Άρθρα Ρεπορτάζ

Μάικλ Ρούμπιν: Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να συνδέσουν τα τουρκικά F-16 με τον τερματισμό της κατοχής.

‘Άρθρο γνώμης από τον Μάικλ Ρούμπιν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επισημοποιήσει την προμήθεια για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε προκειμένου η Τουρκία να άρει την επικράτηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Λευκός Οίκος έστειλε επιστολές στα μέλη του Κογκρέσου ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση F-16 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Antony Blinken ήταν πολύ ξεκάθαροι για την υποστήριξή μας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, τον οποίο θεωρούμε ως βασική επένδυση στη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ», εξήγησε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

  • Η συμφωνία είναι λάθος σε πολλά επίπεδα: H Τουρκία είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει τα F-16 για να παρενοχλήσει τους γείτονές της παρά να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν βλέπει απειλή για την Ευρώπη, τη δημοκρατία ή την ειρήνη, αλλά μάλλον έναν επιχειρηματικό εταίρο. Ο Ερντογάν επιθυμεί να ενισχύσει τον τουρκικό στρατό, αλλά όχι με τον τρόπο που αναγνωρίζουν ο Μπάιντεν ή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο στόχος του Ερντογάν στην απόκτηση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού δεν είναι η διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, αλλά μάλλον η αντίστροφη μηχανική προκειμένου να ενισχύσει τις εγχώριες στρατιωτικές βιομηχανίες της Τουρκίας. Το ότι ο γαμπρός του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής τεχνολογίας του τουρκικού στρατιωτικού κατασκευαστή Baykar δεν είναι τυχαίο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να δεχθεί υποσχέσεις από τους Τούρκους ομολόγους του ότι δεν θα αναπτύξουν τα μαχητικά αεροσκάφη όπως έκαναν το 2020 για να υποστηρίξουν την αιφνιδιαστική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά αυτές οι εγγυήσεις δεν έχουν νόημα όταν η Τουρκία κατασκευάσει μαζικά τα δικά της πολεμικά αεροσκάφη.

Ενώ ο Μπάιντεν επιδιώκει να επισπεύσει την πώληση των F-16 για να διασφαλίσει ότι ο Ερντογάν θα υπογράψει πραγματικά τη νομοθεσία που ενέκρινε το κοινοβούλιο του, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να πάρουν μια σελίδα από το βιβλίο παιχνιδιού της Τουρκίας και να παίξουν διπλωματικό σκληρό παιχνίδι.

Υπάρχει ένα άνοιγμα.
  • Πρώτον, δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο που να σχετίζεται με την πώληση F-16. Ο Ερντογάν δύσκολα μπορεί να παραπονεθεί: η κυβέρνησή του χρειάστηκε 22 μήνες για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παρά τις πολλές υποσχέσεις να το κάνει στο ενδιάμεσο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν και οι δύο θέση επί του θέματος. Η Ελλάδα έχει λόγους να ανησυχεί λόγω των συχνών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και των υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Ο Ερντογάν διέκοψε αυτές τις προκλήσεις για να εξευμενιστεί με τη Δύση προκειμένου να λάβει οικονομική διάσωση και να προωθήσει την αναζήτησή του για περισσότερα όπλα, αλλά θα μπορούσε εύκολα να τις επαναλάβει. Αντί να προωθήσει τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος προετοιμάζεται για τον εορτασμό της 50ής επετείου της τουρκικής εισβολής και της εθνοκάθαρσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη απορρίπτουν τη νομιμότητα της δράσης της Τουρκίας, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να την ανατρέψουν. 

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν επίσης μόχλευση. Με την επέκταση του κόλπου της Σούδας και την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα έχει γίνει στρατηγικά ισάξια με την Τουρκία. Ο αριθμός των στρατευμάτων δεν είναι το παν. Η Κύπρος, εν τω μεταξύ, έχει γίνει στρατηγικό πλεονέκτημα για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Όταν ο Μπάιντεν αποχωρήσει από το αξίωμά του και ο ενεργειακός απεσταλμένος του Άμος Χόχσταϊν επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα, η υποστήριξη των ΗΠΑ πιθανότατα θα επιστρέψει στον αγωγό EastMed.

Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί επομένως να υποστηρίξουν στο Κογκρέσο ότι, εάν ο Μπάιντεν θέλει έγκριση για την πώληση των F-16, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βαθμονομήσουν την παράδοση για την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Η Τουρκία θέλει 40 μαχητικά αεροσκάφη και σταθμούς 40.000 στρατιώτες κατοχής στο νησί. Γιατί να μην νομοθετήσει ότι μπορεί να λάβει 20 F-16 όταν αποσύρει τα στρατεύματά της και τα άλλα 20 όταν επαναπατρίσει τους 250.000 Τούρκους που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, ωθώντας τους αυτόχθονες Κύπριους μουσουλμάνους στη μειονότητα στη ζώνη που φέρεται να δημιούργησε ο Τουρκικός Στρατός την προστασία τους.

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι ανώτερος επειδή κερδίζει από τις κρίσεις που δημιουργεί. Όχι μόνο η λειτουργία του ΝΑΤΟ, αλλά και η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και η ηθική δικαιοσύνη απαιτούν από την Ελλάδα και την Κύπρο να του αποδείξουν ότι κάνει λάθος. Έλληνες και Κύπριοι αξιωματούχοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι αν ρωτήσουν συχνά και αρκετά δυνατά, το Κογκρέσο μπορεί να συμφωνήσει.

*Ο Michael Rubin είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute και διευθυντής ανάλυσης πολιτικής στο Middle East Forum

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοποριακή Δράση που προάγει τη Ψηφιακή Ασφάλεια

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi