Γερμανία

Και άλλο νέο κόμμα στην Γερμανία? Η Werteunion αποφασίζει μέσα στον Ιανουάριο.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

 

Στόχος είναι η συμμετοχή στις εκλογές στην Ανατολική Γερμανία. Η Ένωση Αξιών άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση ενός κόμματος που σχεδιάστηκε από τον ομοσπονδιακό πρόεδρό της Hans-Georg Maaßen.

Ο Μάασεν έλαβε την εντολή να ξεκινήσει την ίδρυση ενός συντηρητικού-φιλελεύθερου κόμματος με την ονομασία Ένωση των Αξιών. Το κόμμα θα ιδρυθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου των κρατιδίων, στην Θουριγγία, τη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο. Σε αντίθεση με το CDU, το νεοϊδρυθέν κόμμα είναι έτοιμο να μιλήσει προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις, και το AfD δεν αποκλείεται ως εταίρος συζητήσεων.

Ο 61χρονος δικηγόρος, ο οποίος ήταν Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, ανακοίνωσε την προοπτική ίδρυσης κόμματος στις αρχές του μήνα. Το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως «συντηρητικό κίνημα βάσης εντός του CDU/CSU». Ο Μάασεν μιλάει τώρα για απόσχιση από την Ένωση.

Η Ένωση Αξιών ανέφερε τον αριθμό των μελών της σε 4.000, με προοπτική προς τα 6.000. Αφού ανακοινώθηκαν τα σχέδια ίδρυσης κόμματος, υπήρξαν περίπου 700 αιτήσεις σε μια μέρα. Κάθε αίτηση εξετάζεται προσεκτικά, διαβεβαίωσε ο Pistner. «Δεν θέλουμε να μας κατακλύσουν, ειδικά οι εξτρεμιστές».

Στην κεντρική ομιλία προς τα μέλη το Σάββατο, ο Μάασεν αναφέρθηκε στη «συνεχιζόμενη διολίσθηση του CDU στο αριστερό-πράσινο στρατόπεδο» υπό τον νέο πρόεδρο Φρίντεριχ Μερτς. «Είμαστε Union 1.0», είπε, αναφερόμενος στην ένωση αξιών. Ως προς το περιεχόμενο, ο Maaßen υποστηρίζει μια σημαντικά πιο περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες και την κατάργηση της «ανοχής» για τους πρόσφυγες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Paul Ziemiak γενικός γραμματέας του CDU της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο περιθώριο της πρωτοχρονιάτικης δεξίωσης της NRW του CDU είπε ότι δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο για την Ένωση στην προτεινόμενη ίδρυση του κόμματος. «Τέτοια λαϊκίστικα κινήματα είναι ανταγωνισμός για άλλα λαϊκίστικα κινήματα και κόμματα και όχι για ένα κεντρώο κόμμα». «Η Ένωση Αξιών δεν ήταν ποτέ μέρος του CDU. Δεν θα είναι ούτε στο μέλλον».

Σύμφωνα με έρευνα του δικτύου Correctiv, δύο μέλη της Ένωσης Αξιών ήταν παρόντα στη συνάντηση με ακροδεξιούς εξτρεμιστές στο Πότσνταμ τον Νοέμβριο. Η Ένωση Αξιών το επιβεβαίωσε. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σχέδια για μαζική απέλαση ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο και των υποστηρικτών τους.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.