Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Συγγνώμη από τα θύματα αστυνομικής βίας. Χρέωσε “υγειονομικό” σαμποτάζ σε Αλ. Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνόδευσε την παρέμβασή του, στην ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας. Ο κ. Μητσοτάκης, που επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Τσίπρα, εγκαλώντας τον ότι “στο όνομα του κομματικού του συμφέροντος, προχώρησε σε ένα υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ ολόκληρης της χώρας”, τόνισε, απευθυνόμενος, κυρίως στη νέα γενιά, ότι είναι δέσμευσή του να κάνει φιλικότερο το πρόσωπο του Κράτους και αποτελεσματικότερη τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. “Ζητώ και τη δική τους βοήθεια. Δεν κουνάω το δάχτυλο. Ανοίγω, ανοίγουμε όλοι τα αυτιά μας, για να σας ακούσουμε”, σημείωσε και προχώρησε στην ανακοίνωση τεσσάρων μέτρων.

Ειδικότερα:

– Όλες οι δυνάμεις πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου “για να μην μπορεί κανείς να κατασκευάσει γεγονότα κατά το δοκούν”, όπως είπε ο πρωθυπουργός. “Θα έχουμε αντιδράσεις από την αρχή προστασίας δεδομένων και θέλω την ξεκάθαρη απάντηση σας κ. Τσίπρα εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την πρόταση”.

– Θα υπάρχει συνεργασία με άλλες αστυνομίες, όπως η γαλλική ή η βρετανική, για να ενισχυθούν τα ψυχογραφικά τεστ που είναι απαραίτητα, προκειμένου να υπάρχει διάγνωση, εκ των προτέρων, εάν κάποιος αστυνομικός έχει κάποια ροπή προς τη βία που θα τον καθιστά επικίνδυνο, για να αναλάβει αυτό το βαρύ λειτούργημα.

– Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

– Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει, με νομοθετική ρύθμιση, ειδικό βοηθό συνήγορο, με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας, με αυτόνομη δομή δέκα εξειδικευμένων στελεχών.

“Την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο των συναθροίσεων, κάποιος αποδεχόταν το ρίσκο των διαδηλώσεων. Και, πράγματι, υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα. Η κυβέρνηση απέφυγε να οξύνει το πρόβλημα. Θεώρησα αυτονόητο ότι οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων. Ότι θα λειτουργούσαν με τη φειδώ της ευθύνης και ότι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία δεν θα έβαζε σε κίνδυνο το δικαίωμα στη ζωή. Σήμερα, δεν έχω δυσκολία να παραδεχτώ ότι, δυστυχώς, αστοχήσαμε. Δυστυχώς, αρχίσατε και πάλι να κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου, με τη νεολαία σας να βαδίζει στον ρυθμό του συνθήματος να μετονομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα και μπροστά στα πανό “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη””, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της έννομης τάξης” 

“Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της έννομης τάξης, όπως αυτά που βιώσαμε το 2008 και το 2011. Γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας”, ήταν το ηχηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. “Η απάντηση η μόνη είναι η ενότητα. Και για αυτό η απάντηση στο σύνθημα “η βία γεννά βία” είναι το σύνθημα ο διάλογος γεννά διάλογο και ο διάλογος γεννά πρόοδο”, επεσήμανε.

Παράλληλα, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων:

– Είχατε κ. Τσίπρα την ευκαιρία να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό που υποκριτικά ισχυρίζεστε ότι σας ενδιαφέρει. Η δήθεν ενότητα, οι δήθεν χαμηλοί τόνοι… Εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό… Σας επιστρέφω τα κατηγορώ.

– Είπατε ανερυθρίαστα ότι δέχεστε το ρίσκο των επικίνδυνων συναθροίσεων στις διαδηλώσεις. Σε αυτή τη συγκυρία, τη δύσκολη, επιμένετε και σήμερα να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και να διοργανώνετε πορείες και το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας.

– Όταν σήμερα ως πολιτικό κόμμα έρχεστε και ενθαρρύνετε και κινητοποιείτε, αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν τα κρούσματα και να ασκήσετε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας. Προφανώς, οι  διαδηλώσεις δεν είναι ο μόνος λόγος που έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αναρωτιέμαι εάν αυτό σήμερα από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη στάση. Επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα τη δικαιολογημένη κούραση των άλλων. Θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας, για να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους και να ζωντανέψετε τα ίδια συνθήματα, τα οποία σε μία άλλη συγκυρία σάς έφεραν στην εξουσία.

– Αφού η αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε να εκφράσει μία πειστική εναλλακτική πρόταση, επιλέγετε τη δημόσια υγεία ως ένα πεδίο πολιτικής δράσης. Αυτό δεν θα σας κάνει καλό. Σίγουρα δεν κάνει καλό στη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Θέλω να μου απαντήσετε εάν γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη, το οποίο σήμερα ανοιχτά να στηρίζει δημόσιες συναθροίσεις. Όσα βλέπουμε είναι από περιθωριακά κόμματα, αρνητές της μάσκας, αρνητές των μέτρων προστασίας. Υποδείξτε μου σε ποια ευρωπαϊκή χώρα η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει ανοιχτά, εν μέσω πανδημίας, δημόσιες διαδηλώσεις, αναλαμβάνοντας το ρίσκο όπως εσείς είπατε να συμμετέχουν στη διασπορά του ιού.

– Ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά ενός αστυνομικού απέναντι σε έναν νεαρό την προηγούμενη Κυριακή που ήδη ερευνάται. Από την άλλη, έχουμε τα αιματηρά επεισόδια της Νέας Σμύρνης, τα οποία παραλίγο να στοιχίσουν τη ζωή σε έναν 27χρονο αστυνομικό. Σχετικά με το πρώτο η θέση μου είναι κατηγορηματική. Το καταδικάζω απερίφραστα και θεωρώ ότι δεν έχει καμία θέση στην καθημερινότητά μας. Το καταδικάζω ανεξάρτητα από τι το προκάλεσε και χωρίς να εξετάζω τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει και τον δικό του σεβασμό και μόνο όταν η συμπεριφορά του είναι επαγγελματική μπορεί να γίνει αποτελεσματική. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες ακόμα και όταν ένας ύποπτος αρνείται να τους ακολουθήσει. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

– Η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία γιατί υπήρχε συνωστισμός. Βρέθηκε σε μία αποστολή που της έχουμε αναθέσει ως κράτος. Να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία. Γιατί τόσο συστηματική στοχοποίηση της αστυνομίας; Πόσες φορές αστυνομικοί, που μπήκαν στη μάχη κατά της πανδημίας, ξεπέρασαν τον εαυτό τους και έδειξαν μεγάλη αφοσίωση, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές; Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία.

– Εσείς, κ. Τσίπρα χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ, την αστυνομία, πρώτα και πάνω από όλα, για να προστατεύσετε τη δική σας προσωπική εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές, κλείσατε την Ηρώδου Αττικού, ψεκάσατε τους συνταξιούχους. Τότε δεν υπήρχε αστυνομική βία κ. Τσίπρα;

– Παρά τα βήματα που έχουν γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο, για να γίνει αυτή που πρέπει σε μία σύγχρονη Δημοκρατία. Θα υπάρχουν συμπεριφορές, οι οποίες είναι ανάρμοστες ανάμεσα στην πολύ καλή δουλειά που κάνει η αστυνομία. Όμως, είμαστε πια στον δρόμο του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικότητας.

με πληροφορίες απο capital

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi