Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα έγινε ξαφνικά σκοτεινή και κανείς δεν ξέρει γιατί

Από το 2018, μια από τις πιο φωτεινές ακτίνες Χ στον ουρανό σκοτείνιασαν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι γιατί. 

Η μαύρη τρύπα που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του μυστηρίου φώτων ζει στο GRS 1915 + 105, ένα σύστημα αστεριών 36.000 έτη φωτός από τη Γη που περιέχει τόσο ένα κανονικό αστέρι όσο και τη δεύτερη βαρύτερη γνωστή μαύρη τρύπα στον Γαλαξία μας. Αυτό το βαρέων βαρών είναι 10 έως 18 φορές τη μάζα του ήλιου και δεύτερο στη μάζα μόνο για τον Τοξότη Α * (ή SgrA *), την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο γαλαξιακό κέντρο. Η περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα GRS 1915 + 105 τυπικά λάμπει με έντονο φως ακτίνων Χ, καθώς τρέφεται με το συνοδευτικό αστέρι. Καθώς το υλικό περιβάλλει την κοσμική αποστράγγιση, τα σωματίδια τρίβονται μαζί, δημιουργώντας ενέργεια πριν πέσουν στο σκοτάδι στο κέντρο της μαύρης τρύπας. Αυτό το περιστρεφόμενο υλικό είναι ο δίσκος συσσώρευσης της μαύρης τρύπας, ο οποίος ανάβει με ακτίνες Χ καθώς η μαύρη τρύπα καταναλώνει όλο και περισσότερη ενέργεια.

Όμως οι ερευνητές είδαν κάτι εκπληκτικό στις αρχές Ιουλίου το 2018: Το φως από το σύστημα GRS 1915 + 105 άρχισε να μειώνεται. Τότε, στις αρχές του 2019, το φως εξασθένισε ακόμη περισσότερο και κανείς δεν είχε δει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Λοιπόν τι συμβαίνει?

“Προτείνουμε ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει να αναγνωριστεί ως η” σκοτεινή κατάσταση “”έγραψαν οι ερευνητές σε μια νέα δημοσίευση που δημοσιεύθηκε την 1η Ιανουαρίου στη βάση δεδομένων arXiv, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Ετοιμαστείτε να εξερευνήσετε τα θαύματα του απίστευτου σύμπαντός μας! Η “Συλλογή Space.com” είναι γεμάτη με καταπληκτική αστρονομία, απίστευτες ανακαλύψεις και τις τελευταίες αποστολές από διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Από μακρινούς γαλαξίες στους πλανήτες, τα φεγγάρια και τους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος, θα ανακαλύψετε πολλά γεγονότα για τον κόσμο, και θα μάθετε για τις νέες τεχνολογίες, τηλεσκόπια και πύραυλους που αναπτύσσονται που θα αποκαλύψουν ακόμη περισσότερα από τα μυστικά του. 

Με άλλα λόγια, κάτι έχει έρθει ανάμεσα στην πηγή φωτός και το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Swift που παρακολουθεί το αντικείμενο, αποκρύπτοντας την άποψη του τηλεσκοπίου.

Άφθονο φως εξακολουθεί να προέρχεται από τη φωτεινή περιοχή κοντά στον ορίζοντα συμβάντων της μαύρης τρύπας, την οποία ο αστρονόμος καλεί μερικές φορές τον “κινητήρα”, καθώς και τον μεγαλύτερο “δίσκο προσαύξησης” της εισροής ύλης. Όμως αυτό το φως δεν φτάνει στη Γη όπως ήταν.

“Η γεωμετρία της απόκρυψης” – η ακριβής φύση της δομής που εμποδίζει το φως – “είναι δύσκολο να διακριθεί”.

Κανένα υπάρχον τηλεσκόπιο δεν μπορεί να επιλύσει λεπτομέρειες για το μακρινό σύστημα, οπότε η Balakrishnan και οι συν-συγγραφείς της έπρεπε να βρούν συμπεράσματα από το πώς άλλαξε το φως που προέρχεται από το GRS 1915 + 105 από μέρα σε μέρα μεταξύ 2018 και 2019.

“Στην περίπτωση του GRS 1915 + 105”, “το συνοδευτικό αστέρι είναι χαμηλής μάζας και δεν έχει τεράστιους αστρικούς ανέμους που θα δημιουργούσαν το παρατηρούμενο αέριο.”

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “υπάρχει πολύ αέριο σε κάποια δομή που διασκορπίζει και εμποδίζει το φως που προέρχεται από τον κεντρικό κινητήρα και τον δίσκο προσαύξησης”.

Με άλλα λόγια, ό, τι εμποδίζει το φως πιθανότατα προέρχεται από τον ίδιο τον δίσκο αύξησης.

Η φύση αυτής της δομής, ωστόσο, παραμένει ένα μυστήριο. Το GRS 1915 + 105 είναι ενδιαφέρον για τους αστρονόμους, επειδή ο κινητήρας ακτίνων Χ μοιάζει με ένα μοντέλο κλίμακας των κινητήρων που οδηγούν πολλές υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα μακρινών γαλαξιών. Η διαφορά είναι ότι το καύσιμο για υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες προέρχεται από σύννεφα ύλης στους γαλαξιακούς πυρήνες τους, ενώ το GRS 1915 + 105 σχίζει το καύσιμο του από ένα γειτονικό αστέρι. Έτσι, η κατανόηση του τι συμβαίνει με αυτόν τον τρώγοντα θα μπορούσε να ρίξει φως στο τι συμβαίνει στα βαρύτερα αντικείμενα του σύμπαντος. 

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας