Ιστορία Πολιτισμός

Γραμμένη στα ελληνικά μια 1.500χρονη επιγραφή με το «Χριστός, γεννημένος από την Μαρία» που ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μια χαραγμένη χριστιανική επιγραφή 1.500 ετών που ξεκινά, “Ο Χριστός, γεννημένος από τη Μαρία”, ανέφερε την Τετάρτη (20 Ιανουαρίου) η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA). 

Η πέτρινη επιγραφή, γραμμένη στα ελληνικά, αποτελούσε κάποτε μέρος ενός υπέρθυρου (η δομή που εκτείνεται στην κορυφή των κουφωμάτων) που διακοσμούσε την είσοδο μιας εκκλησίας, που βρίσκεται σε αυτό που είναι τώρα et-Taiyiba (επίσης ονομάζεται Taiba), ένα χωριό Η βόρεια κοιλάδα του Ισραήλ.

Η ίδια η εκκλησία χρονολογείται στα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ., που σημαίνει ότι μπορεί να έχει χτιστεί κατά τη  Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Εκτός από το υπέρθυρο, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι η παλιά άγνωστη εκκλησία περιείχε ψηφιδωτά πεζοδρόμια διατεταγμένα σε γεωμετρικό σχεδιασμό.

Η επιγραφή πιθανότατα δημιουργήθηκε για την έναρξη της εκκλησίας, σύμφωνα με τον Leah Di-Segni, ερευνητή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, ο οποίος μετέφρασε το κείμενο. Συνολικά, η επιγραφή γράφει, “Ο Χριστός γεννήθηκε από τη Μαρία”

Η πρώτη γραμμή, «Χριστός γεννημένος από τη Μαρία», προοριζόταν πιθανότατα να προστατεύσει τον αναγνώστη της επιγραφής από τις κακές δυνάμεις, είναι μια κοινή φράση που χρησιμοποιείται σε επιγραφές και έγγραφα από εκείνη την εποχή, είπε ο Ντι-Σεγκνί.

“Η επιγραφή χαιρετά εκείνους που εισέρχονται και τους ευλογεί”, δήλωσε ο Ντι-Σεγκνί σε δήλωση του IAA. “Είναι επομένως σαφές ότι το κτίριο είναι εκκλησία και όχι μοναστήρι: Εκκλησίες χαιρέτησαν τους πιστούς στην είσοδό τους, ενώ τα μοναστήρια τείνουν να μην το κάνουν.”

Τα ερείπια της εκκλησίας όπου βρέθηκε η επιγραφή.

Τα ερείπια της εκκλησίας όπου βρέθηκε η επιγραφή. Παρατηρήστε τα γεωμετρικά ψηφιδωτά.(εικόνα: Tzachi Lang / Israel Antiquities Authority)

Ο Θεοδόσιος, ένας από τους άντρες που αναφέρονται στην επιγραφή, ήταν ένας από τους πρώτους χριστιανούς επισκόπους και ιδρυτής του κτηρίου. Ο Θεοδόσιος ήταν περιφερειακός αρχιεπίσκοπος, που σημαίνει ότι είχε θρησκευτική εξουσία επί της μεγαλύτερης μητρόπολης της Bet She’an, η οποία περιελάμβανε αυτό που είναι τώρα et-Taiyiba.

“Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη της ύπαρξης της βυζαντινής εκκλησίας στο χωριό et-Taiyiba και προσθέτει σε άλλα ευρήματα που πιστοποιούν τις δραστηριότητες των χριστιανών που ζούσαν στην περιοχή”, δήλωσε ο Walid Atrash, αρχαιολόγος στο IAA. Προηγουμένως, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια μιας εκκλησίας από την περίοδο των Σταυροφόρων, καθώς και ένα μοναστήρι που ήταν υπό τη δικαιοδοσία της θρησκευτικής μητρόπολης της Bet She’an. 

Όπως πολλά άλλα αρχαία πέτρινα τετράγωνα, για παράδειγμα, ένας βωμός 1.800 ετών στον ειδωλολατρικό θεό Παν, που επανατοποθετήθηκε ως τούβλο σε μια βυζαντινή εκκλησία στο Ισραήλ,το υπέρθυρο ξαναχρησιμοποιήθηκε αργότερα, πιθανώς στα ύστερα Βυζαντινά ή πρώιμη ισλαμική περίοδος. “Βρέθηκε τώρα ενσωματωμένο στους τοίχους, επομένως γνωρίζουμε ότι η πέτρα επαναχρησιμοποιήθηκε ως δομικό υλικό. Πιθανότατα το κτίριο κατέρρευσε και ξαναχτίστηκε”, δήλωσε η Yardenna Alexandre, αρχαιολόγος της IAA, στο The Jerusalem Post.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο (πέμπτος έως έβδομος αιώνες), αυτό το μέρος ήταν χριστιανικό χωριό και μετατράπηκε σε χριστιανικό φρούριο κατά τη διάρκεια των σταυροφόρων. “Το σύγχρονο αραβικό χωριό αναπτύχθηκε γύρω από αυτό και μερικά ερείπια είναι ακόμα ορατά”, δήλωσε ο Αλεξάντρ.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν την εκκλησία μπροστά από ένα έργο κατασκευής δρόμων. Οι Tzachi Lang και Kojan Haku, αρχαιολόγοι στην Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, διευθύνουν την ανασκαφή και έλαβαν βοήθεια από το κοινό, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, εθελοντών και τοπικών εργαζομένων, ανέφερε η IAA.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής ανά την Ελλάδα.

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi