Πολιτική

Κλάους Καλντεμόργκεν: «Η Ευρώπη είναι πιο κοντά στην κρίση από τις ΗΠΑ»

Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο πιο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων στη Γερμανία,ο οποίος εργάζεται στη DWS – θυγατρική της Deutsche Bank -εδώ και 40 χρόνια, εκτιμά ότι οι καιροί αλλάζουν στις χρηματαγορές και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι εάν διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία τα επόμενα δέκα χρόνια, αφαιρουμένου του πληθωρισμού.

Διαχειριζόμενος κεφάλαια της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Κάλντεμόργκεν είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Γερμανία. Δηλώνει όμως πώς πρέπει να υπάρξει μια «επιφυλακτική επενδυτική στρατηγική». Βραχυπρόθεσμα, ο Γερμανός διαχειριστής φοβάται περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών έως και 14%, κυρίως ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.

Κατά την άποψή του, οι αναταραχές που προκαλούνται από τις γεωπολιτικές κρίσειςκαι την κλιματική αλλαγή, δύσκολα θα επιτρέψουν μια ευρεία αύξηση της ευημερίας. «Η Ευρώπη είναι   μάλιστα πιο κοντά στην κρίση από τις ΗΠΑ», τονίζει.Ο Κλάους Καλντεμόργεν, βλέπει μεγάλους κινδύνους στην εξάρτηση των γερμανικών εταιρειών από την Κίνα και απευθύνει έκκληση για αλλαγή πορείας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία  και τη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία. « Αν σταματήσουν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, ο Daxθα υποχωρήσει σημαντικά και πάλι σε σύγκριση με το τρέχον επίπεδο. Ωστόσο, η διακοπή αερίου θα θεωρηθεί προσωρινό πρόβλημα. Το 2023 θα υπάρχει σίγουρα επίσης άφθονο αέριο που θα ρέει από άλλες πηγές», τονίζει.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος λόγος για την αυξανόμενη νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πολλοί επενδυτές ανησυχούν επίσης για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών. Θεωρούν μάλιστα ότι ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διόρθωση της χαλαρής επιτοκιακής πολιτικής για τις χρηματοπιστωτικές αγορές Οι αυξήσεις των επιτοκίων, από την άλλη πλευρά, αποτελούν μέρος ενός οικονομικού κύκλου. Ωστόσο, ο τελευταίος μεγάλος γύρος επιτοκίων ήταν τη δεκαετία του 1970. Εκείνη την εποχή, τα χρηματιστήρια επίσης κατρακύλησαν, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν το επόμενο έτος, παρά τα σημαντικά υψηλότερα επιτόκια.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi