσει όλα τα μέτρα περιορισμού στη χώρα, αλλά επέτρεψε επίσης στους πολίτες της να ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό. Από τις 8 Ιανουαρίου, θα αρθεί και η προηγουμένως υποχρεωτική καραντίνα κατά την είσοδο στην Κίνα.

Το προσωπικό πραγματοποιεί τεστ κορωνοϊού κατά την άφιξη από την Κίνα, εικόνα από το αεροδρόμιο του Μιλάνου
Όποιος πετάξει στην Ιταλία από την Κίνα θα υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό στο αεροδρόμιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκάλεσε συνεδρίαση των 27 μελών της για να καθορίσει μια κοινή στρατηγική. Η Ιταλία ζήτησε δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού οι δοκιμές στο αεροδρόμιο του Μιλάνου στις 26 Δεκεμβρίου βρέθηκαν θετικές σε περισσότερους από τους μισούς επιβάτες ενός αεροπλάνου από την Κίνα. Όποιος εισέρχεται στην Ιταλία από την Κίνα πρέπει τώρα να κάνει υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού στο αεροδρόμιο της Ιταλίας. Η Ισπανία θέλει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα.

Η Γερμανία θέλει να περιμένει και να δει για το ζήτημα της Κίνας.

Οι ΗΠΑ (από τις 5 Ιανουαρίου)  και η Ινδία (από την 1η Ιανουαρίου) ανακοίνωσαν ότι στο μέλλον οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής πριν από την αναχώρηση. Η γερμανική κυβέρνηση, από την άλλη, θέλει πρώτα να παρακολουθεί την κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια νέα παραλλαγή έχει αναπτυχθεί στην Κίνα. Διαφορετικά, αυτό θα έκανε τη χώρα μια εναλλακτική περιοχή και θα οδηγούσε σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η Κίνα ανέφερε πρόσφατα μεταξύ 20.000 και 30.000 νέες μολύνσεις καθημερινά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, η ακρίβεια αυτών των στοιχείων αμφισβητείται. «Δεν είμαι σίγουρος πώς ακριβώς αναφέρουν οι κινεζικές αρχές και πόσο καλά κάνουν τεστ», λέει ο ιολόγος Salzberger. «Είναι δύσκολο να κρίνουμε τι πραγματικά συμβαίνει εκεί».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi