Διασπορά

Ο ομογενής καρδιοχειρούργος Ιωάννης Ελευθεριάδης και το απλό τεστ αντίχειρα που μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές

Ο καθηγητής και χειρούργος κ. Ιωάννης Ελευθεριάδης από το πανεπιστήμιο Yale στο Connecticut των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόσφατα δημοσίευσε πλάι με άλλους ακαδημαϊκούς μια επιστημονική έρευνα που αφορά στην ανίχνευση ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής, κεντρικής αρτηρίας της καρδίας.

Ο κ. Ελευθεριάδης είναι ο ιδρυτής του Ινστιτούτου για την Κοιλιακή Αορτή του Πανεπιστημίου Yale, και ειδικεύεται σε επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, κοινός γνωστές ως «bypass», όπως και επεμβάσεις μεταμόσχευσης καρδίας.

Τα  τελευταία 20 και πλέον χρόνια ο κ. Ελευθεριάδης έχει αφοσιωθεί, όπως μας είπε ο ίδιος, στην μελέτη των ανευρυσμάτων της αορτής.

Ο καθηγητής εξήγησε πως με τον όρο ανεύρυσμα νοείται με πολύ απλουστευμένο τρόπο ένα είδος πρηξίματος, το οποίο διογκώνει την αρτηρία με αποτέλεσμα να υφίσταται ρήξη στα τοιχώματα της.

John Elefteriades, MD William W.L. Glenn Professor of Surgery (Cardiac Surgery)

John Elefteriades, MD William W.L. Glenn Professor of Surgery (Cardiac Surgery)
Yale.edu

Τα τελευταία 25 χρόνια, όπως μας είπε ο κ. Ελευθεριάδης, οι χειρούργοι σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στο πανεπιστήμιο του έμαθαν δύο πράγματα, το πότε οφείλουν να κάνουν επέμβαση στην αορτή αλλά και το πώς ακριβώς να την χειρουργήσουν με ασφάλεια.

  • Το απλό απλό τεστ με τον αντίχειρα εφαρμόζεται επί δεκαετίες από τους καρδιοχειρούργους

  • Η έρευνα έχει ως στόχο να αποδείξει την χρησιμότητά του ως εργαλείο πρόληψης

  • Το οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν αντικαθιστά την ιατρική συμβουλή ή φροντίδα

Συγκεκριμένα, σε ακρίβεια εκατοστών πλέον, γνωρίζουν πότε πρέπει να αφαιρεθεί τμήμα της αορτής και η επέμβαση που απαιτείται σε ότι αφορά την επικινδυνότητα της είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο «ρουτίνας» όπως ένα από by-pass.

Ο επικεφαλής χειρούργος τόνισε πως πλέον το ζήτημα που παραμένει είναι πως να γίνεται η έγκαιρη διάγνωση των ανευρυσμάτων αορτής ώστε να επεμβαίνουν σε αυτά πριν συμβούν, το ζήτημα δηλαδή αφορά την πρόληψη.

Ακόμη σημείωσε πως στο 95% των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν αισθάνονται καμία ενόχληση πριν από την μοιραία θλάση της αρτηρίας, μέχρι και την στιγμή που συμβαίνει, ενισχύοντας περεταίρω την ανάγκη για την αναγνώριση των «σιωπηλών» ανευρυσμάτων αορτής.

Εργαλεία για την έγκαιρη αναγνώριση, όπως μας είπε ο κ. Ελευθεριάδης είναι το οικογενειακό ιστορικό καθώς και ένα απλό τεστ με τον αντίχειρά που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες.

Στην έρευνα τους εστίασαν στο απλό αυτό τεστ, όπου συχνά στους ασθενείς με ανεύρυσμα αορτής, ο αντίχειρας τους εκτείνεται πέρα από την παλάμη, όταν επιχειρείται να τον γείρουν εσωτερικά στην γροθιά του χεριού.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που πραγματοποίησαν και δημοσιεύθηκε στο αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Cardiology», προσπάθησαν να προσεγγίσουν το τεστ αυτό με επιστημονικό τρόπο και να βαθμολογήσουν την χρηστικότητα του ως μέτρο πρόληψης ανευρυσμάτων.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, μια εκ των ιατρών εκπαιδεύτηκε και μελέτησε εκατοντάδες ασθενείς την ώρα που έμπαιναν στο χειρουργείο, με ηχητικά συστήματα υψηλής ακρίβειας, και έπειτα με μεθόδους στατιστικής επιβεβαίωσε την συχνότητα και το ποσοστό με το οποίο το απλό τεστ αντίχειρα είναι ικανό να διαγνώσει πιθανό ανεύρυσμα.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Ελευθεριάδης ανέφερε πως το ταξίδι του στην επιστήμη αλλά και την ηθική του προσέγγιση και επαγγελματισμό του, τον οφείλει κυρίως στη μητέρα του, Ελληνίδα και άριστη μαθήτρια στην Ελλάδα του 2ού Π.Π και τις βάσεις που του έθεσε.

Τέλος, σε μια καριέρα 37 ετών, βιώνοντας τόσο τις μεγαλύτερες συγκινήσεις με το να σώζεις την ζωή ανθρώπων αλλά αντίστοιχα και τον συναισθηματικό πάτο όταν δεν μπορείς να βοηθήσεις πια, ο κ. Ελευθεριάδης δηλώνει ευλογημένος και ευχαριστεί τον Θεό που έκανε αυτό που αγαπούσε πραγματικά.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.