Ιστορία Πολιτισμός

Ναός της θεάς Άρτεμης 2.700 ετών βρέθηκε στην Εύβοια.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ναό 2.700 ετών που φιλοξενεί έναν βωμό σε σχήμα πετάλου. Κατασκευασμένος από τούβλα, ο ναός έχει μήκος 30 μέτρα και βρίσκεται δίπλα στον ναό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, ένα ιερό αφιερωμένο στην θεά Άρτεμις, το οποίο βρήκαν ερευνητές το 2017 στην Εύβοια.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών το 2023, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τον δεύτερο ναό. «Μια από τις ιδιαιτερότητες αυτού του ναού είναι ο σημαντικός αριθμός δομών που βρέθηκαν μέσα σε αυτόν». Αυτές οι κατασκευές περιλάμβαναν πολλές εστίες που βρίσκονται στον σηκό του ναού, συμπεριλαμβανομένου του βωμού με στάχτη στοιβαγμένο με προσφορές όπως αγγεία. Χρυσά και ασημένια κοσμήματα με κοράλλια και κεχριμπάρι. Ο βωμός περιείχε επίσης πολλά κομμάτια απανθρακωμένου οστού.

Μερικά από τα κομμάτια κεραμικής προϋπήρχαν του νεοανακαλυφθέντος ναού στα τέλη του όγδοου αιώνα π.Χ., οδηγώντας τους ερευνητές να υποψιαστούν ότι ο βωμός μπορεί να βρισκόταν κάποτε έξω από το ναό και αργότερα μεταφέρθηκε σε εσωτερικό χώρο.

Τον έκτο αιώνα π.Χ., τοποθετήθηκαν χωρίσματα από τούβλα στην καρδιά του ιερού για πρόσθετη υποστήριξη, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να πιστεύουν ότι ο ναός «καταστράφηκε εν μέρει» από πυρκαγιά.

Κάτω από το ναό, οι αρχαιολόγοι βρήκαν αρκετούς τοίχους από ξερολιθιά από διαφορετικό κτήριο που κάποτε βρισκόταν στην τοποθεσία, μαζί με πολλά χάλκινα ειδώλια σε σχήμα ταύρου και κριαριού. Ανακάλυψαν επίσης υπολείμματα κτιρίων από τον όγδοο και ένατο αιώνα π.Χ. δίπλα στον πρώτο ναό, καθώς και ένα οχυρωματικό σύστημα που χρονολογείται στην πιο πρόσφατη πρώιμη εποχή του χαλκού, ή περίπου 4000 έως 3500 π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλά χάλκινα ειδώλια σε σχήμα ταύρου και κριαριού καθώς και κεφάλι ταύρου από πηλό.  (Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού μέσω Facebook)

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Αρχική εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού μέσω Facebook)

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας