Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο μεγάλος, νέος πύραυλος της NASA θα κάνει το ντεμπούτο του στην εξέδρα εκτόξευσης της Φλόριντα.

Ο πύραυλος επόμενης γενιάς της NASA επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι σε αργή κίνηση από ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στην εξέδρα εκτόξευσης στη Φλόριντα για έναν τελευταίο γύρο δοκιμών τις επόμενες εβδομάδες που θα καθορίσουν πόσο σύντομα το διαστημόπλοιο μπορεί να πετάξει.

Η διάθεση του πανύψηλου πυραύλου Space Launch System (SLS) με την κάψουλα πληρώματος Orion σκαρφαλωμένη στην κορυφή σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο στις Η.Π.Α. σχέδια για ανανεωμένη εξερεύνηση της Σελήνης μετά από χρόνια οπισθοδρομήσεων και την πρώτη ματιά του κοινού για ένα διαστημικό όχημα σε εξέλιξη για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η διαδικασία μετακίνησης του διαστημικού σκάφους SLS-Orion, βάρους 5,75 εκατομμυρίων τόνων, ύψους 32 ορόφων από το Κτήριο Συναρμολόγησης Οχημάτων στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 5 μ.μ. EDT (2100 GMT), καιρού επιτρέποντος.

Το μεγάρουκ – που στέκεται ψηλότερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας – θα μεταφερθεί σιγά σιγά στο Launch Pad 39B σε ένα γιγάντιο ερπυστριοφόρο-μεταφορέα, ένα ταξίδι 4 μιλίων (6,5 χλμ) που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 11 ώρες. Το θέαμα θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση της NASA και την ιστοσελίδα της διαστημικής υπηρεσίας.

Οι προβλέψεις την Τετάρτη έκαναν λόγο για ευνοϊκές συνθήκες κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού της Φλόριντα.

Η ανάπτυξη, που άνοιξε τον δρόμο για την αποστολή της NASA χωρίς πληρώματα Artemis I γύρω από το φεγγάρι και πίσω, καθυστέρησε τον περασμένο μήνα λόγω μιας σειράς τεχνικών εμποδίων που η διαστημική υπηρεσία είπε ότι έκτοτε έχει επιλύσει καθώς οι ομάδες ετοίμαζαν τον πύραυλο για την εξέδρα εκτόξευσης.

«Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη ζαριά την Πέμπτη», είπε η Charlie Blackwell-Thompson, διευθυντής εκτόξευσης του Artemis, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα καθώς ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την πρόοδο της NASA.

Μόλις ασφαλιστεί στο μαξιλάρι, το πλοίο SLS-Orion θα προετοιμαστεί για μια κρίσιμη δοκιμή πριν από την πτήση που ονομάζεται “πρόβα υγρού ντυσίματος”, η οποία θα ξεκινήσει στις 3 Απριλίου και θα διαρκέσει περίπου δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Οι μηχανικοί σχεδιάζουν να φορτώσουν πλήρως τις δεξαμενές καυσίμου πυρήνα SLS με υπερψυκτικό υγρό υδρογόνο και προωθητικό υγρού οξυγόνου και να πραγματοποιήσουν μια προσομοιωμένη αντίστροφη μέτρηση εκτόξευσης – σταματώντας δευτερόλεπτα πριν αναφλεγούν οι τέσσερις κινητήρες R-25 του πυραύλου – σε μια αξιολόγηση από πάνω προς τα κάτω. ολόκληρο το σύστημα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΣ

Το αποτέλεσμα θα καθορίσει πότε η NASA θα επιχειρήσει την πρώτη της εκτόξευση του συνδυασμού πυραύλων και κάψουλας, μια αποστολή που ονομάζεται Artemis I. Το SLS-Orion αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος Artemis, με στόχο την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη και τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου σεληνιακού αποικία ως προάγγελος για την τελική ανθρώπινη εξερεύνηση του Άρη.

Οι ΗΠΑ Το πρόγραμμα Apollo έστειλε έξι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη από το 1969 έως το 1972, τις μόνες διαστημικές πτήσεις με πλήρωμα που δεν έχουν φτάσει ακόμη στη σεληνιακή επιφάνεια. Η Άρτεμις, που πήρε το όνομά της από τη δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, επιδιώκει να προσγειώσει την πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο πρόσωπο στο φεγγάρι, μεταξύ άλλων.

Αλλά η NASA έχει πολλά βήματα να κάνει πριν φτάσει εκεί, ξεκινώντας με μια επιτυχημένη πτήση Artemis I, που σχεδιάστηκε ως ένα ταξίδι χωρίς πλήρωμα 40.000 μίλια (64.374 km) πέρα ​​από το φεγγάρι και πίσω. Η NASA έχει δηλώσει ότι επανεξετάζει πιθανά παράθυρα εκτόξευσης τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά το χρονοδιάγραμμα μπορεί να γλιστρήσει ανάλογα με τα αποτελέσματα της πρόβας.

Οκτώ ή εννέα ημέρες μετά την ολοκλήρωση αυτών των δοκιμών και την αποστράγγιση του προωθητικού από τον πύραυλο, το πλοίο θα μεταφερθεί πίσω στο κτίριο συναρμολόγησης για να περιμένει τον καθορισμό μιας ημερομηνίας εκτόξευσης.

Η NASA ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα στόχευε να επιτύχει την πρώτη ανθρώπινη σεληνιακή προσγείωση της Άρτεμης ήδη από το 2025, πριν από κάποια απροσδιόριστη ημερομηνία μια πτήση Artemis με πλήρωμα γύρω από το φεγγάρι και πίσω.

Και οι δύο αυτές αποστολές, και άλλες που θα ακολουθήσουν, θα πετάξουν στο διάστημα με το SLS, το οποίο ξεπερνά τον Κρόνο V της εποχής του Απόλλωνα ως το μεγαλύτερο, ισχυρότερο όχημα εκτόξευσης στον κόσμο και τον πρώτο πύραυλο κατηγορίας εξερεύνησης που κατασκευάστηκε από τη NASA για ανθρώπινη διαστημική πτήση από τον Κρόνο V

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας