Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Η Blue Origin θα εκτοξεύσει τον William Shatner στο διάστημα σήμερα!

 Ο Γουίλιαμ Σάτνερ και άλλοι τρεις επιβάτες θα εκτοξευθούν στο διάστημα σήμερα (13 Οκτωβρίου) στη δεύτερη πτήση του πυραύλου New Origin’s Blue Shepard, και μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά όλη τη δράση στο διαδίκτυο.

Ο συνδυασμός πυραύλων-κάψουλας New Shepard θα απογειωθεί από το Blue Origin’s Launch Site One, κοντά στην πόλη Van Horn του Δυτικού Τέξας, στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10 π.μ. ώρα Ελλάδας, 1400 GMT). Μια ζωντανή μετάδοση της αποστολής θα ξεκινήσει περίπου 90 λεπτά πριν την απογείωση και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά. Η μετάδοση μέσω διαδικτύου θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά στον ιστότοπο της Bue Origin και στο YouTube.

Η σημερινή αποστολή έρχεται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη εκτόξευση του Blue Origin, που μετέφερε στο διάστημα τον ιδρυτή της εταιρείας Jeff Bezos, τον αδελφό του Mark, τον 82χρονο πρωτοπόρο της αεροπορίας Wally Funk και τον 18χρονο Ολλανδό φοιτητή Oliver Daemen. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο Shatner θα θέσει ένα νέο ρεκόρ ως το γηραιότερο άτομο που πήγε στο διάστημα στα 90 του χρόνια – ένα ρεκόρ που είχε στο παρελθόν ο Funk στο λανσάρισμα της Blue Origin στις 20 Ιουλίου.

Το πλήρωμα της αποστολής New Shepard NS-18 της Blue Origin, από αριστερά: Chris Boshuizen, William Shatner, Audrey Powers και Glen de Vries. (εικόνα: Blue Origin)

Πετώντας στο πλευρό του Shatner (γνωστός και ως Captain Kirk από το “Star Trek”) στην αποστολή NS-18-η 18η εκτόξευση ενός οχήματος New Shepard-θα είναι ο αντιπρόεδρος αποστολών και πτήσεων της Blue Origin Audrey Powers. Glen de Vries, αντιπρόεδρος για τις βιοεπιστήμες και την υγειονομική περίθαλψη στη γαλλική εταιρεία λογισμικού Dassault Systèmes. και ο Chris Boshuizen, συνιδρυτής της εταιρείας παρατήρησης της Γης Planet. 

Ολόκληρη η πτήση θα διαρκέσει περίπου 11 λεπτά και το πλήρωμα θα βιώσει περίπου τέσσερα λεπτά έλλειψης βάρους ενώ θα βρίσκεται στο διάστημα. Ο ενισχυτής πυραύλων του New Shepard θα χωρίσει από την κάψουλα και θα επιστρέψει στη Γη για μια όρθια προσγείωση στο σημείο προσγείωσης του Blue Origin στο West Texas, περίπου 3 μίλια βόρεια από τον εκτοξευτή, περίπου οκτώ λεπτά μετά την απογείωση. 

Ενώ ενισχυτής θα προσγειώνεται, η κάψουλα New Shepard με το πλήρωμα στο πλοίο θα φτάσει στο μέγιστο υψόμετρο ακριβώς πάνω από τη γραμμή Kármán, το διεθνώς αναγνωρισμένο όριο του διαστήματος, το οποίο βρίσκεται περίπου 1.100 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κάψουλα θα προσγειωθεί στη Γη 11 λεπτά μετά την απογείωση. 

Η διαδικτυακή μετάδοση του Blue Origin θα εκτελείται για όλη τη διάρκεια της αποστολής, δείχνοντας ζωντανή θέα του πυραύλου και της κάψουλας κατά την εκτόξευση και τις δύο προσγειώσεις. Οι ομάδες αποκατάστασης της Blue Origin σχεδιάζουν να ανοίξουν την καταπακτή στην κάψουλα New Shepard 11 λεπτά μετά την προσγείωση του πληρώματος, με την εκπομπή να ολοκληρώνεται λίγο αργότερα στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδας (14:30 GMT).

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας