Ιστορία Πολιτισμός

Μυστικά 100 γενεών χαραγμένα στην πέτρα.

Το μυστήριο με την αρχαία βραχογραφία ηλικίας 8.200 ετών που βρέθηκε σε σπήλαιο.

Μια μοναδική βραχογραφία που κοσμεί το εσωτερικό ενός σπηλαίου στην Αργεντινή είναι αρκετά παλαιότερη από ό,τι νόμιζαν οι αρχαιολόγοι. Μάλιστα περιέχει εκατοντάδες σχέδια που εκτείνονται σε 100 γενιές, με το μυστήριο για τις πληροφορίες που περνούσαν από γενιά σε γενιά να προκαλεί το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων.

Η βραχογραφία βρίσκεται στην Παταγονία. Κάποτε, οι αρχαιολόγοι την χρονολογούσαν ως ηλικίας μόλις μερικών χιλιάδων ετών. Όμως μια νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι ορισμένα από τα έργα της χρονολογούνται στην πραγματικότητα πριν από 8.200 χρόνια και δημιουργήθηκαν κατά την ύστερη Ολόκαινο εποχή (πριν από 11.700 χρόνια έως σήμερα), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Science Advances.

«Αποδείχθηκε ότι είναι αρκετές χιλιετίες παλαιότερη από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε στο Live Science ο αρχαιολόγος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Αργεντινής (CONICET) και του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Σκέψης της Λατινικής Αμερικής (INAPL), και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Guadalupe Romero Villanueva. «Μας εξέπληξε» τόνισε.

Για να προσδιορίσουν τη χρονολογία του ογκώδους έργου τέχνης, το οποίο απεικονίζει ανθρώπους, ζώα και άλλα σχέδια, οι αρχαιολόγοι απέσπασαν πολλά μικρά κομμάτια μαύρης χρωστικής  ουσίας από τα σχέδια. Δεδομένου ότι η χρωστική ουσία ήταν φτιαγμένη από φυτικό υλικό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ραδιοχρονολόγηση για να προσδιορίσουν την ηλικία της τέχνης των σπηλαίων.

«Συνήθως είναι πολύ δύσκολο να χρονολογηθεί μία βραχογραφία εκτός αν έχει οργανικό συστατικό, διαφορετικά δεν υπάρχει πραγματικά κανένα υλικό που να μπορείς να χρονολογήσεις», ανέφερε ο αρχαιολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Temuco στη Χιλή και στο CONICET, και συν-συγγραφέας της μελέτης Ramiro Barberena. «Το σπήλαιο δεν είναι η αρχαιότερη κατοίκηση στη Νότια Αμερική, αλλά είναι η αρχαιότερη βραχογραφία στη Νότια Αμερική με απευθείας ραδιοχρονολόγηση με βάση χρωστικές ουσίες».

Άγνωστο το ποιοι πολιτισμοί δημιούργησαν την βραχογραφία.

Σε ολόκληρη την περιοχή του σπηλαίου, οι αρχαιολόγοι κατέγραψαν 895 μοναδικές ζωγραφιές, ομαδοποιημένες σε 446 μοτίβα ή τμήματα. Ενώ η έρευνα παραμένει ασαφής ως προς το ποιοι πολιτισμοί δημιούργησαν τις δραματικές εικόνες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το περίτεχνο έργο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των εικονογράφων και άλλων κοινοτήτων, καθώς και των μελλοντικών γενεών.

«Αυτά τα σχέδια καλύπτουν λίγο πολύ 3.000 χρόνια μέσα σε ένα μόνο μοτίβο», δήλωσε ο Barberena. «Υποθέτουμε ότι υπήρξε μετάδοση πληροφοριών μεταξύ πολλών ανθρώπινων γενεών, οι οποίες κατοικούσαν στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χώρο».

Αν και δεν είναι σαφές αν η τέχνη των σπηλαίων δημιουργήθηκε ως μέρος μιας «τελετής ή μιας συνάντησης μεταξύ ομάδων, πιστεύουμε ότι ήταν μέρος μιας ανθρώπινης στρατηγικής για τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων σε διασκορπισμένες ομάδες, η οποία συνέβαλε στο να γίνουν αυτές οι κοινωνίες πιο ανθεκτικές απέναντι σε μια πολύ δύσκολη οικολογία», πρόσθεσε ο Barberena.

Κατά τη διάρκεια του ύστερου Ολόκαινου, αυτή η περιοχή της Παταγονίας ήταν γνωστή για την πολύ ξηρή και θερμή της κατάσταση, σύμφωνα με τη μελέτη.

100 γενιές μυστικών σε βραχογραφίες.

«Υπήρχαν μεγάλα τμήματα του τοπίου χωρίς νερό, αλλά για να επιβιώσουν ως κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, θα έπρεπε να παραμείνουν σε επαφή. Θα ήταν δύσκολο να τα καταφέρεις μόνος σου, οπότε η ανταλλαγή πληροφοριών ήταν σημαντική» τόνισε ο Barberena.

Ενώ υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες με βραχογραφίες στην περιοχή, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το σπήλαιο έχει μακράν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση.

«Είναι καταπληκτική η ποσότητα που βρήκαμε εκεί. Στις γύρω περιοχές υπάρχουν αρκετές τοποθεσίες με βραχογραφίες, αλλά καμία από αυτές δεν έχει την ποσότητα της ποικιλομορφίας σε σχήματα και χρώματα που βρέθηκε εδώ. Έτσι, είναι προφανές ότι αυτό το μέρος ήταν πιθανότατα ένα σημείο επικοινωνίας στο παρελθόν και ζωτικής σημασίας για την επιβίωση αυτών των κοινωνιών» ανέφερε ο Romero Villanueva.

Αν και πρόκειται για την αρχαιότερη σπηλαιογραφία με βάση χρωστικές ουσίες που βρέθηκε στην ήπειρο, δεν είναι η αρχαιότερη στον κόσμο. Αυτό το ρεκόρ ανήκει σε ένα σχέδιο 45.500 ετών με τη μορφή ενός κονδυλωτού γουρουνιού που είναι γραμμένο σε τοίχο σπηλαίου στην Ινδονησία.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής ανά την Ελλάδα.

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi