Ιατρική Βιολογία

Ο κορωναϊός μπορεί να είναι καταστροφικός για τους μεγάλους πιθήκους, προειδοποιούν ειδικοί

Ακόμα και ήπια ανθρώπινα παθογόνα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους μεγάλους πιθήκους.

Ο κοροναϊός, έχοντας ταξιδέψει τώρα στον πλανήτη και στοίχισε πάνω από 23.500 ανθρώπινες ζωές, μπορεί επίσης να αποτελέσει απειλή για τους μεγάλους πιθήκους, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Οι μεγάλοι πίθηκοι είναι οι πιο στενοί συγγενείς μας και τα είδη που απαρτίζουν την ομάδα  συμπεριλαμβανομένων των bonobos, των γορίλλων, των ουραγγουτάνων και των χιμπατζήδων  απειλούνται. Παρόλο που δεν μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα ή την ίδια κοινωνία, μοιραζόμαστε περίπου το 98% του DNA μας με χιμπατζήδες. Και, φαίνεται, έχουμε μια άλλη ατυχή ομοιότητα: η ευαισθησία μας στις ίδιες αναπνευστικές ασθένειες.

Είναι γνωστό ότι “η μετάδοση ακόμα και ήπιων παθογόνων για τους ανθρώπους στους πιθήκους μπορεί να οδηγήσει σε μέτρια έως σοβαρά αποτελέσματα”, γράφουν επιστήμονες της Great Consortium για την Υγεία των Απειλών σε επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (24 Μαρτίου) στο περιοδικό Nature.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν ο κορωναϊός, γνωστός ως SARS-CoV-2, θα επηρεάσει τους πιθήκους όπως και οι άνθρωποι. “Ως κορυφαίοι εμπειρογνώμονες για τη διατήρηση και την υγεία αυτών των ζώων, καλούμε τις κυβερνήσεις, τους επαγγελματίες του χώρου της συντήρησης, τους ερευνητές, τους επαγγελματίες του τουρισμού και τις χρηματοδοτικές υπηρεσίες να μειώσουν τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού σε αυτούς τους πιθήκους που απειλούνται με εξαφάνιση”.

Ο τουρισμός πρέπει να ανασταλεί και η έρευνα στον τομέα να μειωθεί. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει ενώ εξακολουθεί να αξιολογεί τους κινδύνους. “Για παράδειγμα, η λαθροθηρία θα μπορούσε να αυξηθεί με λιγότερους ανθρώπους στην περιοχή”.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γκαμπόν και η Ρουάντα, έχουν ήδη σταματήσει τον τουρισμό και τόσο οι ακυρώσεις πτήσεων όσο και το κλείσιμο των συνόρων έχουν μειώσει το ταξίδι στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με The Washington Post.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές, “είναι πιο ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι μεγάλοι πίθηκοι είναι ευαίσθητοι στη μόλυνση με SARS CoV-2”, έγραψαν εκπρόσωποι της ομάδας ειδικών για την υγεία της ομάδας προστασίας της φύσης της Διεθνούς Ένωσης για τη διατήρηση των ειδών της φύσης σε μια δήλωση. “Συνιστάται θερμά να μειώνονται στο ελάχιστο οι μεγάλες επισκέψεις των ανθρώπων από τους ανθρώπους.”

Το απαραίτητο προσωπικό που δεν μπορεί να απομονωθεί πλήρως από τους πίθηκους πρέπει να παραμείνει σε απόσταση τουλάχιστον 7 μέτρων από αυτά, αλλά “10 μέτρα (33 πόδια)” συνιστάται έντονα “.  Κανείς που είναι άρρωστος ή που έχει έρθει σε επαφή με έναν άρρωστο άτομο τις τελευταίες 14 ημέρες θα πρέπει να επιτρέπεται να επισκεφθεί τα ζώα.

Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωναϊού σε μεγάλους πίθηκους, τηρώντας το βιβλίο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης που ονομάζεται ” Οδηγίες βέλτιστης πρακτικής για την παρακολούθηση της υγείας και τον έλεγχο της νόσου σε μεγάλους πληθυσμούς παχύσαρκων “.

Ορισμένες από αυτές τις συστάσεις περιλαμβάνουν την ύπαρξη καθαρού ρουχισμού και απολύμανσης υποδημάτων πριν πάτε οπουδήποτε κοντά στα ζώα. Η μετάδοση μπορεί επίσης να μειωθεί με την απαίτηση να φορεθούν μάσκες προσώπου από οποιονδήποτε που βρίσκεται σε απόσταση 10 μέτρων (33 πόδια) από τα ζώα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi