Περιβάλλον

Ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ υπόσχεται να σταματήσει τα νέα έργα με βάση τον άνθρακα στο εξωτερικό εν μέσω κλιματικής κρίσης

Η Κίνα δεν θα κατασκευάσει κανένα νέο έργο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό, είπε ο Σι σε προσυγγραφημένη ομιλία του. Ο όρκος σηματοδοτεί μια στροφή στην πολιτική γύρω από την εκτεταμένη πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τις πρωτοβουλίες άνθρακα.
Η Κίνα θα αυξήσει επίσης τη χρηματοδοτική υποστήριξη για έργα πράσινης ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είχε απευθύνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες νωρίτερα για να δείξουν αλληλεγγύη και να δράσουν για την κλιματική κρίση, χαιρέτισε την ανακοίνωση της Κίνας παράλληλα με τη δέσμευση των ΗΠΑ να αυξήσει τη χρηματοδότηση του κλίματος για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
“Με ενθαρρύνουν οι σημαντικές ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα στη Γενική Συνέλευση από τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου σχετικά με τη δέσμευσή τους για δράση στο κλίμα”, είπε.
“Χαιρετίζω την ανακοίνωση του Προέδρου Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα αυξήσουν σημαντικά τη διεθνή χρηματοδότησή τους για το κλίμα σε περίπου 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Αυτή η αυξημένη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών θα φέρει τις ανεπτυγμένες χώρες πιο κοντά στην εκπλήρωση της συλλογικής τους δέσμευσης να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έτος στη χρηματοδότηση του κλίματος ».
“Χαιρετίζω επίσης την ανακοίνωση του προέδρου Xi ότι η Κίνα θα τερματίσει κάθε χρηματοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο στο εξωτερικό και θα ανακατευθύνει την υποστήριξή της σε πράσινη και χαμηλή ενέργεια άνθρακα. Η επιτάχυνση της παγκόσμιας φάσης του άνθρακα είναι το πιο σημαντικό βήμα για τη διατήρηση του 1,5 -ο βαθμός βαθμού της συμφωνίας των Παρισίων είναι προσιτός».
Στην προηγούμενη ομιλία του στη συνέλευση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να διπλασιάσει ξανά την οικονομική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε τον Απρίλιο ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη συμβολή τους στην παγκόσμια χρηματοδότηση του κλίματος σε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, θέτοντας τη νέα του δέσμευση πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
«Τον Απρίλιο, ανακοίνωσα ότι οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν τη δημόσια διεθνή χρηματοδότησή μας για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και σήμερα, είμαι περήφανος που ανακοινώνω ότι θα συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για να διπλασιάσουμε ξανά τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών προσαρμογής, ” Είπε ο Μπάιντεν.
Τόσο οι κινεζικές όσο και οι αμερικανικές δεσμεύσεις ήταν μέρος μιας ημέρας ομιλιών των ηγετών που σηματοδότησαν την έναρξη της γενικής συζήτησης των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των κρατών μελών και την οποία είχε ξεκινήσει ο Γκουτέρες προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε καλό δρόμο για «κολασμένο» άνοδο της θερμοκρασίας που θα επιφέρει “καταστροφή.”
Ο Γκουτέρες ζήτησε από τα κράτη να σταματήσουν τις επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα, να τερματίσουν τη χρήση άνθρακα, να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να φορολογήσουν τον άνθρακα και τη ρύπανση «αντί για το εισόδημα των ανθρώπων».
“Οι καμπάνες συναγερμού για το κλίμα χτυπούν επίσης στον πυρετό”, είπε. “Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ήταν ένας κόκκινος κώδικας για την ανθρωπότητα. Βλέπουμε τα προειδοποιητικά σημάδια σε κάθε ήπειρο και περιοχή – καυτές θερμοκρασίες, σοκαριστικές απώλειες βιοποικιλότητας, μολυσμένος αέρας, νερό και φυσικοί χώροι.”
Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, παγκόσμιοι ηγέτες από ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν να συνεισφέρουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να υποστηρίξουν χώρες στον παγκόσμιο νότο που αντιμετωπίζουν τις πιο άμεσες επιπτώσεις του κλίματος, ένας στόχος που χάθηκε. Το 2019, οι ανεπτυγμένες χώρες συνέβαλαν 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από τον ετήσιο στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Οι ΗΠΑ επικρίθηκαν επίσης για την αποτυχία μεταφοράς χρημάτων υπό τη διοίκηση του Τραμπ. Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τις παγκόσμιες δεσμεύσεις χρηματοδότησης του κλίματος όταν αποχώρησε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, οι ΗΠΑ πλήρωσαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από μια δέσμευση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε αρχικά αναλάβει το 2014.
Ακόμη και με τη νέα δέσμευση του Μπάιντεν, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συνεισφέρουν περισσότερο στην προσπάθεια. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφέρει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (ισοδύναμο 29,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά σε νέα έργα άνθρακα στο εξωτερικό στο παρελθόν. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρωτοβουλίας Πράσινης Ζώνης και Δρόμου, το οποίο αναλύει το BRI, η Κίνα είχε ανακοινώσει ή σχεδιάσει παγκόσμιες μονάδες άνθρακα αξίας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως από το 2014 έως το 2020.
Ενώ μειώνει τη συμμετοχή στον άνθρακα στο εξωτερικό, το Πεκίνο έχει επίσης σημαντικές εργασίες για το κλίμα στο εσωτερικό του, όπου ο άνθρακας παραμένει η κύρια πηγή ενέργειας σε μεγάλη απόσταση. Η Κίνα κατανάλωσε περισσότερο άνθρακα από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου σε συνδυασμό το 2020, έδειξε μελέτη της ερευνητικής ομάδας Ember . Αντιπροσώπευε το 58% της ενεργειακής ζήτησης της χώρας το 2020, σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο.
Παρόλο που το Πεκίνο έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να «προσπαθήσει» να φτάσει τις μέγιστες εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030 και να επιτύχει την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2060, αυτός ο στόχος απορρίμματος άνθρακα του 2060 είναι ακόμα μια δεκαετία πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνέλευση είναι η τελευταία μεγάλη διεθνής εκδήλωση πριν οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντηθούν ξανά στη G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο, ακολουθούμενος αμέσως από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία.
“Βρισκόμαστε εβδομάδες μακριά από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, αλλά φαινομενικά έτη φωτός μακριά από την επίτευξη των στόχων μας”, δήλωσε ο Γκουτέρες στην αρχική του ομιλία. «Πρέπει να σοβαρευτούμε και πρέπει να δράσουμε γρήγορα».

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi