Ψυχολογία

Κορονοϊός: Τι είναι η «κοινωνική λιγούρα» που προκαλείται από την απομόνωση

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μελέτη Αμερικανών νευροεπιστημόνων, σύμφωνα με την οποία έπειτα από δέκα ώρες απομόνωσης ο εγκέφαλος των ανθρώπων που βλέπουν εικόνες με παρέες, εμφανίζει αντιδράσεις ανάλογες με εκείνες του εγκέφαλου των πεινασμένων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίβια Τόμοβα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, μελέτησαν 40 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε δέκα ώρες κοινωνικής απομόνωσης και σε άλλες τόσες ώρες νηστείας.

Στη συνέχεια, ο εγκέφαλός τους παρακολουθήθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), την ώρα που κοίταζαν εικόνες είτε με κοινωνικές αλληλεπιδράσεις (π.χ. παρέες με χαμογελαστά πρόσωπα), είτε με φαγητά.

Διαπιστώθηκεμεγάλη ομοιότητα και στις δύο περιπτώσεις στον μεσεγκέφαλο των συμμετεχόντων και ιδίως στην περιοχή που σχετίζεται με τις ανταμοιβές και τη παραγωγή ντοπαμίνης. Κάπως έτσι, η μελέτη συμπέρανε ότι η κοινωνική απομόνωση οδηγεί σε μια έμφυτη «πείνα» για παρέες.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη διαισθητική ιδέα ότι η απομόνωση προκαλεί κοινωνική “λιγούρα”, παρόμοια με τον τρόπο που η νηστεία προκαλεί πείνα», ανέφερε η Τόμοβα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό νευροεπιστήμης Nature Neuroscience.

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές #5

Χριστίνα Σιμοπούλου.

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές! #3

Γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μυρίζουν διαφορετικά.

e-enimerosi