Ιατρική Βιολογία

Η δοκιμή χλωροκίνης για τη θεραπεία του COVID-19 σταμάτησε νωρίς λόγω καρδιακών επιπλοκών

Στη μελέτη της Βραζιλίας, ορισμένοι ασθενείς που έλαβαν υψηλή δόση του φαρμάκου ανέπτυξαν επικίνδυνα προβλήματα καρδιακού ρυθμού.

Μια βραζιλιάνικη μελέτη που εξέτασε το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη για το COVID-19 έπρεπε να σταματήσει νωρίς σε μια ομάδα ασθενών που έλαβαν υψηλή δόση του φαρμάκου, αφού ορισμένοι ασθενείς στην ομάδα αυτή ανέπτυξαν επικίνδυνα προβλήματα καρδιακού ρυθμού.

Η χλωροκίνη και το σχετικό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη έχουν κάνει πρωτοσέλιδα τις τελευταίες εβδομάδες αφού ο πρόεδρος Donald Trump κάλεσε τα φάρμακα ως πιθανό “παιχνίδι αλλαγής” για τη θεραπεία του COVID-19.

Οι Βραζιλιάνες ερευνητές σκοπεύουν να εγγράψουν 440 άτομα στη μελέτη τους για να ελέγξουν εάν η χλωροκίνη είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για το COVID-19. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε “υψηλή δόση” του φαρμάκου (600 mg δύο φορές ημερησίως για 10 ημέρες) είτε “χαμηλή δόση” (450 mg για πέντε ημέρες, με διπλή δόση μόνο την πρώτη ημέρα). Η μελέτη ήταν «διπλά τυφλή», που σημαίνει ότι ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί τους γνώριζαν ποια δόση έλαβαν.

Ωστόσο, μετά την εγγραφή μόνο 81 ασθενών, οι ερευνητές είδαν μερικά σημεία που αφορούν. Μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της θεραπείας, περισσότεροι ασθενείς στην ομάδα υψηλών δόσεων εμφάνισαν προβλήματα καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας χαμηλής δόσης. Και δύο ασθενείς στην ομάδα υψηλής δόσης ανέπτυξαν έναν γρήγορο, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό γνωστό ως κοιλιακή ταχυκαρδία προτού πεθάνουν.

“Η μελέτη μας θέτει αρκετές κόκκινες σημαίες για να σταματήσει η χρήση τέτοιων [υψηλών] δοσολογιών παγκοσμίως, προκειμένου να αποφευχθούν περισσότεροι περιττοί θάνατοι”, ανέφεραν οι ερευνητές στο έγγραφό τους, δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου στη βάση δεδομένων πριν από την εκτύπωση medRxiv. Το έγγραφο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

Ένα νοσοκομείο στη Γαλλία επίσης ανέφερε ότι σταμάτησε τη θεραπεία της υδροξυχλωροκίνη για τουλάχιστον έναν ασθενή με COVID-19 μετά την εμφάνιση προβλημάτων καρδιακού ρυθμού στον ασθενή, σύμφωνα με Newsweek .

Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες ως θεραπεία για την ελονοσία και είναι γενικά καλά ανεκτές. αλλά μια σημαντική επιπλοκή είναι ο κίνδυνος ενός σοβαρού προβλήματος καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται “παράταση QT”, δήλωσαν οι μπράλλιν συγγραφείς. Ως εκ τούτου, τα φάρμακα δεν είναι ασφαλή για τα άτομα με προβλήματα καρδιακού ρυθμού ή αρρυθμία, η Live Science ανέφερε προηγουμένως.

“Για μένα, αυτή η μελέτη μεταφέρει μια χρήσιμη πληροφορία, η οποία είναι ότι η χλωροκίνη προκαλεί μια εξαρτώμενη από τη δόση αύξηση της ανωμαλίας στο [ηλεκτροκαρδιογράφημα] που θα μπορούσε να προδιαθέσει τους ανθρώπους σε ξαφνικό καρδιακό θάνατο”, δήλωσε ο Δρ David Juurlink, επικεφαλής του τμήματος της κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στους The New York Times .

Αφού οι βραζιλιάνοι ερευνητές σταμάτησαν το βραχίονα υψηλής δόσης, «ξεσκεπάζουν» όλους τους ασθενείς σε αυτό το βραχίονα και τους επιστρέφουν στην ομάδα χαμηλής δόσης.

Ο περιορισμένος αριθμός των ασθενών που μελετήθηκαν μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετός για να προσδιορίσει εάν το φάρμακο έχει όφελος για το COVID-19, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να σχεδιάζουν να εγγράψουν ασθενείς στην ομάδα χαμηλής δόσης για να ολοκληρώσουν τη μελέτη τους.

Όλοι οι ασθενείς στη μελέτη έλαβαν επίσης ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται αζιθρομυκίνη, το οποίο είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού ρυθμού. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν μόνοι τους τις τοξικές επιδράσεις αυτού του αντιβιοτικού, αφού όλοι οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν ήδη το φάρμακο πριν ξεκινήσουν τη μελέτη. Ο συνδυασμός της αζιθρομυκίνης και της υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται επίσης στα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο The New York Times.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi