Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο διαστημικός σταθμός πετάει 2,9 τόνους σκουπίδια στο διάστημα.

Παλιές μπαταρίες μεγέθους SUV είναι το πιο τεράστιο αντικείμενο στον σταθμό.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έγινε ελαφρύτερος την περασμένη εβδομάδα.

Το εργαστήριο σε τροχιά απόρριψε μια παλέτα 2,9 τόνων (2,6 μετρικούς τόνους) χρησιμοποιημένων μπαταριών την Πέμπτη το πρωί (11 Μαρτίου) το πιο τεράστιο αντικείμενο που έχει ποτέ εκτοξεύσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA Leah Cheshier στο Gizmodo.

Το διαστημικό σκουπίδι αναμένεται να πέσει πίσω στη Γη σε δύο έως τέσσερα χρόνια, ανέφεραν αξιωματούχοι του πρακτορείου σε μια ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η ενημέρωση ανέφερε επίσης ότι η παλέτα θα καεί «ακίνδυνα στην ατμόσφαιρα», αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι θα συμβεί αυτό.

“Ναι. Από την άλλη πλευρά, π.χ. το Tiangong-1 ήταν 7.500 μεγαλύτερο. Αλλά θα έλεγα δεδομένου του πόσο πυκνού είναι το EP9, είναι ανησυχητικό, αν και στο χαμηλότερο σημείο του”, απάντησε ο αστρονόμος Jonathan McDowell, που εδρεύει στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

Το Tiangong-1 ήταν ο πρώτος διαστημικός σταθμός της Κίνας, ο οποίος φιλοξένησε πληρώματα αστροναυτών το 2012 και το 2013. Το σκάφος μεγέθους σχολικού λεωφορείου κατέληξε να πέσει πίσω στη Γη πάνω από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό τον Απρίλιο του 2018.

Το EP9, συντομογραφία του “Exposed Pallet 9”, είναι το αντικείμενο που έχει πρόσφατα διαγραφεί. Το EP9 ήρθε στο σταθμό πέρυσι με ιαπωνικό όχημα μεταφοράς H-II (HTV), ως μέρος της προσπάθειας αντικατάστασης των παλαιών μπαταριών νικελίου-υδρογόνου του εργαστηρίου σε τροχιά με νέες μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Προηγουμένως, οι παλιές μπαταρίες ήταν συσκευασμένες στο μίας χρήσης HTV, οι οποίες τις έφεραν μέχρι την καταστροφή τους στην ατμόσφαιρα της Γης. Ωστόσο, η αποτυχία εκτόξευσης του Οκτωβρίου 2018 ενός πυραύλου Soyuz που μεταφέρει τον αστροναύτη της NASA Nick Hague και τον κοσμοναύτη Alexey Ovchinin διέκοψε αυτό το μοτίβο, ανέφερε το Spaceflight Now. (Hagueκ αι Ovchinin κατέληξαν να προσγειώνονται με ασφάλεια, χάρη στο σύστημα εκτόξευσης της κάψουλας Soyuz.) Και το EP9 εμφανίστηκε στο ένατο και τελευταίο HTV. 

Έτσι, οι διαχειριστές του διαστημικού σταθμού αποφάσισαν να αφαιρέσουν την παλέτα με τις μπαταρίες. Την Πέμπτη το πρωί, οι ελεγκτές εδάφους στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον διέταξαν το ρομποτικό βραχίονα μήκους 17,6 μέτρα να απελευθερώσει το EP9 σε τροχιά, έγραψαν αξιωματούχοι της NASA.

Η παλέτα μεγέθους SUV διαθέτει άφθονο χώρο για σκουπίδια. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τροχιά της Γης είναι γεμάτη με περίπου 34.000 αντικείμενα συντριμμιών πλάτους τουλάχιστον 10 εκατοστά και 128 εκατομμυρίων τεμαχίων που έχουν μήκος ή μεγαλύτερο 1 χιλιοστό.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας

e-enimerosi

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi