Ιστορία Πολιτισμός

Γνωρίστε την έκθεση «Ancient Greece: Science and Wisdom» στο Λονδίνο.

Η έκθεση Ancient Greece: Science and Wisdom (Αρχαία Ελλάδα: Επιστήμη και Σοφία) στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου μεταφέρει τους επισκέπτες χιλιετίες πίσω στο χρόνο διερευνώντας πώς οι αρχαίοι Έλληνες επεξεργάζονταν, στοχάζονταν και συζητούσαν για τον φυσικό κόσμο. Ειδικότερα, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αυτοπροσδιορίζονταν ως «εραστές της σοφίας», ενώ προσπαθούσαν να εκλογικεύσουν τη λειτουργία του κόσμου μέσα από τα μαθηματικά.

Δοχείο κρασιού, κατασκευασμένο στην Αθήνα (430 – 420 π.Χ.) από ανώνυμο καλλιτέχνη, γνωστό ως Ζωγράφος Κάδμος // © Μουσείο Μπενάκη

Όπως επισημαίνεται στον κατάλογο της έκθεσης, σε ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, απεικονίσεις των εννέα Μουσών διακοσμούσαν χώρους μάθησης. Ακόμα και η λέξη «μουσείο» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό Μουσεῖον (Mouseîon), «το ιερό των Μουσών».

Επισκέπτρια παρατηρεί την αρχαία σαρκοφάγο (180-200 μ.Χ.) οι Μούσες, ο Απόλλωνας και η Αθηνά //  © Science

Οι φιλόσοφοι έκαναν έκκληση στις θεές της πνευματικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας για έμπνευση και σοφία, ερευνώντας τον κόσμο γύρω τους χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων όπως ο σχεδιασμός, η ταξινόμηση, η παρατήρηση, η μέτρηση και η χαρτογράφηση.

Η εξερεύνηση αυτής της έκθεσης μας βάζει στα βήματά τους.

Πιάτο (370-300 π.Χ.) που απεικονίζει τη θαλάσσια ποικιλομορφία. Δάνειο από Kunstsammlungen Antike der Ruhr-Universität Bochum © Science Museum Group

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μια συλλογή σπάνιων και σημαντικών αντικειμένων που εκτίθενται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο να έρθουν στο προσκήνιο πέντε τομείς της αρχαίας ελληνικής επιστήμης: το σύμπαν, ο κόσμος των ζώων, η μουσική και τα μαθηματικά, το ανθρώπινο σώμα και οι θάλασσες.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του πολιτιστικού προγράμματος Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδος που σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και προσφέρει μια διαχρονική καταγραφή των επιστημονικών, τεχνολογικών και ιατρικών επιτευγμάτων από όλο τον κόσμο.

Χρυσό κόσμημα κεφαλής (350-100 π.Χ.) διακοσμημένο με τη μορφή της θεάς Αθηνάς @ Μουσείο Μπενάκη

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τελευταία έρευνα του Project Black Sea Maritime Archaeology για το αρχαιότερο, γνωστό ελληνικό ναυάγιο που χρονολογείται το 400 πΧ., ενώ η Δρ Μαγδαληνή Αναστασίου μιλά για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που χρονολογείται στο 150 π.Χ και ανακαλύφθηκε στο νησί των Αντικυθήρων πριν από έναν αιώνα.

Ουράνια σφαίρα από άργυρο, με 48 αστερισμούς (300-100 π.Χ.) / @Nicolas and Alexis Kugel Collection, Φωτ. Guillaume Benoit

Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, τη Συλλογή Nicolas και Alexis Kugel, το Μουσείο Reiss Engelhorn στη Γερμανία, το Μουσείο Kunsthistorisches στη Βιέννη, το Πανεπιστήμιο Kunstsammlungen Antike der Ruhr-Universität Bochum στη Γερμανία και το Reading Museum στο Ηνωμένο Βασίλειο – και τη συλλογή Science Museum Group collection.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής ανά την Ελλάδα.

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi