Διατροφή υγεία

Ο παιδίατρος συμβουλεύει: Προσοχή στη βρεφική ροδάνθη.

H βρεφική ροδάνθη (Exanthema subitum/Roseola infantum) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά σε μεγάλο βαθμό αβλαβής ιογενής νόσος. Τυπικά χαρακτηριστικά είναι ο πυρετός που εμφανίζεται ξαφνικά, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει για τρεις έως τέσσερις ημέρες, και ένα επακόλουθο εξάνθημα, το οποίο υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες.

Από τη λοίμωξη αυτή επηρεάζονται συνήθως τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έως 3 ετών, αλλά μερικές φορές και μεγαλύτερα παιδιά. Ο χρόνος που περνά μεταξύ της μόλυνσης με τον ιό και την έναρξη του τριήμερου πυρετού (περίοδος επώασης) μπορεί να φτάσει μέχρι και 17 μέρες.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το αιφνίδιο εξάνθημα (roseola infantum);

Είναι μια συνηθισμένη ήπια ίωση, που προκαλεί συχνά ανησυχία, ιδιαίτερα σε νέους γονείς, γιατί κατά κανόνα παρουσιάζει έντονη κλινική εικόνα εξηγεί η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια. 

Εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, που ακολουθείται από εξάνθημα που καλύπτει όλο το σώμα.

Προσβάλλει κυρίως βρέφη και μικρά νήπια.

Προκαλείται κυρίως από τον ανθρώπινο ερπητοϊό HHV-6 και μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού.

Καθώς πρόκειται για μια αυτοπεριοριζόμενη νόσο, δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία, ο ιός κάνει τον κύκλο του σε 4 έως 7 ημέρες συνήθως και υποχωρεί από μόνος του.

Φροντίστε το παιδί σας να παραμένει ενυδατωμένο και χορηγείστε αντιπυρετικά όταν χρειάζεται.

Πότε μπορεί το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο;

Αν το παιδί είναι απύρετο για μία μέρα, χωρίς αντιπυρετικά, ακόμη και αν έχει ακόμα εξανθήματα μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi