Άρθρα ΡεπορτάζΒίντεο

Ο ελληνισμός της Γερμανίας.

Μία συζήτηση από Έλληνες της διασποράς όπου με την εμπειρία ζωής τους στο εξωτερικό αλλά και τις δραστηριότητές τους, αναδεικνύουν και υποστηρίζουν τον ελληνισμό στην Γερμανία.

Καλεσμένοι του Μουρτζούκου Χρήστου στον ”Απόδημο παλμό” και την εκπομπή ”Με την ματιά του απόδημου” οι Πάνος Δροσινάκης: Πρόεδρος και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, και ο Κήπας Θανάσης: Επίτιμος πρόεδρος της ομοσπονδίας Βάδης και συνομοσπονδίας γονέων Γερμανίας.

  • Τι έχουν καταφέρει οι Έλληνες στο πέρας των δεκαετιών όλα αυτά τα χρόνια της μετανάστευσης στη Γερμανία.
  • Ποιοι είναι αυτοί οι θεσμοί και οι φορείς που υποστηρίζουν τον ελληνισμό στις δραστηριότητες όπου έχουν σκοπό την ενδυνάμωση της διασποράς.
  • Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Γερμανία, τα σχολεία και τα τμήματα Ελληνικής γλώσσας που διδάσκουν την μητρική στα ελληνόπουλα της Γερμανίας.
Η διασπορά στην Γερμανία.

Οι Έλληνες άρχισαν να μεταναστεύουν στη Γερμανία σε σημαντικό αριθμό κατά την περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Το πρώτο κύμα Ελλήνων μεταναστών στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 αποτελούνταν κυρίως από φιλοξενούμενους εργάτες που ήρθαν στη Γερμανία για να καλύψουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην αναπτυσσόμενη τότε γερμανική οικονομία.

Πολλοί Έλληνες αρχικά σκόπευαν να μείνουν προσωρινά στη Γερμανία, αλλά καθώς βελτιώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, κάποιοι επέλεξαν να επιστρέψουν, ενώ άλλοι αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Γερμανία. Με την πάροδο του χρόνου, η ελληνική κοινότητα στη Γερμανία μεγάλωσε και διαφοροποιήθηκε, με τα επόμενα κύματα μετανάστευσης για διάφορους λόγους, όπως η οικογενειακή επανένωση, οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και η αναζήτηση καλύτερων προτύπων διαβίωσης.

Η ελληνική διασπορά στη Γερμανία έχει ιδρύσει πολιτιστικούς και κοινωνικούς οργανισμούς για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την παροχή υποστήριξης στην κοινότητα. Αυτοί οι οργανισμοί συχνά διοργανώνουν εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες και δραστηριότητες που γιορτάζουν τις ελληνικές παραδόσεις και ενθαρρύνουν την αίσθηση της κοινότητας στη διασπορά.

Η ελληνική κοινότητα στη Γερμανία είναι διασκορπισμένη σε όλη τη χώρα, όπως στα κρατίδια της Βαυαρίας, της Έσσης, της βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, και σε πολλές πόλεις, όπως το Μόναχο, η Στουτγάρδη, η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, Βερολίνο, Κολωνία, Ντίσελντορφ και πολλές άλλες. Η διασπορά έχει συνεισφέρει σε διάφορες πτυχές της γερμανικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, του ακαδημαϊκού χώρου και των τεχνών.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi