Κοινωνία Κόσμος

Γερμανία: Οι υπουργοί Υγείας τάσσονται υπέρ του ενισχυτικού εμβολιασμού μετά από έξι μήνες

Μετά από διήμερη διάσκεψη, οι υπουργοί Υγείας θα παρουσιάσουν τις αποφάσεις τους για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κανονισμός 3G θα πρέπει να ελέγχεται πιο αυστηρά, τα ευάλωτα άτομα να προστατεύονται καλύτερα. Για παράδειγμα μέσω δωρεάν εξετάσεων σε εγκαταστάσεις φροντίδας.

Ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης του κορωνοϊού, οι ομοσπονδιακοί υπουργοί υγείας έχουν ταχθεί υπέρ των ενισχυτικών εμβολιασμών για όλους. «Οι ενισχυτές μετά από έξι μήνες θα πρέπει να γίνουν ο κανόνας, όχι η εξαίρεση», δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων στο Λίνταου. Οι υποχρεωτικές εξετάσεις πρόκειται να επεκταθούν σε γηροκομεία και γηροκομεία. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ειδικά οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με προηγούμενες ασθένειες και το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ (CSU), ο οποίος προεδρεύει της διάσκεψης των υπουργών υγείας. Βασικά, όμως, οι λεγόμενοι αναμνηστικοί εμβολιασμοί θα πρέπει να είναι «δυνατοί για όλους» μετά από έξι μήνες. Πρόκειται για το «σπάσιμο αυτού του κύματος».

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) ανέφερε κορύφωση νέων μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Σύμφωνα με αυτό, μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 37.120 νέες μολύνσεις 154 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αναμνηστικός εμβολιασμός για όλους μετά από έξι μήνες

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Bodo Ramelow (Αριστερά) φοβόταν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας στο κρατίδιο του θα υπερφορτωθούν σύντομα. «Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα πρέπει να παραδώσουμε ασθενείς σε άλλες γειτονικά κρατίδια», είπε στο ARD «Mittagsmagazin».

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) έχει συστήσει αναμνηστικούς εμβολιασμούς για άτομα άνω των 70 ετών. Ο Spahn επεσήμανε ότι η προθεσμία των έξι μηνών για το ψήφισμα έδωσε επίσης de facto προτεραιότητες ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες. Γιατί στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ηλικιωμένοι θα είχαν κάνει τον πρώτο και τον δεύτερο εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον Spahn, υπάρχει συναίνεση ότι εκτός από τις ιατρικές πρακτικές, χρειάζεται και δημόσιοι φορείς για υπηρεσίες εμβολιασμού, όπως κέντρα εμβολιασμού ή λεωφορεία εμβολιασμού.

Δωρεάν εξετάσεις σε εγκαταστάσεις φροντίδας

Η υποχρέωση για τεστ σε γηροκομεία θα πρέπει να επεκταθεί και στα εμβολιασμένα και σε ανάρρωση, καθώς και αυτά μπορεί να είναι φορείς του ιού. «Με την εκτεταμένη ιδέα των δοκιμών για το προσωπικό και τους επισκέπτες των γηροκομείων, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού, δημιουργούμε πρόσθετη ασφάλεια για όσους χρειάζονται ειδική προστασία», τόνισε ο Holetschek. Ως εκ τούτου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι εξετάσεις, για παράδειγμα, να είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες ατόμων που χρειάζονται περίθαλψη δωρεάν.

Σύμφωνα με τον Spahn, ενδείκνυται «ιδανικά» καθημερινές δοκιμές στα σπίτια. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από την αντίστοιχη επίπτωση. Σε περιοχές με λιγότερες μολύνσεις, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα θα μπορούσαν να είναι αρκετές.

Κριτική από υποστηρικτές ασθενών

Μια εν μέρει απαιτούμενη απαίτηση εμβολιασμού για το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εκτός τραπεζιού. Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς υπάρχουν «επιχειρήματα υπέρ, αλλά και κατά», είπε ο Σπαν. Υπάρχουν περιοχές όπου το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού δεν είναι τόσο υψηλό όσο αναμενόταν. Ωστόσο, ανησυχεί ότι οι νοσοκόμες δεν θα έρχονται πλέον στη δουλειά εάν ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.

Η κριτική ήρθε από υποστηρικτές ασθενών. «Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο σχετικά με την προστασία όσων χρειάζονται περίθαλψη μετά τη διάσκεψη των υπουργών υγείας», δήλωσε το διοικητικό συμβούλιο του γερμανικού ιδρύματος για την προστασία των ασθενών, Eugen Brysch, του πρακτορείου ειδήσεων AFP. «Επειδή με τα μη δεσμευτικά σκευάσματα, ο ιός θα συνεχίσει να ασκεί τα τρομερά αποτελέσματά του στους πολύ παλιούς».

Οι υπουργοί υγείας συμφωνούν ότι ο κανονισμός 2G, ο οποίος περιλαμβάνει μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και εκείνους που έχουν αναρρώσει, αποτελεί από τώρα μια επιλογή πρόσβασης σε ορισμένες εκδηλώσεις σε περιοχές με πολύ υψηλό ποσοστό μόλυνσης, είπε ο Spahn. Ταυτόχρονα, υπήρξε συναίνεση ότι το 3G ως απαίτηση πρόσβασης σε εσωτερικές εκδηλώσεις για εμβολιασμένα, ανάρρωση και ελεγχόμενα άτομα πρέπει να ελέγχεται αυστηρότερα. Η Σαξονία θέλει να είναι η πρώτη ομοσπονδιακή πολιτεία που θα υιοθετήσει έναν εθνικό κανονισμό 2G την Παρασκευή.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi