Άρθρα ΡεπορτάζΓερμανίαΔιασπορά

Μόναχο: Η αδράνεια των ελληνικών αρχών και ο κίνδυνος να χαθεί το σχολικό συγκρότημα.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Συνεχίζεται ο αγώνας που κάνουν οι φορείς της ομογένειας στο Μόναχο, για να διατηρήσουν το σχολικό συγκρότημα σε λειτουργία και να μην βρεθούν τα παιδιά το καλοκαίρι του ’25 χωρίς σχολική μονάδα.

Με έγγραφο που έχει φτάσει στην σελίδα μας, το οποίο κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, τα τμήματα ελληνικής γλώσσας και διάφοροι φορείς της ομογένειας, εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των παιδιών τους, καταγγέλλοντας και την αδράνεια της ελληνικής πολιτείας για τους χειρισμούς της.

Το πρώτο βασικό ζήτημα και η αδράνεια του ελληνικού κράτους, έρχεται από το γεγονός πως με βάση το συμβόλαιο η ελληνική πλευρά έχει το δικαίωμα μονομερούς επιμήκυνσης για επιπλέον 5 χρόνια με την προϋπόθεση όμως ότι το αίτημα αυτό θα έχει κατατεθεί επίσημα 2 χρόνια πριν από την λήξη του συμβολαίου, δηλαδή, το καλοκαίρι του περασμένου έτους. Το ισχύων συμβόλαιο είχε υπογραφείς στις 29 Ιουλίου του 2004, με την τελευταία προσαρμογή του να είναι το 2015. Η μονομερής ανανέωση του συμβολαίου από ελληνικής πλευράς θα μπορούσε να γίνει το νωρίτερο πριν τις 31 Ιουλίου του 2023 με βάση την παράγραφο 5 του συμβολαίου.

Εδώ, τίθεται το ερώτημα από τους ιθύνοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Μόναχο, οι οποίοι  καταγγέλλουν την παράβλεψη αυτή και την αδράνεια της ελληνικής πολιτείας. Η ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς στο Μόναχο, δηλαδή τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Μονάχου και περιχώρων αλλά και των τμημάτων Ελληνικής γλώσσας, ήρθε αρκετούς μήνες αργότερα.

Αυτό συνέβη στις 28.11.2023 όταν ενημερώθηκαν από την κα. Μπέση, αν. συντονίστρια του συντονιστικού γραφείου εκπαίδευσής (ΣΓΕ) Μονάχου, αλλά και λίγες μέρες αργότερα από τον γενικό πρόξενο του Μονάχου τον κύριο Βασίλειο Γκουλούση, πως η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται ένα νέο και ευέλικτο συμβόλαιο με δικαίωμα αποχώρησης σε περίπτωση που κατασκευαστεί το νέο 500 θέσεων σχολείο στην περιοχή Berg am Laim.

Επισημαίνονται, επίσης, οι εξής παράμετροι:
  • Το κτηριακό συγκρότημα του Freimann τη δεδομένη στιγμή είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών σχολείων εκτός Ελλάδας, στη Ευρώπη και ίσως και παγκοσμίως, άκρως λειτουργικό και σε τέτοια στρατηγική θέση στο Μόναχο που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινότητας.
  • Το έλλειμμα σε σχολικά κτήρια στο Δήμο του Μονάχου αριθμεί περί τα 35 σχολεία σύμφωνα με τη Βαυαρική Αρχή. Υπό αυτό το πρίσμα η εύρεση νέου σχολικού κτηρίου ή πολύ περισσότερο μια μετατροπή ενός κτηρίου σε σχολείο, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως ακριβή υπόθεση.
  • Οι απαιτήσεις του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας για δανειοδότηση ενός νέου σχολείου από το 2016 και μετά έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα, κατά την γνώμη μας, το ποσό της μετατροπής ενός κτηριακού συγκροτήματος σε σχολείο με προδιαγραφές αυτού του μεγέθους να φτάσει ακόμα και σε επταψήφιο πόσο.

Και εδώ προκύπτουν διάφορα ερωτήματα για το γεγονός ότι δεν έπραξε ως όφειλε η ελληνική πολιτεία τα δέοντα το περασμένο καλοκαίρι, για να μην φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν διευθετηθεί νωρίτερα και χωρίς να υπάρχει η αγωνία μαθητών, καθηγητών και όλης της ελληνικής κοινότητας του Μονάχου, αφού, όπως προ είπαμε δεν έγινε η μονομερής ανανέωση του συμβολαίου προς τον ιδιοκτήτη.

Το χρονικό της αδράνειας της ελληνικής πολιτείας και οι κινήσεις των αρμόδιων φορέων των σχολείων.
  • Στα τέλει Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στις 28 του Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση της συντονίστριας του συντονιστικού γραφείου του Μονάχου, πληροφορούνται οι ιθύνοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι έχει προκύψει ζήτημα με το μισθωτήριο συμβόλου του σχολείου, το 4ο δημοτικό Αριστοτέλης και το 1ο Γυμνάσιο.
  • Στις 30 Νοεμβρίου αποστέλλετε έγγραφο προς το Προξενείο Μονάχου για έκτακτή συνάντηση ενημέρωσης με τους Πρόεδρους των ΔΣ των γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων και του Προέδρου του ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Μονάχου και περιχώρων. Το Προξενείο έκανε αποδεκτή την πρόταση και ενημέρωσε τους εκπροσώπους των γονέων για συνάντηση την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.
  • Στις 4 του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον πρόξενο όπου εκεί ενημερωθήκαν πως η Ελληνική πλευρά ζητά ένα ευέλικτο συμβόλαιο που μπορεί να ΄΄σπάσει΄΄ μέχρι το 2029 λόγω του μελλοντικού κτιρίου που θα κατασκευαστεί στο Berg am Laim. Επίσης έγινε γνωστό ότι το ποσοστό της αύξησης για το Λύκειο ανέρχεται στο 50,3% και πως η ελληνική πολιτεία αυτό δεν θα το κάνει δεκτό.
  • Στις 8 Δεκεμβρίου αποστέλλεται επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας με κοινοποίηση και στους αρμόδιους φορείς, επιστολή όπου ζητούνται διευκρινίσεις σχετικά με τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, εάν υπάρχουν εισηγήσεις για αιτήματα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων που υπουργείου εξωτερικών και παιδείας και αυτό διότι δεν έχουν έρθει στα χέρια των ιθυνόντων τα έγγραφα αυτά.
  • Στις 10 Δεκεμβρίου  υπήρξε συνάντηση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και αποφασίστηκε να γίνει μία παράσταση διαμαρτυρία έξω από το προξενείο του Μονάχου με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από την γερμανική αστυνομία και επίσης αποφασίστηκε η διενέργεια συλλογής υπογραφών (μπορείτε να υποστηρίξετε με την ψήφο σας εδώ) με το αίτημα να μην κλείσεις σχολική μονάδα.
  • Στις 14 Δεκεμβρίου  πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας, όπου εκεί υπήρξε και η συνάντηση των εκπροσώπων με τον πρόξενο. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.
  • Και λίγο πριν κλείσει η χρονιά ενημερώθηκαν οι γονείς ότι έχει οριστεί νομικός σύμβουλος για την διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη.
Τα  ερωτήματα και οι σκέψεις, που θεωρούμε ότι εκφράζουν σχεδόν όλους τους γονείς των ελληνικών σχολείων στο Μόναχο, είναι τα ακόλουθα:
  • Παρόλο που το μίσθωμα ακούγεται υψηλό, αναγόμενο σε τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) είναι στα περίπου 16€/τ.μ.. Στην περιοχή που βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ“ δεν υπάρχει κτίριο κάτω των 15,90€/τ.μ. που δείχνει ότι είναι στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς του Μονάχου.
  • Και αν ισχύει αυτό για το εν λόγω κτίριο, γιατί πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο για το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου περίπου 15€/τ.μ., χωρίς Βαυαρική επιχορήγηση, ενώ για το σχολικό συγκρότημα του “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ“ που στεγάζει Δημοτικό, Γυμνάσιο και τα Τ.Ε.Γ Μονάχου (που αριθμούν 403 παιδιά το Σάββατο), το οποίο έχει και τη Βαυαρική επιχορήγηση, φαίνεται ακριβό για τις υπηρεσίες των δύο εμπλεκομένων Υπουργείων;
  • Η όποια σκέψη για εναλλακτική λύση, όπως, λ.χ. η εξεύρεση και διαμόρφωση σε σχολικό κτίριο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας είναι και χρονοβόρο, αλλά και το κόστος ανακατασκευής θα έφτανε σε 7ψήφιο αριθμό. Και αυτό σύμφωνα με υψηλά ιστάμενους του Υπουργείου Εξωτερικών τον Δεκέμβριο 2022, ότι δηλ. η ανακατασκευή του 2ου Δημοτικού “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ“ θα κόστιζε περί τις 450.000€, που ήταν μόλις 875 τ.μ., και όχι τα περίπου 5.000 τ.μ. ενός αντίστοιχου κτιρίου για να καλύψει δύο τέτοια σχολεία.
  • Παρόλο που είναι ουτοπικό, και αν ποτέ βρεθεί άλλο κτίριο, υπάρχει Μελέτη Σκοπιμότητας/Βιωσιμότητας, απαραίτητη για το κατά πόσο θα ήταν τελικά φθηνότερο ή ακόμη, πότε θα γίνει απόσβεση της ανακατασκευής; Εμείς γνωρίζουμε ότι ακόμη και εργασίες ανακατασκευής χρηματοδοτούνται από την Βαυαρική Αρχή κατά 60%, κατά περίπτωση. Τα δεδομένα αυτά τα έχει λάβει υπόψη κανείς υπεύθυνος στα δύο αρμόδια Υπουργεία;
  • Μήπως η διαχρονική τακτική του να φέρνουν οι αρμόδιοι προ τετελεσμένων την άλλη πλευρά (ιδιοκτήτες) και να τραβούνε τις προθεσμίες όσο μπορούν πίσω χρονικά, γλιτώνοντας απλά μερικές χιλιάδες ευρώ, έχουν θετικά αποτελέσματα για τα ελληνικά σχολεία Μονάχου; Το “Όχι“ είναι κατηγορηματικό. Γιατί το αποτέλεσμα στις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι να χάνονται σχολεία, όπως έχει γίνει στο παρελθόν και αλλά και πολύ πρόσφατα, εντός του 2023, στην περίπτωση του 2ου Δημοτικού “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ”. Αν τελικά είχαν καταφέρει έως τώρα, να εξοικονομήσουν αυτές τις μερικές χιλιάδες ευρώ γιατί εν τέλει δεν βλέπουμε, λ.χ. πλούσιες βιβλιοθήκες ή εκπαιδευτικά ταξίδια για τους μαθητές; Γιατί τόσα χρόνια δεν έγιναν τίποτα από αυτά, και αντίθετα ακούγαμε από το 2015, συνεχώς, από το ΣΓΕ Μονάχου ότι χρήματα δεν υπάρχουν και δεν φτάνουν οι πόροι για εκδηλώσεις;
  • Η στάση λοιπόν, της Προξενικής Αρχής στο Μόναχο, που προφανώς έχει προϊστάμενες υπηρεσίες και ανώτερους για οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές, προβληματίζει. Τελικά, για ποιόν ακριβώς λόγο ζητήθηκε ευέλικτο συμβόλαιο, όταν δεν υπάρχει επίσημη και έγγραφη Βαυαρική δέσμευση εντός 2023 για την ανέγερση κτιρίου στο Berg am Laim; Και πότε επιτέλους, ανοιχτά και με διαφάνεια, θα μάθουν οι γονείς τι προβλέπει η συμφωνία του 2019 για το κτίριο αυτό όταν κτιστεί;

ΥΓ1: Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι στην Γερμανία έχουν εκφράσει εύλογα ερωτήματα για την λάθος πορεία του ζητήματος και συμπαραστέκονται ως μια γροθιά στην ομογένεια.

ΥΓ2: Έχουν γίνει επερωτήσεις από κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την εξέλιξη του θέματος, έχουν υπάρξει προσπάθειες επικοινωνίας τόσο από την σελίδα μας, όσο και από άλλους συναδέλφους στην ομογένειας για επικοινωνία με το υπουργείο είτε των εξωτερικών είτε παιδείας. Επίσης δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις και για το αίτημα του σχολείου Πυθαγόρας τον Ιούλιο του 2023, επίσης από την σελίδα μας. Δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από τους αρμοδίους.

ΥΓ3: Η μόνη τοποθέτηση ήταν μία συνέντευξη και μία απάντηση σε μέσα στην Ελλάδα από τον γενικό γραμματέα εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής κύριο Γιάννη Κατσαρό. Καμία απάντηση όμως επίσημα από το υπουργείο σε μέσα ενημέρωσης της ομογένειας. Επίσης καμία απάντηση και στο αίτημα της e-enimerosi για συνέντευξη με τον κύριο Κατσαρό επί του θέματος.

  • Γιατί αποφεύγετε τα μέσα ενημέρωσης της ομογένειας?
  • Γιατί δεν έχει απαντηθεί από αρμόδια χείλη το τι μέλη γενέσθαι με τα σχολεία στην Γερμανία?
  • Γιατί οι ιθύνοντες στο Μόναχο βρίσκονται στο σκοτάδι?

Στο κανάλι μας στο youtube μπορείτε να περιηγηθείτε και να δείτε-ακούσετε όλες ανταποκρίσεις που έχουμε κάνει για το θέμα των σχολείων αλλά και τις εκπομπές.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi