Κοινωνία Κόσμος

Ο πρώην Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί απευθύνεται στην πατρίδα του αφού εγκατέλειψε τους Ταλιμπάν και του χορηγήθηκε άσυλο στο Ντουμπάι

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί δήλωσε ότι έφυγε από την Καμπούλ για να αποτρέψει την αιματοχυσία και αρνήθηκε τις αναφορές ότι πήρε μαζί του μεγάλα χρηματικά ποσά κατά την αποχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο.

Ο Γκάνι έχει επικριθεί έντονα από πρώην υπουργούς ότι εγκατέλειψε ξαφνικά τη χώρα καθώς οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ την Κυριακή. 

Μιλώντας από την εξορία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σήμερα, ο Γκανί είπε σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε στο Facebook: «Αν είχα μείνει, θα ήμουν μάρτυρας αιματοχυσίας στην Καμπούλ». 

Eίναι το πρώτο του δημόσιο σχόλιο από τότε που επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν στα ΗΑΕ.

Έφυγε μετά από συμβουλή κυβερνητικών αξιωματούχων, πρόσθεσε. 

Ο Γκανί είπε ότι προσπαθούσε να σταματήσει το Αφγανιστάν να μετατραπεί «σε μια άλλη Υεμένη της Συρίας » και είπε ότι οι ισχυρισμοί ότι έφυγε από τη χώρα με μεγάλο χρηματικό ποσό ήταν «αβάσιμοι» και «ψέματα».

Οι αναφορές είχαν προηγουμένως υποδείξει ότι ο Γκανί διέφυγε με 169 εκατομμύρια δολάρια στο ελικόπτερο του και είχε λάβει άσυλο στο Ντουμπάι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Επέμεινε ότι δεν είναι αλήθεια στους ισχυρισμούς ότι διέφυγε με «βαλίτσες μετρητών», λέγοντας ότι όλα αυτά ήταν μέρος μιας «δολοφονίας προσωπικότητας». 

Ο απομακρυσμένος πρόεδρος του Αφγανιστάν Γκάνι επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά είπε ότι ήταν σε «διαβούλευση» για να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

Speaking in a live broadcast on his official Facebook page, Mr Ghani said he was 'forced' to leave Kabul, according to translation by Al Jazeera

Μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ο Ghani είπε ότι «αναγκάστηκε» να εγκαταλείψει την Καμπούλ, σύμφωνα με τη μετάφραση του Al Jazeera

Afghans crowd the gate at Kabul airport

Σε σκηνές απόλυτης απελπισίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σήμερα, οι άνθρωποι άρχισαν να περνούν μωρά στους φρουρούς στη βόρεια είσοδο ελπίζοντας ότι θα εκτελεστούν σε πτήσεις έξω από τη χώρα και θα ξεφύγουν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν

Overnight, the US only put 2,000 people on 18 C-17 planes - an average of 110 per flight. One took off on Sunday with 640 Afghans on board (pictured) because the crew decided not to leave them behind.
A C-17 was used to transport more than 600 out of a typhoon before

Ο Γκανί είπε σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook, σύμφωνα με τη μετάφραση του Al Jazeera: «Αυτό που συνέβη πριν από 25 χρόνια στο Αφγανιστάν επρόκειτο να συμβεί ξανά. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να αποφευχθεί, μια ντροπιαστική εξέλιξη όπως αυτή.

«Η αξιοπρέπεια του Αφγανιστάν ήταν σημαντική για μένα, και αυτό έπρεπε να διασφαλιστεί, οπότε έπρεπε να φύγω από το Αφγανιστάν για να προκληθεί αιματοχυσία, για να βεβαιωθώ ότι (θα) αποφευχθεί μια τεράστια καταστροφή».

Είπε: «Όσον αφορά την πολιτική ηγεσία των Ταλιμπάν, ήταν αποτυχία από την πλευρά τους και αποτυχία από μέρους μας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν σε τίποτα, η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου».

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στα ΗΑΕ, ώστε να αποφευχθούν καταστροφές. Είμαι σε διαβούλευση με άλλους έως ότου (μπορώ) να επιστρέψω ώστε να συνεχίσω τις προσπάθειές μου για δικαιοσύνη για τους Αφγανούς ».

Η ομιλία έρχεται καθώς μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν στην αφγανική πόλη Τζαλαλαμπάντ την Τετάρτη, καθώς η ισλαμιστική ομάδα προχώρησε στην εδραίωση της εξουσίας – και οι δυτικές χώρες αύξησαν τις εκκενώσεις από το χαοτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η νέα κυβέρνηση μπορεί να λάβει τη μορφή ενός κυβερνώντος συμβουλίου, με τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα να είναι γενικά υπεύθυνος, δήλωσε ανώτερο μέλος της ομάδας.

Αλλά το Αφγανιστάν δεν θα ήταν δημοκρατία, δήλωσε ο Waheedullah Hashimi στο Reuters: «Είναι νόμος της σαρία και αυτό είναι».

Μετά την κατάληψη της εξουσίας το Σαββατοκύριακο, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ειρηνική διακυβέρνηση. Είπαν ότι δεν θα εκδικηθούν εναντίον των παλιών εχθρών και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου.

Μια διαμαρτυρία στο Τζαλαλαμπάντ, 90 μίλια από την Καμπούλ στον κεντρικό δρόμο προς το Πακιστάν, ήταν μια πρόωρη δοκιμή αυτής της δέσμευσης.

Δύο μάρτυρες και ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσαν στο Reuters ότι μαχητές των Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ όταν κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να τοποθετήσουν την εθνική σημαία του Αφγανιστάν σε μια πλατεία στην πόλη, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας περισσότερους από δώδεκα.

Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.

Χιλιάδες Αφγανοί, πολλοί από τους οποίους βοήθησαν ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις δύο δεκαετίες από τότε που η εισβολή έληξε την εξουσία των Ταλιμπάν 1996-2001, είναι απελπισμένοι να φύγουν από τη χώρα.

Διοικητές και στρατιώτες των Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τα πλήθη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν. «Δεν έχουμε πρόθεση να τραυματίσουμε κανέναν», είπε στο Reuters.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκανί, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα καθώς οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο, βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε το κράτος του Κόλπου.

Περίπου 5.000 διπλωμάτες, προσωπικό ασφαλείας, εργαζόμενοι σε βοήθεια και Αφγανοί εκκενώθηκαν από την Καμπούλ το τελευταίο 24ωρο και οι στρατιωτικές πτήσεις θα συνεχιστούν όλο το εικοσιτετράωρο, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος στο Reuters. «Είναι εντελώς ταραχώδες και χάος εκεί έξω», είπε ο αξιωματούχος.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά έως και 100 διεθνών υπαλλήλων στο Καζακστάν, αλλά είπαν ότι το μέτρο ήταν προσωρινό και τόνισε ότι «δεσμεύτηκε να παραμείνει και να προσφέρει για την υποστήριξη του Αφγανικού λαού στην ώρα της ανάγκης». Ο ΟΗΕ διαθέτει περίπου 300 διεθνείς υπαλλήλους και 3.000 τοπικούς υπαλλήλους στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν πρότειναν ότι θα επιβάλουν τους νόμους τους πιο ήπια από ό, τι κατά τη διάρκεια της πρώην σκληρής διακυβέρνησής τους, και ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ηγέτες της ομάδας θα ήταν λιγότερο απομονωμένοι από ό, τι στο παρελθόν.

«Σιγά -σιγά, ο κόσμος θα δει όλους τους ηγέτες μας», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Ο Hashimi, ο οποίος έχει πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων της ομάδας, είπε ότι ο ρόλος των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους στην εργασία και την εκπαίδευση και πώς πρέπει να ντύνονται, θα αποφασιστεί τελικά από ένα συμβούλιο ισλαμικών μελετητών.

«Θα αποφασίσουν αν πρέπει να φορούν χιτζάμπ, μπούρκα ή μόνο (α) πέπλο συν αμπάγια ή κάτι τέτοιο, ή όχι. Αυτό εξαρτάται από αυτούς », είπε στο Reuters.

Υπό την προηγούμενη κυριαρχία των Ταλιμπάν, επίσης καθοδηγούμενοι από τον θρησκευτικό νόμο της σαρία, οι γυναίκες απαγορεύονταν να εργαστούν, τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο και οι γυναίκες έπρεπε να φορούν μπούρκα με όλα τα είδη για να βγουν έξω.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη: «Θα δούμε τι θα κάνουν, αν θα είναι σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν».

Ανταποκρινόμενος σε αυτό το σχόλιο και σε άλλους δυτικούς ηγέτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι Ταλιμπάν θα κριθούν «από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του».

Πολλοί Αφγανοί είναι δύσπιστοι για τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν. Κάποιοι είπαν ότι μπορούσαν να περιμένουν και να δουν.

«Η οικογένειά μου ζούσε υπό τους Ταλιμπάν και ίσως θέλουν πραγματικά να αλλάξουν ή έχουν αλλάξει, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει και θα φανεί πολύ σύντομα», δήλωσε η Ferishta Karimi, η οποία διευθύνει ένα κατάστημα ραπτικής για γυναίκες.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ την Κυριακή καθώς οι δυτικές δυνάμεις αποχώρησαν βάσει συμφωνίας που περιλάμβανε υπόσχεση των Ταλιμπάν ότι δεν θα τους επιτεθούν κατά την αποχώρησή τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε ένα πλήθος επικρίσεων σχετικά με την αποχώρηση, συμπεριλαμβανομένων των βρετανών νομοθέτων την Τετάρτη που χαρακτήρισαν την κατάρρευση του Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν αποτυχία πληροφοριών, ηγεσίας και ηθικού καθήκοντος.

Ο Μπάιντεν είπε ότι έπρεπε να αποφασίσει μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων να πολεμήσουν ασταμάτητα ή να ακολουθήσουν τη συμφωνία αποχώρησης του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που διαχειρίζονται το αεροδρόμιο έπρεπε αρχικά να σταματήσουν τις πτήσεις εκκένωσης αφού χιλιάδες φοβισμένοι Αφγανοί πλημμύρισαν το αεροδρόμιο.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι η ομάδα του εκκένωσε περίπου 700 άτομα την Τρίτη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι είχε απομακρύνει συνολικά 500 άτομα.

Ερωτηθείς αν η Βρετανία ελπίζει να βγάλει 1.000 άτομα από το Αφγανιστάν την ημέρα, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι στοχεύουν να λειτουργήσουν με αυτήν την ικανότητα.

Η Γαλλία δήλωσε ότι μετέφερε 25 υπηκόους της και 184 Αφγανούς, και η Αυστραλία είπε ότι 26 άτομα έφτασαν στην πρώτη πτήση της επιστροφής από την Καμπούλ. Η Δανία ανακοίνωσε ότι εκκένωσε 84 άτομα με στρατιωτικό αεροπλάνο.

«Όλοι θέλουν να φύγουν», είπε ένας Αφγανός που έφτασε στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη με τη γυναίκα του και τον γιο του σε πτήση μέσω Τασκένδης. «Σωθήκαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να σώσουμε τις οικογένειές μας».

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi