Πολιτική

Μητσοτάκης στους FT για το Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί όρους μνημονίου

H Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους, που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα, σχετικά με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας τόνισε σε συνέντευξη του στους Financial Times o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει πως η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων, της Κομισιόν, είναι αρκετή. «Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας  πως κάτι τέτοιο θεωρείται «πολιτικά απαράδεκτο» από τις χώρες του Νότου

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στις πολλαπλές προκλήσεις που έχει κληθεί – και εξακολουθεί – να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, έναν χρόνο μετά την εκλογή της, καθώς, όπως επισημαίνει, πέραν της οικονομίας και των νέων δεδομένων σε αυτή λόγω πανδημίας, έχει απέναντί της και την «επθετική συμπεριφορά» της Τουρκίας.

Στο μέτωπο του τουρισμού, που αποτελεί και το πεδίο που δέχεται το βαθύτερο πλήγμα, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η χώρα θα έχει φέτος «ένα μικρό ποσοστό» των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρυσι.

Στον προβληματισμό των FT αν η μεγάλη εξάρτηση από την τουριστική βιομηχανία εξελίσσεται από ατού της χώρας σε αδυναμία λόγω κορωνοϊού και αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», εστιάζοντας στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση και στην ενθάρρυνση επενδύσεων, εν μέρει μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

«Η πανδημία συνέβαλε στη διάψευση όλων όσοι πίστευαν ότι υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, και εκείνων που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης, καταλήγοντας:

«Αυτό δεν λειτουργεί όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και θεωρώ πως οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Επίσης ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι μέσα από την κρίση αναδύθηκε «μία νέα αίσθηση εμπιστοσύνης στην πολιτική, τους θεσμούς και τους τεχνοκράτες», η οποία και παρέχει στην κυβέρνηση τη νομιμοποίηση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. «Ο κορωνοϊός συνέβαλε στο ννα διαψεύσει εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχουν εύκολες, απλουστευμένες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα και εκείνοι που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες» λέει και καταλήγει: «Αυτό δεν λειτουργεί όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και νομίζω ότι οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται πια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi