Άρθρα ΡεπορτάζΔιασπορά

Με ιδιαίτερη επιτυχία η δραστηριότητες της ελληνικής κοινότητας του Viersen στην Γερμανία.

Ρεπορτάζ του Χρήστου Μουρτζούκου.

Σε ένα πολύ θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ετήσια χοροεσπερίδα της ελληνικής κοινότητας του Φιερζεν. Οι καλεσμένοι γιόρτασαν με τις οικογένειές του και με φίλους, με πολύ χορό και κέφι την ημέρα των Χριστουγέννων. Ένα Χριστουγεννιάτικο ξεφάντωμα με πλήθος κόσμου.

Βέβαια όπως και σε κάθε ελληνική χοροεσπερίδα την τιμητική τους έχουν οι ήχοι τις παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας, το μπουζούκι, το κλαρίνο και η λύρα. Οι ελληνική μουσική παρέα με την μυρωδιά  που αιωρούνταν στον αέρα από τα σουβλάκια όπου συνοδεία με την ρετσίνα και άλλα ποτά, οι φίλοι της Ελλάδος γιόρτασαν σε ένα πολύ όμορφο κλίμα. Η ομογένεια είναι εδώ, και με αυτές τις εκδηλώσεις δίνει δυναμικό παρών στην Γερμανία.

Υπό τους ήχους του ελληνικού συγκροτήματος του Ντίσελντορφ Notes, και τον μουσικό Κώστα Παπουτσίδη ο οποίος ταξίδεψε για αυτή την εκδήλωση από την Κατερίνη και με συνοδεία και από τους Ποντιακούς ήχους, οι καλεσμένοι απόλαυσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες την Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ελληνικής κοινότητας του Φιερζεν.

Το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής κοινότητας του Viersen. Φωτογραφία: Rheinischer Spiegel
Διαγωνισμός συγγραφής περιβαλλοντικής προστασίας «Mission Meer»

Ο διαγωνισμός συγγραφής που διοργάνωσε η Viersener Kater Literaturverlag και η ελληνική κοινότητα του Viersen κατάφερε να προσεγγίσει πολλά σχολεία και παιδιά πέρυσι. Με τις ιστορίες τους, προκάλεσαν ενθουσιασμό για τις θάλασσες και την προστασία τους. Τα πλαστικά μπουκάλια που ξεβράζονται καθημερινά στις ελληνικές ακτές, είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που επιπλέει στη θάλασσα και βλάπτει σοβαρά το οικοσύστημα.

Η 2η Λέσχη Προσκόπων στο Μοσχάτο (Αθήνα) ενθουσιάστηκε αμέσως με την ευκαιρία να επιστήσει την προσοχή στην προστασία των θαλασσών και ταυτόχρονα να μπορέσει να υποστηρίξει οργανώσεις προστασίας της θάλασσας στην Ελλάδα πουλώντας το μεταγενέστερο βιβλίο. Άλλωστε, το περιβάλλον και η φύση, είναι σταθερά συνδεδεμένα με τις αρχές των Προσκόπων. Ο Νίκος Ιωαννίδης, βασικός συντελεστής αυτής της προσπάθειας και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Φιερζεν, φορούσε ένα από τα προσκοπικά μαντίλια για 45 χρόνια. Ακόμα όμως και αν δεν δραστηριοποιείται πια, όπως μας λέει και ο ίδιος, μια φορά Πρόσκοπος, πάντα Πρόσκοπος.

Ο διαγωνισμός για παιδιά και νέους είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα www.kater-buch.de. Είναι υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και οι εμπνευστές είναι στην ευχάριστη θέση να λαμβάνουν πολυάριθμες αιτήσεις.

Ιδιωτική
Από το Μοσχάτο, Χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους ηλικιωμένους στην κοινότητα του Βίρζεν.

Η επιτροπή Ελληνογερμανικής φιλίας της Κοινότητας του Φιερζεν, το σπίτι φροντίδας ηλικιωμένων COMPASSIO (Viersen) και η ιδιωτική Σχολή ΛΑΜΠΙΡΗ (Αθήνα) συνεργάστηκαν σε ένα πρόγραμμα που έκανε χαρούμενους μικρούς και μεγάλους.

Η σχολή Λαμπίρη (με έδρα το Μοσχάτο στην Αθήνα) έχει τμήματα γερμανικής γλώσσας όπου οι μαθητές σχεδίασαν χριστουγεννιάτικες κάρτες, έγραψαν ευχές και ένα μικρό γράμμα στην γερμανική γλώσσα για τους ηλικιωμένους που ζουν στο σπίτι φροντίδας της COMPASSIO (Viersen).

Ο κάθε μαθητής ανέλαβε να γράψει και για έναν ηλικιωμένο.

Τα γράμματα παρέλαβε ο πρόεδρος της Ελληνικής μας Κοινότητας από το σχολείο στην Αθήνα από τα χέρια της Αγγελικής Χαλανούλη και Σοφίας Κοντομήτρου (καθηγητριών γερμανικής γλώσσας) και τα παρέδωσε στο Φιερζεν στην κα Ηeike Poullie διευθύντρια της (Compassio) όπου ανήμερα των Χριστουγέννων τις μοιράστηκαν με τους ενοίκους του σπιτιού φροντίδας.

Η χαρά και η συγκίνηση των ηλικιωμένων ήταν μεγάλη δίνοντας μια υπόσχεση ότι θα απαντήσουν στα παιδιά άμεσα και αυτοί με κάποιο γράμμα ξεκινώντας έτσι μια γέφυρα επικοινωνίας και αγάπης.

Οι μαθητές της Σχολής Λαμπίρη μέσα από την συγκεκριμένη δράση δεν είναι μόνο ότι θα εξασκηθούν καλύτερα με την γερμανική γλώσσα που διδάσκονται αλλά θα λάβουν και ένα όμορφο μήνυμα από αυτή την πράξη.

Είναι σημαντικό να δίνεις Αγάπη σε ηλικιωμένους με απλά πράγματα, έστω και με ένα γράμμα, μια κάρτα με πέντε λέξεις.

Οι ευχές που στέλνει ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του Φιερζεν, Νίκος Ιωαννίδης μέσα από την σελίδα μας για το νέο έτος, είναι <<να υπάρχει υγεία πρώτα από όλα για όλους τους Έλληνες επί της γης και για τους φιλέλληνες που στηρίζουν και διαφημίζουν την πατρίδα μας>>, και συνεχίζει για τις δράσεις της Ελληνικής κοινότητας, <<και αυτό το έτος θα κάνουμε δράσεις που θα συζητηθούν αναδεικνύοντας τον ελληνικό πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά μας με τον καλύτερο τρόπο. Καλή χρονιά σε όλους>>.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Αρχική εικόνα:  Rheinischer Spiegel

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi