Κοινωνία Κόσμος

Μακρόν: Η Γαλλία δέχεται επίθεση από ισλαμιστές τρομοκράτες – Δεν θα κάνουμε πίσω

Για επίθεση την οποία δέχεται η χώρα του από ισλαμιστές τρομοκράτες έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του από τη Νίκαια, όπου ένοπλος άνδρας, κρατώντας μαχαίρι, σκότωσε τρεις ανθρώπους νωρίτερα το πρωί.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα σχολεία θα ενταθούν, ενώ σημείωσε ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν προσωπικό για την προστασία χώρων λατρείας σε διάφορα σημεία της χώρας.

«Εάν δεχόμαστε επίθεση, αυτό συμβαίνει λόγω των αξιών μας, της υπεράσπισης της ελευθερίας και της βούλησής μας να μην υποκύψουμε στον τρόμο», ανέφερε ο κ. Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε ακόμη την συμπαράσταση της Γαλλίας στην καθολική χριστιανική κοινότητα.

«Στη Γαλλία υπάρχει μόνο μία κοινότητα, η εθνική κοινότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας ότι «ασχέτως εάν οι πολίτες μας είναι πιστοί ή όχι, έχουμε χρέος να μην συνθηκολογήσουμε ποτέ».

Το χρονικό της φρίκης

Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων με 3 νεκρούς, μεταξύ των οποίων ο αποκεφαλισμός μιας γυναίκας και πολλούς τραυματισμούς, σημειώθηκαν σήμερα στη Γαλλία με κοινό σημείο τις λέξεις «Αλλάχου Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια – Τρεις νεκροί

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι εξαπέλυσε σήμερα το πρωί επίθεση μέσα σε εκκλησία της Νίκαιας στη Γαλλία και σκότωσε τρεις ανθρώπους προτού συλληφθεί από την αστυνομία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

Ο δράστης έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία.

Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.

Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.
Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία θα ηχήσουν πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Νεκρός άνδρας που απειλούσε με μαχαίρι περαστικούς στο Αβινιόν

Λίγο αργότερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, η γαλλική αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε άνδρα, ο οποίος απειλούσε περαστικούς με μαχαίρι στην πόλη Αβινιόν.

Ο άνδρας φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ», μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.

Τζέντα: Επίθεση σε φύλακα στο προξενείο της Γαλλίας

Στο μεταξύ, επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο πραγματοποίησε άνδρας σε φύλακα στο προξενείο της Γαλλίας, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας ύποπτος, υπήκοος Σαουδικής Αραβίας, συνελήφθη για το περιστατικό, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Κύπρο, καθώς, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος Euractiv, άγνωστοι κατέβασαν την γαλλική σημαία, ενώ δύο άτομα προσήχθησαν.

Επιθέσεις στον απόηχο της δολοφονίας του καθηγητή

Οι παραπάνω επιθέσεις διαπράχθηκαν στον απόηχο της δολοφονίας –σε επίθεση 18χρονου τζιχαντιστή, τσετσενικής καταγωγής, στις 16 Οκτωβρίου- του Γάλλου καθηγητή ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, ο οποίος είχε παρουσιάσει σκίτσα του Μωάμεθ κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης μετά τη δολοφονία του καθηγητή. Στον μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί αντέδρασαν για τη στάση του προέδρου της Γαλλίας, ενώ σε πολλές χώρες άρχισαν εκστρατείες μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Κάλεσμα για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων απηύθυνε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του κ. Μακρόν, με το Παρίσι να ανακαλεί τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Ακολούθησε η δημοσίευση σκίτσου του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο οποίο απεικονίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, με την Άγκυρα να προαναγγέλλει «δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα.

Τουρκία: Αλληλεγγύη στον γαλλικό λαό

Η Τουρκία καταδίκασε «έντονα» την άγρια επίθεση με μαχαίρι, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι.

«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διεθνής καταδίκη

Τη συμπαράσταση της Ε.Ε. στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η αλληλεγγύη μου στη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας», ανέφερε μέσω Twitter.

Την επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία. «Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό», σημείωσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας της προς τη Γαλλία, χαρακτηρίζοντας «βάρβαρη» την επίθεση στη Νίκαια. «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από τους βάρβαρους φόνους στην εκκλησία στη Νίκαια. Η σκέψη μου είναι με τους συγγενείς των δολοφονηθέντων και των τραυματιών. Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να δολοφονούνται άνθρωποι, αλλά είναι και λάθος να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έγραψε στο Twitter ότι «η άθλια επίθεση δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρότερες από τον φανατισμό, το μίσος και την τρομοκρατία».

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας καταδίκασε την «αποτρόπαιη επίθεση» και τόνισε: «Οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται και να σφαγιάζονται».

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης «καταδίκασε δριμύτατα την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια». «Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους καλώ όλους τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ)», που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μουσάουι.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi