Άμυνα

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Αποχωρεί ο στρατηγός Φλώρος.

Μετά από τέσσερα χρόνια το ΚΥΣΕΑ καλείται να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τα ηνία των ενόπλων δυνάμεων. Ο στρατηγός Κωνσταντίνος φλώρος αποχωρεί από τις ένοπλες δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση της θητείας του βάσει νόμου.

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν την στιγμή αυτή για την θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας είναι, από την πλευρά του στρατού ξηράς ο αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, έως τώρα διοικητής της διοίκησης ειδικού πολέμου, άρα και του νεότερου 4ου κλάδου στην πυραμίδα του επιτελείου.

Από την πολεμική αεροπορία ο αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος συμπληρώνει τρία χρόνια ιδιαίτερα πετυχημένες θητείας στο γενικό επιτελείο αεροπορίας.

Από το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με πληροφορίες το πρόσωπο στο οποίο φέρεται η κυβέρνηση να εστιάζει είναι ο αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην θέση του επιχειρησιακού διοικητή του όπλου ως Αρχηγός Στόλου.

Η κρίσης στην στρατιωτική ηγεσία εκτός της θέσης του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας συμπαρασύρει κι αλλαγές σε επιτελεία και σχηματισμούς.

Μένει να φανεί αν στις 11 το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου θα παραταθεί η θητεία του αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη στην θέση του γενικού επιτελείου στρατού και του αντιναύαρχού Ιωάννη Δρυμούση στο γενικό επιτελείο ναυτικού.

Και οι δυο Ανώτατοι αξιωματικοί βρίσκονται στην θέση του Αρχηγού των όπλων τους έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας ότι μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους έναν ακόμη χρόνο και να κριθούν τον Ιανουάριο του 2025 .

Βεβαίως το ΚΥΣΕΑ μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει, να προάγει ή να αποστρατεύσει Ανώτατους αξιωματικούς απο την στρατιωτική ηγεσία.

Αν προκριθεί για την θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας ο αντιστράτηγος Χούπης, θα είναι η δεύτερη θητεία για τον στρατό ξηράς στην θέση του γενικού επιτελείου, καθώς θα διαδεχτεί τον στρατηγό Κωνσταντίνο φλώρο.

Τα τελευταία χρόνια διατηρούνταν μία άτυπη σειρά για τα γενικά επιτελεία τα οποία αναλάμβαναν το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Αν αυτό διατηρηθεί θα πρέπει να αναλάβει ανώτατος από το ναυτικό ή την αεροπορια, αν και η τελευταία βρέθηκε στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ δυο φορές μέσα σε σχεδόν 9 χρόνια.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».

Iron Dome και μάλιστα προχθές γιατί η Ελλάδα είναι επίσημα… γυμνή!!!

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi