Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Μια έκρηξη βαρυτικών κυμάτων έπληξε τον πλανήτη μας. Οι αστρονόμοι δεν έχουν ιδέα από πού προέρχονται.

Ένα μυστηριώδες κοσμικό συμβάν μπορεί να έχει τεντωθεί ελαφρά και να συμπιέσει τον πλανήτη μας την περασμένη εβδομάδα. Στις 14 Ιανουαρίου, οι αστρονόμοι ανίχνευσαν μια διαδοχική έκρηξη βαρυτικών κυμάτων , στρεβλώσεις στο διάστημα-χρόνου … αλλά οι ερευνητές δεν ξέρουν από πού προέκυψε αυτή η έκρηξη. 

Το σήμα βαρυτικών κυμάτων, το οποίο συλλέχτηκε από το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων (LIGO) και το συμβολικό συμβάν της Παρθένου, κράτησε μόνο 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου και οι αστρονόμοι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την αιτία της έκρηξης ή να προσδιορίσουν αν ήταν απλώς ένα χτύπημα τους ανιχνευτές.

Τα κύματα βαρύτητας μπορούν να προκληθούν από τη σύγκρουση μαζικών αντικειμένων, όπως δύο μαύρες τρύπες ή δύο αστέρια νετρονίων . Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν τέτοια κύματα βαρύτητας από σύγκρουση με αστέρι νετρονίων το 2017 και από έναν τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στις 6 Ιανουαρίου.

 

Αλλά τα κύματα βαρύτητας από συγκρούσεις τέτοιων τεράστιων αντικειμένων τυπικά διαρκούν περισσότερο και εκδηλώνονται στα δεδομένα ως μια σειρά από κύματα που μεταβάλλονται στη συχνότητα με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα δύο αντικείμενα τροχιάς κινούνται πλησιέστερα μεταξύ τους, δήλωσε ο Andy Howell, επιστήμονας του προσωπικού στο Observatory Los Cumbres Δίκτυο του Παγκόσμιου Τηλεσκοπίου και βοηθητικό μέλος της Σχολής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Santa Barbara. Δεν συμμετείχε στην έρευνα LIGO.

Είναι απίθανο ότι αυτό το νέο σήμα είναι μια σειρά από κύματα, επειδή ήταν πολύ εντοπισμένο σε ένα σημείο στον ουρανό, είπε ο Howell. Μια πιθανότερη πιθανότητα είναι ότι αυτή η βραχύβια έκρηξη των βαρυτικών κυμάτων προέρχεται από ένα πιο μεταβατικό γεγονός, όπως μια έκρηξη του σουπερνόβα, το καταστροφικό τέλος στη ζωή ενός αστεριού. 

Πράγματι, ορισμένοι αστρονόμοι έχουν υποθέσει ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα σήμα από το αστέρι Betelgeuse, το οποίο μπερδεψε μυστηριωδώς πρόσφατα και αναμένεται να υποβληθεί σε έκρηξη υπερκαινοφανών. Αλλά το αστέρι της Betelgeuse είναι ακόμα εκεί, έτσι δεν είναι αυτό το σενάριο, είπε ο Howell. Είναι επίσης απίθανο να είναι μια άλλη σουπερνόβα επειδή συμβαίνουν στον γαλαξία μας μόνο περίπου μία φορά κάθε 100 χρόνια, πρόσθεσε. 

Επιπλέον, η έκρηξη εξακολουθεί να “φαίνεται λίγο πιο σύντομη για αυτό που περιμένουμε από την κατάρρευση ενός τεράστιου αστέρα”, είπε. “Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε δει ποτέ ένα αστέρι που φυσάει στα βαρυτικά κύματα πριν, έτσι δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα μοιάζει.” Επιπλέον, οι αστρονόμοι δεν ανίχνευσαν κανένα νετρίνο , μικροσκοπικά υποατομικά σωματίδια που δεν φέρουν φορτίο, τα οποία τα σουπερνόβα είναι γνωστό ότι απελευθερώνουν.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η συγχώνευση δύο μαύρων οπών ενδιάμεσης μάζας προκάλεσε το σήμα, είπε ο Howell. Η συγχώνευση αστέρι νετρονίων παράγει κύματα που διαρκούν περισσότερο (περίπου 30 δευτερόλεπτα) από αυτό το νέο σήμα, ενώ η συγχώνευση μαύρων οπών μπορεί να μοιάζει περισσότερο με ριπές (που διαρκούν περίπου μερικά δευτερόλεπτα). Εντούτοις, οι ενδιάμεσες συγχωνεύσεις μαύρης τρύπας ενδέχεται επίσης να απελευθερώσουν μια σειρά κυμάτων που αλλάζουν τη συχνότητα. 

Το LIGO αντιμετώπισε αυτό το σήμα ενώ αναζητούσε συγκεκριμένες εκρήξεις. Αλλά “αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που βρήκε είναι μια ενδιάμεση μαζική συγχώνευση μαύρης τρύπας”, εξήγησε ο Howell στην Live Science. «Δεν ξέρουμε τι βρήκαν», ειδικά επειδή η LIGO δεν έχει ακόμη αφήσει ελεύθερη την ακριβή δομή του σήματος, πρόσθεσε.

Είναι επίσης πιθανό ότι αυτό το σήμα ήταν απλά θόρυβος στα δεδομένα από τον ανιχνευτή, είπε ο Howell. Αλλά αυτή η έκρηξη βαρυτικών κυμάτων βρέθηκε και από τους τρεις ανιχνευτές LIGO: ένας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, ένας στη Λουιζιάνα και ένας στην Ιταλία. Έτσι, η πιθανότητα των ανιχνευτών LIGO να βρουν αυτό το σήμα τυχαία (δηλαδή είναι ένας ψευδής συναγερμός) είναι μια φορά κάθε 25,84 χρόνια, πράγμα που “μας δίνει κάποια ένδειξη ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό μήνυμα”, λέει ο Howell.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για αυτή τη μυστήρια έκρηξη. Για παράδειγμα, μια σουπερνόβα θα μπορούσε να κατέρρευσε άμεσα σε μια μαύρη τρύπα χωρίς να παράγει νετρίνα, αν και ένα τέτοιο περιστατικό είναι πολύ κερδοσκοπικό, είπε ο Howell. Οι αστρονόμοι δείχνουν τώρα τα τηλεσκόπια τους στην περιοχή για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την πηγή των κυμάτων.

«Το σύμπαν πάντα μας εκπλήσσει», πρόσθεσε. “Θα μπορούσαν να υπάρχουν εντελώς νέα αστρονομικά γεγονότα εκεί έξω που παράγουν βαρυτικά κύματα που δεν έχουμε σκεφτεί πραγματικά”. 

πηγή: Live Science 

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας