Άρθρα Ρεπορτάζ

Νεκρά δάση, αναρίθμητες καμένες εκτάσεις γης στην Ελλάδα και παγκοσμίως – Το μέλλον της ζωής του πλανήτη απειλείται!

 

”Sos” εκπέμπουν απεγνωσμένα ατελείωτες καμένες εκτάσεις γης και δασών κυρίως σε Ελλάδα, Ανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη. Το μέλλον της ζωής του πλανήτη φαντάζει αβέβαιο, με έντονα καιρικά φαινόμενα
που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με μειωμένη υγρασία στο έδαφος που φτάνει κάτω από το 10%, παρατεταμένη ξηρασία, ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, να είναι μερικές από τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Τι προβλέπουν οι έρευνες

Έρευνες δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια τα φαινόμενα αυτά θα επιδεινωθούν. Δυστυχώς, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι ορατός, καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τις
πιθανότητες να συμβούν, δημιουργώντας τεράστια ανασφάλεια και φόβο σε μεγάλο αριθμό κατοίκων παγκοσμίως.

Ο κίνδυνος είναι ορατός: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πιθανότητες πυρκαγιών στη Μεσόγειο ακόμα και για τα επόμενα χρόνια.

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για το κλίμα και για το περιβάλλον. Οι άνθρωποι ανά τον πλανήτη βρίσκονται σε ανησυχία, βλέποντας τα σπίτια, τις περιουσίες, την ζωή των ίδιων και των οικείων τους να απειλούνται από το αδίστακτο «τέρας» της φωτιάς που καίει με μανία και ανελέητα, χωρίς οίκτο ανυπολόγιστες εκτάσεις γης. Φοβούμενοι ακόμα και για την ζωή τους, ζητούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία και την Ελληνική Αστυνομία να σταθούν στο πλευρό τους, σύσσωμοι για να συντελέσουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτης ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές ήδη ελλοχεύει. Όπως εκτιμάται, θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντείνει η  κλιματική αλλαγή, ιδίως στη Μεσόγειο. Ωστόσο με τις κατάλληλες δράσεις και πολιτικές όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, μειώνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης φωτιάς.

Η παραπάνω εκτίμηση, μάλιστα, έρχεται να επιβεβαιωθεί και από τους ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάθιου Τζόουνς του Κέντρου Ερευνών Tyndall για την Κλιματική Αλλαγή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Οι ερευνητές επισήμαναν, μέσω δημοσίευσης στο περιοδικό Γεωφυσικής «Reviews of Geophysics» ότι σε παγκόσμια κλίμακα, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό παράγοντα που εντείνει την αύξηση κινδύνου των δασικών πυρκαγιών. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ξηρών και ζεστών συνθηκών που συμβάλλουν ακόμα και στην έναρξη και την εξάπλωση μίας ενδεχομένως και δύσκολα ελεγχόμενης πυρκαγιάς. Καθώς υπάρχει αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη, τόσο θα υπάρχει η αύξηση του κινδύνου των πυρκαγιών.

Τι δείχνουν τα κλιματικά μοντέλα 

Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι τα παραπάνω ισχύουν ιδιαίτερα για περιοχές όπως της Μεσογείου όπου η Αμαζονία (και η Ελλάδα) στη Νότια Αμερική. Όπως εκτιμάται, εάν η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας
παγκοσμίως φθάσει τους 2 έως 3 βαθμούς συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε οι περισσότερες περιοχές του πλανήτη ίσως αντιμετωπίζουν ”μικρότερο” κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών.

Τα στατιστικά στοιχεία ”μιλούν από μόνα τους”

Κατά την διάρκεια της περιόδου 1979-2019 υπήρξε παγκόσμια ετήσια αύξηση πυρκαγιών κατά 14 ημέρες ετησίως (27%).

Σε ποσοστό (54%) κατά μέσο όρο παγκοσμίως, κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου, παρατηρήθηκε αύξηση της συχνότητας των ημερών με δύσκολες και ακραίες καιρικές συνθήκες, ευνοϊκές για τις πυρκαγιές.

Μείωση παρατηρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνολική έκταση που έχει καεί από πυρκαγιά, κατά το ένα τέταρτο ή 1,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τα έτη 2011-2019. Μιλώντας με αριθμούς, 590.000 τ.χλμ. έχει σημειωθεί στις αφρικανικές σαβάνες. Συγκεκριμένα, το 60% έως και 70% των καμένων εκτάσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται παγκοσμίως.

Σημαντικές αυξήσεις, συναντώνται σε  περιοχές, όπως στα σιβηρικά και βορειοαμερικανικά δάση, παγκοσμίως.

Ως πού θα πάει η κατάσταση αυτή; Πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, εδώ και τρεις μέρες παραμένει με ανενεργά μέτωπα με τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις να παραμένουν σε ετοιμότητα, λόγω του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς (δείκτης
4).

Πηγή εικόνων: Google

«Οριοθετημένη» χαρακτηρίστηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα η πυρκαγιά στη Δαδιά, σε όλη την έκταση του δάσους όπου η φωτιά άφησε ανεξίτηλα σημάδια. Ο εντοπισμός από τις επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης
γίνεται προκειμένου να εντοπιστούν οι εστίες καπνού (οι λεγόμενες «καμινάδες»), οι οποίες πρέπει να εξουδετερωθούν.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη είχαν προβεί σε στοχευμένες ρίψεις νερού.

Σε ετοιμότητα παραμένουν 260 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του στρατού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και των βοριάδων έντασης 4 μποφόρ στην περιοχή.

Δραματική αύξηση των πυρκαγιών στην ΕΕ φέτος – 130.000 στρέμματα καμένης γης στην Ελλάδα.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι συγκριτικά με τον μέσο των προηγούμενων 15 ετών, οι εκτάσεις που έχουν καταστραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από μεγάλες φωτιές φέτος,  έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί.

Τι έχει καταγράψει το ευρωπαϊκό σύστημα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο 15ετίας είναι οι πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό σύστημα . Οι μεγάλες πυρκαγιές φτάνουν στις 33, ενώ μεταβολή παρουσιάζεται στη μέτρηση των καμένων εκτάσεων, οι οποίες φτάνουν κοντά στα 130.000 στρέμματα, έναντι 61.000. Παρατηρήθηκε επίσης μικρή απόκλιση στην Ελλάδα, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2021, ωστόσο οι εστίες που είχαν βρεθεί ήταν περισσότερες.

Μεγάλη αύξηση σε καμένες εκτάσεις σημειώθηκε σε Γαλλία και Ισπανία.

Φαίνεται όμως πως εκτός από την Ελλάδα έχουν πληγεί και χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία. Η αύξηση των καμένων εκτάσεων που καταγράφεται στις ανωτέρω χώρες είναι τεράστια. Καταγραφή μεγάλων πυρκαγιών από το Cοpernicus. Περισσότερα από 5,15 εκατομμύρια καμένα στρέμματα στην ΕΕ, έχουν καταγραφεί, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος για τον εντοπισμό πυρκαγιών. Το ευρωπαϊκό σύστημα, βασιζόμενο στις δορυφορικές εκτιμήσεις που παρατηρήθηκαν από την υπηρεσία Copernicus, έως τις 23 Ιουλίου είχε υπολογίσει περισσότερα από 5,15 εκατομμύρια καμένα στρέμματα στην ΕΕ, δεδομένου ότι ο μέσος όρος πριν δέκα χρόνια για αυτό το χρονικό διάστημα ήταν 1,3 εκατ. στρέμματα. Μέχρι φέτος, σύμφωνα με τις καταγραφές του ευρωπαϊκού συστήματος, η χειρότερη επίδοση ήταν 2,73 εκατομμύρια. Το Copernicus καταχωρεί μόνο σχετικά μεγάλες πυρκαγιές που εντοπίζει, και που έχουν εξαπλωθεί σε έκταση τουλάχιστον 300 στρεμμάτων.

Τι καταγράφουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον αριθμό των πυρκαγιών.

Τα ευρωπαϊκά δεδομένα δείχνουν πως έως το περασμένο Σάββατο είχαν παρατηρηθεί 1.946 φωτιές, δεδομένου ότι ο μέσος όρος τα προηγούμενα 15 χρόνια ανέρχεται σε 520 για αυτή την περίοδο. Η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί τον Αύγουστο, καθώς ιστορικά έχει διαπιστωθεί ως ένας από τους πιο δύσκολους μήνες για την πυροπροστασία.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: https://m.naftemporiki.gr/story/1878591/i-klimatiki-allagi-tha-auksisei-ta-epomena-xronia-tis-dasikes-purkagies-pagkosmios-idios-sti-mesogeio (Naftemporiki.gr)

πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/395140/oriothetimeni-i-fotia-sti-dadia-alla-kai-synagermos-stin-pyrosvestiki-logo-epipedou-4-ston-deikti-epikindynotitas

πηγή: https://www.newsit.gr/kosmos/ayksithikan-dramatika-oi-foties-stin-ee-fetos-130-000-stremmata-exoun-kaei-stin-ellada/3571109/

πηγή εικόνων: Google.

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοποριακή Δράση που προάγει τη Ψηφιακή Ασφάλεια

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi