Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Γιατί μια μικρή καταιγίδα στο βάθος θα έκλεινε την ιστορική εκτόξευση SpaceX;

Τα πράγματα δεν φαίνονται.

Το διαστημικό σκάφος SpaceX Crew Dragon είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει χθές (30 Μαΐου) αφού ο καιρός ανάγκασε την καθυστέρηση εκτόξευσης την Τετάρτη (27 Μαΐου). Εάν ο άσχημος καιρός χτυπήσει ξανά την τοποθεσία εκτόξευσης του Cape Canaveral, Florida στη λάθος στιγμή, η εκκίνηση θα καθυστερήσει για άλλη μια φορά.

Γιατί λοιπόν κάποιο άσχημο καιρό να καθαρίσει ένα πύραυλο Falcon 9; Όταν οι αστροναύτες της NASA Doug Hurley και Bob Behnken απογειώνονται στον πύραυλο SpaceX, θα σηματοδοτήσει την πρώτη προσπάθεια να βάλουν τους ανθρώπους σε τροχιά από το έδαφος των ΗΠΑ σε μια δεκαετία. Και ο πύραυλος είναι αρκετά ισχυρός ώστε να διαπερνά την ατμόσφαιρα και στο διάστημα. Γιατί πρέπει να το ενοχλούν μερικά σύννεφα;

Πρώτον, οι εκτοξεύσεις όπως αυτές πρέπει να είναι τέλεια χρονομετρημένες. Για να φτάσει το σκάφος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πρέπει να ξεκινήσει το προγραμματισμένο λεπτό ή να περιμένει άλλη ευκαιρία. Επομένως, κάθε καθυστέρηση καιρού είναι σημαντική.

Και το γεγονός είναι ότι η NASA είχε μια μακρά και ατυχής ιστορία με τον καιρό εκτόξευσης, όπως σημείωσε η NASA Spaceflight.com στις 24 Μαΐου . Ο παγωμένος καιρός πριν από την κυκλοφορία του Space Shuttle Challenger του 1986 κατέστρεψε τις λαστιχένιες στεγανοποιήσεις δακτυλίου O στους συμπαγείς ενισχυτές πυραύλων. Το λεωφορείο εξερράγη 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση και και οι επτά αστροναύτες του πλοίου πέθαναν. Η αποστολή του Απόλλωνα 12 επέζησε από ένα χτύπημα από κεραυνούς, αλλά ανακάλυψαν όργανα κατά τη διάρκεια της απογείωσης και πυροδότησαν προειδοποιήσεις που σχεδόν οδήγησαν τη NASA να ακυρώσει την αποστολή.

Η έναρξη της Τετάρτης ακυρώθηκε εντός μισής ώρας από την προγραμματισμένη απογείωση λόγω αστραπής στην περιοχή και θύελλας με σχηματισμό «αμόνι». Αυτό το σύννεφο ήταν αρκετά κοντά στον τόπο εκτόξευσης που. Και η ίδια η εκτόξευση θα μπορούσε να είχε προκαλέσει αστραπές στο διαστημικό σκάφος, σύμφωνα με τον διαχειριστή της NASA Jim Bridenstine.

Ο φωτισμός δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό καιρού που παρακολουθεί η NASA πριν από την κυκλοφορία. Κατά την εποχή του διαστημικού λεωφορείου, η NASA δημοσίευσε κριτήρια για αυτές τις εκτοξεύσεις. Μερικοί από τους κανόνες περιελάμβαναν:

  • Η θερμοκρασία δεν πρέπει να έχει πέσει κάτω από το μηδέν τις τελευταίες 24 ώρες και πρέπει να έχει παραμείνει πάνω από 41 βαθμούς Φαρενάιτ (5 βαθμούς Κελσίου) κατά την ίδια περίοδο.
  • Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 99 F (37,2 C) για περισσότερο από 30 συνεχόμενα λεπτά μετά την έναρξη του καυσίμου.
  • Ο άνεμος πρέπει να παραμείνει κάτω από 48 mph (77 km / h) για τις τρεις ώρες μετά την έναρξη του ανεφοδιασμού και δεν μπορεί να κορυφωθεί υψηλότερα από 39 mph (62 km / h) κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης.
  • Δεν πρέπει να υπάρχει βροχή, χιόνι ή χαλάζι στη βάση εκτόξευσης ή στη διαδρομή πτήσης.

Υπήρχε επίσης μια περίπλοκη σειρά κανόνων που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά πεδία και τον φωτισμό που έχουν σχεδιαστεί για την αποφυγή αστραπής στο όχημα. Αλλά το πιο απλό ήταν αυτό:

“Μην εκτοξεύετε όταν παρατηρείται κεραυνός και το σύννεφο που παρήγαγε τον κεραυνό βρίσκεται σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη διαδρομή πτήσης. Η εκτόξευση ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί έως ότου παρέλθουν 30 λεπτά από την αναλαμπή του κεραυνού ή το σύννεφο έχει μετακινηθεί πάνω από 10 ναυτικά μίλια μακριά. “

Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα για τα εμπορικά σχέδια πληρώματος της NASA και της SpaceX για το Σαββατοκύριακο. Οι εκθέσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δείχνουν βροχή και καταιγίδες που έρχονται και πηγαίνουν όλη μέρα σήμερα (29 Μαΐου) στο Cape Canaveral, και παρόμοιες συνθήκες υπάρχουν στην πρόβλεψη για το αύριο.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας