Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο παγωμένος κρατήρας του Άρη λάμπει σε νέα φωτογραφία της NASA.

Ο παγετός εκτείνεται σε όλη την επιφάνεια ενός νότιου κρατήρα στον Άρη σε μια νέα φωτογραφία του Κόκκινου Πλανήτη. 

Το Επιστημονικό Πείραμα Απεικόνισης Υψηλής Ανάλυσης (HiRISE) επί του Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA κατέγραψε την εικόνα της παγωμένης επιφάνειας του Άρη8, σύμφωνα με δήλωση του οργανισμού. 

Οι χειμώνες στον Άρη μπορεί να είναι πολύ κρύοι, με τις θερμοκρασίες κοντά στους πόλους να πέφτουν στους μείον 125 βαθμούς Κελσίου. Με τη σειρά του, ένα στρώμα πάγου διοξειδίου του άνθρακα, ή ξηρού πάγου, μπορεί να σχηματιστεί στην επιφάνεια ορισμένων περιοχών του πλανήτη. 

Μέχρι τα μέσα του τετράμηνου χειμώνα, ο παγετός μπορεί να εξαπλωθεί από τους πόλους μέχρι τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη των πλανητών, ή περίπου 50 μοίρες γεωγραφικού πλάτους, όπου αρχίζει να λιώνει κάτω από τις ζεστές ακτίνες του ήλιου. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το γεωγραφικό πλάτος του νότιου Καναδά στη Γη, σύμφωνα με τη δήλωση της NASA. 

Αλλά τα τροχιακά μπορούν επίσης να εντοπίσουν μικρά κομμάτια παγετού σε πλαγιές που βλέπουν τους πόλους πιο κοντά στον ισημερινό. Αυτές οι τοποθεσίες παρουσιάζουν χαμηλότερες θερμοκρασίες επειδή λαμβάνουν λιγότερο ηλιακό φως, που σημαίνει ότι ο παγετός του διοξειδίου του άνθρακα δεν λιώνει. 

Η πρόσφατη φωτογραφία HiRISE τραβήχτηκε από το νότιο ημισφαίριο του Άρη, στη μέση του χειμώνα. Η φωτογραφία καταγράφει έναν κρατήρα που βρίσκεται κοντά σε 37 μοίρες νότιου γεωγραφικού πλάτους. 

Η νότια πλαγιά του κρατήρα είναι πασπαλισμένη με έναν λαμπερό παγετό διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο εμφανίζεται μπλε στη βελτιωμένη έγχρωμη φωτογραφία από το τροχιακό. Η φωτογραφία αποκάλυψε ξηρό πάγο μέσα και γύρω από τις ρεματιές στην πλαγιά, οι οποίες έχουν χαραχτεί από ροές συντριμμιών που συμβαίνουν κατά τους θερμότερους μήνες. 

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας