ΓερμανίαΠολιτική

Η Γερμανία χρειάζεται μια θεμελιώδη κρατική μεταρρύθμιση.

Σε μια μικρή ομάδα, ο Volker Wissing (FDP) εξέφρασε πρόσφατα μια πικρή αλήθεια. Η ανάκαμψη στην κίνηση είναι ούτως ή άλλως δύσκολη υπόθεση. Αλλά το πώς θα επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του με αυτή τη διοίκηση μέχρι το 2030 είναι μυστήριο για αυτόν, είπε ο υπουργός Μεταφορών.

Η πολιτεία δεν αγγίζει μόνο τα όρια της χωρητικότητάς της όσον αφορά την κυκλοφορία. Είτε το χάος του φόρου ακινήτων, είτε η πρόοδος που μοιάζει με σαλιγκάρι στην ψηφιακή διαχείριση είτε η έρημη κατάσταση της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος – το κράτος, όπως ο αλυσοδεμένος γίγαντας Γκιούλιβερ, συχνά δύσκολα μπορεί να δράσει. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Γκιούλιβερ, τον οποίο αλυσόδεσαν νάνοι, το κράτος έχει αλυσοδεθεί – μέσω της «τελειοκρατικής υπερβολικής ρύθμισης», όπως το είπε πρόσφατα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτή η κριτική δεν αφορά την κρατική επίθεση, αλλά την αυτοσυντήρηση. Εάν η Γερμανία όχι μόνο θέλει να διαχειριστεί την ευημερία της στον 21ο αιώνα, αλλά θέλει και να την αυξήσει, χρειάζεται τώρα μια συζήτηση για το πώς το κράτος μπορεί να γίνει ξανά πιο αποτελεσματικό μέσω μιας αναδιοργάνωσης των καθηκόντων και μιας πιο σύγχρονης διοίκησης. Ή όπως γράφει ο οικονομολόγος Moritz Schularick: Οι εκθετικά αυξανόμενες απειλές στον 21ο αιώνα «δεν μπορούν πλέον να καταπολεμηθούν με μηχανές φαξ».

Όλο και περισσότερα τμήματα και επιτελεία

Οι δύο πιο πρόσφατες κρίσεις έδειξαν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει σήμερα ένα κράτος. Δούλεψαν πολλά. Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν ιδέα πόσο περίπλοκη ήταν η οιονεί εθνικοποίηση ενός μόνο προμηθευτή ενέργειας όπως η Gazprom Germania κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Αλλά σε μεγάλο βαθμό, το κράτος έχει σκοντάψει μέσα από τις κρίσεις. Ξανά και ξανά έπεσε σε αδράνεια, αν και το επόμενο κύμα μόλυνσης ήταν προβλέψιμο, παρόλο που άλλες χώρες είχαν από καιρό επιβάλει φρένο στις τιμές της ενέργειας στην ενεργειακή κρίση. Το επαναλαμβανόμενο συμπέρασμα της κρίσης: το κράτος είναι μόνο εν μέρει έτοιμο για δράση.

Οι πολιτικοί πάντα αντιδρούσαν σε αυτή τη συνειδητοποίηση σύμφωνα με το ίδιο μοτίβο: με περισσότερη κυβέρνηση. Πουθενά αλλού δεν μπορεί να φανεί τόσο ξεκάθαρα η νέα πίστη στο κράτος όσο στο οργανόγραμμα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών, για το οποίο θα πρέπει σύντομα να εφευρεθεί ένα νέο μέγεθος DIN για να είναι σε θέση να απεικονίσει όλα τα νέα τμήματα και τη διοίκηση επιτελεία.

Η συζήτηση για την κρατική μεταρρύθμιση δεν αφορά το ζήτημα του περισσότερο ή λιγότερο κράτους, αλλά για το ζήτημα της αποτελεσματικότητας. Σε ορισμένους τομείς – λέξη-κλειδί εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια – χρειάζεται περισσότερη κυβέρνηση. Στην εσωτερική διοίκηση, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα γενικό κόστος. Τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν κολλήσει εδώ και μήνες επειδή ο υφυπουργός από το υπουργείο Οικονομικών έχει πιο σημαντικά πράγματα να κάνει στον 18ο γύρο ψηφοφορίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η άλλη χρηματοδότηση, από την άλλη, διανέμεται χειρόγραφα επειδή δεν υπάρχουν κριτήρια ή επαρκή στοιχεία. Και στο τέλος όλα αυτά πωλούνται ως «agile working».  

Διαφωνίες μεταξύ ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων

Το γεγονός ότι η διοίκηση παραλύει ολοένα και περισσότερο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτεταμένη αποστροφή κινδύνου μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και στις εντελώς ασαφείς πλέον ευθύνες μεταξύ της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής κυβέρνησης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόσφατα κατέλαβε όλο και περισσότερες εξουσίες και, σε αντάλλαγμα, πλημμύρισε τις πολιτείες με χρήματα. Μπορούν ακόμα να έχουν λόγο σε όλα. Αποτέλεσμα: Τώρα πλέον κανείς δεν ευθύνεται.

Μια ειλικρινής περιγραφή της κατάστασης των εσωτερικών εργασιακών διαδικασιών και της κατάστασης της ψηφιοποίησης θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς τη βελτίωση. Αλλά χρειάζεται μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση του κράτους: μια συζήτηση για τις περικοπές υπουργείων, αρχών, ομοσπονδιακών πολιτειών και μια μεταρρύθμιση του φεντεραλισμού, σκοπός της οποίας δεν είναι να αποσπάσουν τα ομοσπονδιακά κράτη περισσότερα χρήματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά να δημιουργήσουν σαφείς αρμοδιότητες και ευθύνες πάλι.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος