Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Νεκρός δορυφόρος της NASA θα συντριβεί στη Γη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ένας ανενεργός δορυφόρος της NASA αναμένεται να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης το απόγευμα της Κυριακής (8 Ιανουαρίου).

Ο αμερικανικός στρατός προβλέπει ότι ο δορυφόρος προϋπολογισμού ακτινοβολίας Γης (ERBS) των 2.450 κιλών θα συντριβεί πίσω στον πλανήτη του την Κυριακή γύρω στις 6:40 μ.μ. EST (2340 GMT), συν ή πλην 17 ωρών, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

«Η NASA αναμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου θα καεί καθώς ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα, αλλά ορισμένα στοιχεία αναμένεται να επιβιώσουν κατά την επανεισαγωγή», έγραψαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας σε μια ενημέρωση. Το απόγευμα της Παρασκευής (6 Ιανουαρίου). “Ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη σε οποιονδήποτε στη Γη είναι πολύ χαμηλός – περίπου 1 στους 9.400.”

Το ERBS, μέρος της αποστολής τριών δορυφόρων Earth Radiation Budget Experiment της NASA, εκτοξεύτηκε στη χαμηλή τροχιά της Γης με το διαστημικό λεωφορείο Challenger το 1984. 

Το ERBS χρησιμοποίησε τρία επιστημονικά όργανα για να μελετήσει πώς ο πλανήτης μας απορροφά και ακτινοβολεί την ηλιακή ενέργεια. Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί για μόλις δύο χρόνια, αλλά συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 2005, μετά το οποίο έγινε ένα τεράστιο κομμάτι διαστημικών σκουπιδιών. Ο Drag έλκει το διαστημόπλοιο σταδιακά από τότε.

Η κατάδυση θανάτου του ERBS θα έρθει μετά από κάποιες άλλες, πιο δραματικές πτώσεις σκουπιδιών στο διάστημα. 

Το 2022, για παράδειγμα, δύο κινεζικοί πυρήνες πυραύλων Long March 5B περίπου 23 τόνων (21 μετρικοί τόνοι) έπεσαν στη Γη ανεξέλεγκτοι. Αυτές οι συντριβές σημειώθηκαν τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο, αντίστοιχα, σε κάθε περίπτωση περίπου μία εβδομάδα αφότου οι πύραυλοι βοήθησαν στην εκτόξευση νέων μονάδων στον διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας .

Τα πρώτα στάδια άλλων τροχιακών πυραύλων οδηγούνται σε ελεγχόμενη καταστροφή αμέσως μετά την απογείωση ή κατεβαίνουν για ασφαλή προσγείωση και μελλοντική επαναχρησιμοποίηση (στην περίπτωση των ενισχυτών SpaceX ). Έτσι, οι πτώσεις Long March 5B έχουν προκαλέσει κριτική από μεγάλα τμήματα της διαστημικής κοινότητας. 

Το ERBS είναι μια διαφορετική περίπτωση, φυσικά. είναι σε υψηλά επίπεδα για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, η επερχόμενη συντριβή του διαστημικού σκάφους είναι μια υπενθύμιση ότι η τροχιά της Γης κατοικείται από πολλά διαστημικά σκουπίδια, τα οποία αποτελούν μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή καθώς όλο και περισσότεροι δορυφόροι ανεβαίνουν.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας