Κύπρος

«Ο πληθυσμός του Βορρά πάνω από ένα εκατομμύριο».

Ο πληθυσμός του βορρά είναι τώρα πάνω από ένα εκατομμύριο, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουρκοκυπρίων Μουχτάρ Ακάι Νταρμπάζ.

Μιλώντας στο Yeni Duzen , ο Darbaz είπε ότι οι πληροφορίες που του είχαν δώσει οι μουχτάρ σχετικά με την αύξηση του πληθυσμού του βορρά είναι «τρομακτικές».

«Φτάσαμε τον αριθμό [πάνω από ένα εκατομμύριο] ως αποτέλεσμα των συνεντεύξεων που κάναμε με μουχτάρ. Βλέπουμε κοινωνικές εκρήξεις να προκαλούνται από ακανόνιστα επίπεδα δόμησης», είπε.

«Είναι απαραίτητο να γίνει η σωστή διάγνωση και να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα».

Παρά τον αυξανόμενο πληθυσμό του βορρά, ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι αγροτικές περιοχές στο βορρά υποφέρουν από μείωση του πληθυσμού τους .

Ξεχώρισε τα χωριά Καλό Χωριό και Αμπελικού στη Λεύκα, λέγοντας ότι και τα δύο χωριά «φτάνουν στο σημείο να αδειάσουν ».

«Δεν έχει μείνει κόσμος. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης και δεν υπάρχει πουθενά να ζήσουν οι άνθρωποι. Ο κόσμος σηκώνεται και φεύγει», είπε.

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα [σε περιοχές που υποφέρουν από μείωση του πληθυσμού] είναι η απασχόληση . Εάν δεν παρέχετε ευκαιρίες απασχόλησης σε ανθρώπους σε μια περιοχή, θα φύγουν».

Είπε ότι μιλούσε για αυτό το θέμα «εδώ και χρόνια» και προέτρεψε τις αρχές του βορρά να εφαρμόσουν έργα κοινωνικής στέγασης.

Τα σχόλια του Νταρμπάζ προέρχονται από παρόμοιες εκτιμήσεις του «βουλευτή» DP του κυβερνώντος συνασπισμού, Σερχάτ Ακπινάρ.

Είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι «φτάσαμε τώρα τον πληθυσμό του ενός εκατομμυρίου . Ούτε 400.000, ούτε 700.000».

Σε αντίδραση, είχε καλέσει την «κυβέρνηση» του Βορρά να « περιορίσει και να σταματήσει » τη χορήγηση «ιθαγένειων» σε υπηκόους τρίτων νομών που ζουν εκεί.

«Αν θέλουμε οι Τουρκοκύπριοι να κρατήσουν το μέλλον τους και τη δική τους βούληση, πρέπει να περιορίσουμε και να εμποδίσουμε τους πολίτες τρίτων χωρών να αποκτούν υπηκοότητες, όπως κάνουν με το τρέχον νομικό μας πλαίσιο», είπε στην Cyprus Mail.

«Εκτός από την πολιτιστική διάβρωση που βιώνουμε, πρέπει να αποτρέψουμε τους εαυτούς μας από το να γίνουμε μειονότητα στα εδάφη μας».

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κυπριακής ΑΟΖ: Συναινεί για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) η Chevron.

e-enimerosi

Ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν και ψευδοκράτους.

e-enimerosi

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στήν Κύπρο! H μάστιγα τής εθνοκάθαρσης.

e-enimerosi