Πολιτική

Julian Assange: δημοσιογράφος ή αντιπρόσωπος του εχθρού;

WikiLeaks

Η μη αντιπαραβαλλόμενη πληροφόρηση είναι η πράξη ενός χρήσιμου ηλίθιου, όχι ενός δημοσιογράφου.

Ο JULIAN ASSANGE, που βγήκε από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου μετά από σχεδόν επτά χρόνια αυτοεπιβαλλόμενου περιορισμού,  δεν ήταν ένας ευχάριστος φιλοξενούμενος. Μεταξύ άλλων έχει άσχημη συμπεριφορά, σύμφωνα με τον εκνευρισμένο υπουργό εξωτερικών του Εκουαδόρ. Ακόμα κι έτσι, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του, η απέλαση και η σύλληψή του ήταν μια σοβαρή επίθεση στην ελευθερία του τύπου. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια καθυστερημένη αναμέτρηση με την δικαιοσύνη για έναν άνθρωπο που είχε δημοσιεύσει έγγραφα με πληροφορίες της Αμερικής, με αποκορύφωμα την αποσταθεροποίηση της αμερικανικής δημοκρατίας.

                   

  •     Είναι ο κύριος Assange ένας ηρωικός δημοσιογράφος, ένας απερίσκεπτος ακτιβιστής                                                                          ή ακόμη και ένας πράκτορας του εχθρού;

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Assange και η οργάνωσή του, WikiLeaks, έχουν δημοσιεύσει μερικές από τις πιο δραματικές διαρροές της περασμένης δεκαετίας. Αυτά περιλαμβάνουν έγγραφα που εκθέτουν την αμερικανική κακή συμπεριφορά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν (συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων εκτιμήσεων για αμάχους στο Αφγανιστάν από ό, τι είχε αναφερθεί προηγουμένως και βίντεο με αδιάκριτη επίθεση αμερικανικού ελικοπτέρου στο Ιράκ) το 2010. Την ίδια χρονιά απελευθέρωσε πάνω από 250.000 ζουμερά αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα, κλεμμένα με τη βοήθεια της Chelsea Manning. Ίσως το πιο σοβαρό, το 2016 το WikiLeaks ήταν ο κρίκος για ρωσικά ηλεκτρονικά μηνύματα από το Δημοκρατικό Κόμμα που ενδέχεται να έχουν επηρεάσει την πορεία των προεδρικών εκλογών της Αμερικής.

πηγή: economist.com

 

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi