Άρθρα Ρεπορτάζ

Handelsblatt. Η Τουρκία βασίζεται στη Γερμανία ως ο τελευταίος γεωπολιτικός εταίρος

 Για περισσότερα από πέντε χρόνια, ο τουρκικός στρατός ανησυχεί τους εταίρους του στην Ευρώπη: τριβές με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, απειλές για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες, περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και στην ελευθερία της έκφρασης στο σπίτι.

Πρόσφατα, μια πρόταση απαγόρευσης του αντιπολιτευόμενου κουρδικού κόμματος HDP, η αποχώρηση από τη Σύμβαση κατά της Βίας κατά των Γυναικών και η απότομη παραίτηση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας προκάλεσαν νέους τριγμούς. Η τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, υιοθετεί έναν συμβιβαστικό τόνο. Σε μια συνέντευξη στην Handelsblatt, ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ βασίζεται κυρίως στο Βερολίνο. «Η Γερμανία είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους μας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας», λέει.

Την Πέμπτη, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης για την Τουρκία κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Οι δυτικοί εταίροι αναζητούν μια γραμμή προς την Άγκυρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο επέκρινε έντονα την αίτηση για απαγόρευση του HDP και την απόσυρση από τη σύμβαση για τα δικαιώματα των γυναικών. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ενδείξεις ελαφρής χαλάρωσης στη σύγκρουση ασφαλείας στη Μεσόγειο, η Αθήνα και η Άγκυρα μιλούν ξανά μεταξύ τους από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η Τουρκία έχει επεκτείνει σημαντικά την επιρροή της στην Ευρώπη μέσω του θέματος της μετανάστευσης.

Η Γερμανία έχει αποδεχθεί ήσυχα τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, λέει ο Γκούντερ Σούφερτ από το «Κέντρο Σπουδών Εφαρμοσμένης Τουρκίας» του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP), ερμηνεύοντας την άποψή του για τα πράγματα. Οι ΗΠΑ, επίσης, ήταν απρόθυμες να επιβάλουν κυρώσεις παρά την αγορά του ρωσικού οπλισμού από τον τουρκικό στρατό. Ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell είπε ότι οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ δεν ήθελαν να επιβάλουν κυρώσεις την Πέμπτη.

Την Τουρκία, η προσεκτική πορεία διαμεσολάβησης του Βερολίνου στη σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο έγινε δεκτή. Ο υπουργός Άμυνας Ακάρ επαίνεσε ρητά τη γερμανική κυβέρνηση σε μια συνέντευξη με «θετικές και εποικοδομητικές» συνεισφορές στη διαμάχη με την Ελλάδα και άλλους γείτονες στην ανατολική Μεσόγειο. Ήταν ενθουσιασμένος με τις προσπάθειες της Γερμανίας, “ειδικά από την καγκελάριο Μέρκελ, να βρει λύση για την Ανατολική Μεσόγειο”.

Η πίεση από τις ΗΠΑ φέρνει την Άγκυρα πιο κοντά στην ΕΕ

Η Γαλλία είχε σαφώς συμμαχήσει με την Ελλάδα, στέλνοντας ακόμη και φρεγάτα στην περιοχή των συγκρούσεων. Η Ελλάδα και η Κύπρος επικρίνουν την Τουρκία επειδή θέλουν να επεκτείνουν τα θαλάσσια σύνορά της σε βάρος των δύο μελών της ΕΕ. Ο Ακαρ δείχνει τις πιθανότητες μιας κατανόησης: “Είναι προς το συμφέρον όλων να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από έναν ανταγωνιστικό τομέα σε μια λεκάνη συνεργασίας”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ. Ο ειδικός της Τουρκίας Seufert βλέπει μια στρατηγική μετατόπιση της Τουρκίας προς την ΕΕ προς μια πορεία προσέγγισης. Αυτό το εξηγεί λέγοντας ότι με την αλλαγή της εξουσίας στην Ουάσινγκτον, η Άγκυρα αναμένει μια πιο βασισμένη πολιτική και επομένως πίεση εκεί. Η Γερμανία, αλλά και η Ισπανία και η Ιταλία, θα ήταν ανοιχτές σε αυτήν τη στρατηγική αλλαγή. Αυτό σχετίζεται επίσης με το γεγονός ότι και τα τρία κράτη της ΕΕ είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας.

Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική για την Τουρκία. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών για πιθανή ενημέρωση της προσφυγικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η Άγκυρα προφανώς προτιμά να διαπραγματευτεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Εάν ο Ακαρ έχει τον τρόπο του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσεων σε άλλα ζητήματα. Πώς και πού ακριβώς δεν διευκρίνισε.

Ο 69χρονος Ακάρ ξεκίνησε τη στρατιωτική του καριέρα ως απόφοιτος του Τουρκικού Στρατού και της Σχολής Πεζικού. Υπήρχε ξανά και ξανά ενεργός σε οργανώσεις του ΝΑΤΟ και είχε συχνές επαφές με Γερμανούς στρατιώτικούς. Κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, ο Ακάρ έγινε όμηρος ως αρχηγός του προσωπικού στην έδρα των ενόπλων δυνάμεων από τους δικούς του στρατιώτες.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ωστόσο, ο Ακάρ δεν προσχώρησε στο κυβερνών κόμμα AKP. Υπό την αιγίδα του, η Τουρκία επέκτεινε και πάλι τη στρατιωτική της δέσμευση. Δύο ακόμη αποστολές μάχης στη βόρεια Συρία και η ενεργός στρατιωτική υποστήριξη στους πολέμους στη Λιβύη και μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν δείχνουν ότι ο Ακάρ δεν φοβάται τις συγκρούσεις.

Διαδικασία ναυτικής νομοθεσίας σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου

Σε μια συνέντευξη στην Handelsblatt, προτιμά να εμφανίζεται ως διπλωμάτης και τονίζει ότι η κυβέρνησή του μπορεί να συνεργαστεί με όλους στη διαμάχη για τα θαλάσσια δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, παραμένει σκληρός στα αιτήματά του: η Τουρκία πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις συμφωνίες μεταξύ των μεσογειακών χωρών. Η Άγκυρα, για παράδειγμα, προειδοποίησε την Ελλάδα, το Ισραήλ και την ΕΕ σε προφορική σημείωση τον Μάρτιο να μην συνδέσει το Ισραήλ με την Ελλάδα στον πυθμένα της Μεσογείου χωρίς άδεια ή πληροφορίες από την Τουρκία.

Στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της, η χώρα έχει θέσει ως στόχο την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της – κυρίως σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα δύο μέλη της ΕΕ είναι φυσικά αντίθετα με αυτά τα σχέδια. Πρόκειται κυρίως για προσοδοφόρα αποθέματα φυσικού αερίου κάτω από τη θάλασσα.

Πέρυσι, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TP έστειλε επανειλημμένα γεωτρητικά πλοία σε αμφιλεγόμενα ύδατα για να πραγματοποιήσει δοκιμές γεώτρησης σε όλη την Κύπρο. Αυτά τα πλοία συνοδεύτηκαν από το τουρκικό ναυτικό. Ο Ακάρ χαρακτηρίζει τη γεώτρηση νόμιμη.

Στη συνέχεια, η Γαλλία έστειλε ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή και ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την παράδοση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην Αθήνα. Ο Ακάρ το επικρίνει: “Είναι προφανές ότι η κατάσταση με τρία ή πέντε αεροπλάνα δεν θα αλλάξει και αυτό θα επιφέρει πρόσθετα οικονομικά βάρη για τον ελληνικό λαό”. Περιγράφει την επιστροφή σε μια ανεπίσημη μορφή συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ως ” σημαντικό. “Βήμα για την επίδειξη πολιτικής βούλησης”. Ωστόσο, συνεχίζει να επικρίνει τη στάση Ελλήνων στρατιωτών σε αποστρατικοποιημένα νησιά και την επέκταση της ελληνικής ζώνης πτήσης σε δέκα αντί για έξι μίλια.

Η εξωτερική πολιτική και η αμυντική πολιτική συμβαδίζουν στην Τουρκία ακόμη περισσότερο από ό, τι σε άλλες χώρες. Όπου τα συμφέροντα της κυβέρνησης συναντώνται με αντίσταση, ο στρατός της χώρας δεν απέχει πολύ. Η Γερμανία, αλλά και πολλές άλλες χώρες, επέβαλαν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η τουρκική βιομηχανία όπλων καθίσταται ανεξάρτητη από τη Δύση

Η τουρκική βιομηχανία εξοπλισμών έχει από καιρό καθιερώσει τον δικό της κύκλο παραγωγής, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό αποκτάται χωρίς τη Δυτική υποστήριξη. Ένα νέο ελικόπτερο μάχης που ονομάζεται Atak 2 θα κατασκευαστεί σύντομα, ο κινητήρας για αυτό λέγεται ότι προέρχεται από την Ουκρανία. Η Άγκυρα συμφώνησε σε συνεργασία με όπλα από το Πακιστάν τον Φεβρουάριο.

Σχετικά με το Κυπριακό, υποστηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αναγνωρίζεται αποκλειστικά από την Τουρκία: «Αντί να διαπραγματεύεται συνεχώς τις παλιές προτάσεις όπως μια συνομοσπονδία, όλες οι πλευρές πρέπει να δουν ότι είναι καιρός να διαπραγματευτεί μια λύση με δύο κυρίαρχα κράτη δηλώνει. “Το νησί της Κύπρου έχει χωριστεί από τον εμφύλιο πόλεμο το 1974. Υπήρξαν προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας εδώ και δεκαετίες, και η Τουρκία προτιμά τώρα μια λύση δύο κρατών.

Καλεί τις Βρυξέλλες να μην κάνουν τα διμερή προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και Κύπρου ευρωπαϊκό πρόβλημα: «Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να μπορεί να εξετάζει αυτές τις διαπραγματεύσεις αντικειμενικά και χωρίς προκατάληψη, χωρίς την κάρτα« Αλληλεγγύη ΕΕ ». Η ελπίδα για προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και ιδίως της Γερμανίας, ο κατάλογος πιθανών συγκρούσεων είναι μακρύς.

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοποριακή Δράση που προάγει τη Ψηφιακή Ασφάλεια

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi