Κοινωνία Κόσμος

Μια καταστροφή για την οποία δεν υπάρχουν λόγια

H καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει ταχεία βοήθεια κατά την επίσκεψή της στις περιοχές της Ρηνανίας-Παλατινάτου που επλήγησαν από τις πλημμύρες. «Στεκόμαστε δίπλα σας, ομοσπονδιακά και πολιτειακά», είπε την Κυριακή στο Adenau στην περιοχή Ahrweiler. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η πολιτεία θα συνεργαστούν «για να φέρουν τον κόσμο πίσω στην τάξη βήμα προς βήμα σε αυτήν την όμορφη περιοχή».

Ήρθε για να πάρει μια πραγματική εικόνα, «σκληρές εικόνες» στην περιοχή, είπε η Μέρκελ. “Η γερμανική γλώσσα δεν έχει λόγια για την καταστροφή εδώ.” Την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εγκρίνει ένα πρόγραμμα για γρήγορη βοήθεια, μεσοπρόθεσμα καθήκοντα και την αποκατάσταση της υποδομής, διαβεβαίωσε η Μέρκελ. Πρόκειται για δράση γρήγορα, αλλά με επιμονή.

Ο Καγκελάριος συνοδεύτηκε από τον Πρωθυπουργό του Μάιντς Μάλο Ντρέιερ και τον Υπουργό Εσωτερικών της Ρηνανίας-Παλατινάτου Ρότζερ Λούεντς. Η Ντρέιερ ευχαρίστησε την καγκελάριο για την επίσκεψή της στην περιοχή και τους πολλούς βοηθούς για τη δέσμευσή τους. Εξέφρασε τη βαθύτατη συμπάθειά της στις οικογένειες των 112 νεκρών. Θυμήθηκε επίσης τους 30 περίπου αγνοούμενους, τους 670 τραυματίες στα νοσοκομεία και τους πολλούς τραυματίες. «Η χώρα μας έχει κλονιστεί», είπε ο Ντρέιερ.

Ο δήμαρχος του Schuld Helmut Lussi αναμένει πολύ μεγάλη ζημιά. Μια αρχική εκτίμηση 31 έως 48 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών δεν θα έχουν ασφάλιση φυσικού κινδύνου. Στη δήλωση Τύπου, ο Λούσι ήταν συγκινημένος και βούρκωσε.

Ακόμα και την τέταρτη ημέρα μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες και την λάσπη, συντρίμμια και χώματα έχουν κατακλύσει την περιοχή. Τα συντρίμμια συσσωρεύονται, μερικά μέτρα ύψος. Θα χρειαστούν εβδομάδες, μήνες, έως ότου εξαλειφθούν μόνο οι ορατές συνέπειες της καταστροφής. Μόνο στην περιοχή Ahrweiler στη Ρηνανία-Παλατινάτο, τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή από τις πλημμύρες. Οι εργαζόμενοι διάσωσης αναζήτησαν επίσης θύματα στα μερικώς καταστραμμένα χωριά την Κυριακή, επίσης με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών που ελήφθησαν από το ελικόπτερο. Πρέπει να φοβόμαστε ότι ο αριθμός των θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, αναφέρει η αστυνομία στο Κόμπλεντς.

“Δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τους νεκρούς”

Η μικρή πόλη του Bad Neuenahr-Ahrweiler είναι επίσης σαν ένα χωράφι. Οι εκσκαφείς ανυψώνουν αυτοκίνητα που έχουν σφηνωθεί στα σοκάκια, τραπέζια, καρέκλες και άλλα κατεστραμμένα οικιακά αντικείμενα στοιβάζονται μπροστά από τα σπίτια. Κάτοικοι όπως ο Thomas Bähr με φτυάρι απομακρύνει την λάσπη από τα σπίτια τους. «Μόλις το αγοράσαμε», λέει ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού 300 ετών.

Το δίκτυο ηλεκτρικού και τηλεφωνικού δικτύου ήταν ακόμη σε λειτουργία σε πολλά σημεία την Κυριακή. Τα εκτεθειμένα ηλεκτροφόρα καλώδια θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο, προειδοποίησε η αστυνομία. Ένας μεγάλος αριθμός δρόμων δεν είναι προσπελάσιμοι.

Τουλάχιστον 46 νεκροί στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η επιστροφή στην ομαλότητα φαίνεται πολύ μακριά. Και εδώ, ο μεγάλος καθαρισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το Σάββατο, υπήρχαν αυτοκίνητα ξαπλωμένα στον ομοσπονδιακό αυτοκινητόδρομο 265 σαν τεράστιο πλοίο, συμπιεσμένα μεταξύ και κάτω από φορτηγά. Ο στρατός βοηθά στον καθαρισμό με δεξαμενές. Στην πόλη Erftstadt με 50.000 κατοίκους, 6.000 άτομα επλήγησαν άμεσα από την καταστροφή, ανέφερε το Σάββατο ο δήμαρχος Carolin Weitzel. Η υποδομή της πόλης πρέπει να ανοικοδομηθεί.

Σε ολόκληρη την πολιτεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, 46 άτομα πέθαναν στην καταστροφή από τις πλημμύρες το απόγευμα της Κυριακής. Και πολλοί εξακολουθούν να αναζητούν αγνοούμενους συγγενείς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στην περιοχή Erftstadt-Blessem, όπου εμπειρογνώμονες ερευνούν τα άκρα μιας κατολισθήσεως. Ένας τεράστιος κρατήρας είχε σχηματιστεί εκεί ως αποτέλεσμα των πλημμυρών, κατέρρευσαν τουλάχιστον τρία κτίρια κατοικιών και μέρος του ιστορικού κάστρου. Το Steinbachtalsperre, το οποίο απειλείται από ρήξη, συνεχίζει να ανησυχεί τους ειδικούς την Κυριακή.

Τα αυτοκίνητα βρίσκονται στο νερό κοντά στο Erftstadt στην πλημμυρισμένη Bundesstraße 265.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ:Εικόνες όπως από έναν άλλο κόσμο

Οι Söder και Scholz επισκέπτονται την κατεστραμμένη περιοχή στο Berchtesgadener Land

70 από τα 100 αυτοκίνητα που ανακτήθηκαν στο Erftstadt, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, ο αριθμός των θανάτων είναι σε 157, συναγερμός καταστροφής καί στην Άνω Βαυαρία

Το νερό ρέει πάνω από ένα τετράγωνο μπροστά από ένα σπίτι στο Bischofswiesen στη Βαυαρία.
Το νερό ρέει πάνω από ένα τετράγωνο μπροστά από ένα σπίτι στο Bischofswiesen στη Βαυαρία. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KILIAN PFEIFFER / DPA

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Olaf Schol έφτασαν στην περιοχή στη νοτιοανατολική Βαυαρία το απόγευμα της Κυριακής. Η συνοικία Berchtesgadener Land έχει πληγεί σοβαρά από πλημμύρες από τη νύχτα. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 100 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα διαμερίσματα τους.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: marf./dpa & tagesspiegel 

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi