Εκκλησία

Ο Βαρθολομαίος θα εκλέξει Αρχιεπισκόπους Αμερικής, Αγγλίας και Αυστραλίας

Μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα μέσα στο Μάιο θα υπάρχουν εξελίξεις για τρεις Αρχιεπισκοπές του  οι οποίες ήταν είναι κενές είτε είναι διαδικασία αλλαγής στην κεφαλή.

Το διάστημα 9-11 Μαΐου πρόκειται να συνεδριάσει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κι εκεί αναμένεται να τεθεί το ζήτημα για τις Αρχιεπισκοπές Αυστραλίας, Αμερικής και Θυατείρων. Τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, για τις οποίες ο  έχει αποφασίσει την αλλαγή. Διαφορετικές περιπτώσεις καθώς η μεν πρώτη είναι κενή λόγω της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, η δεύτερη είναι στο επίκεντρο εδώ και καιρό με τον νυν Αρχιεπίσκοπο να μην παραιτείται όπως επιθυμεί το Φανάρι, ενώ στη δε τρίτη φαίνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος είναι έτοιμος να παραδώσει τη θέση του.

Για την , ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ζητήσει από τους τρεις Επισκόπους να συναντηθούν, να συζητήσουν για την επόμενη μέρα και τους απέστειλαν σχετική εισήγηση με τις θέσεις τους. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος φαίνεται πως έχει καταλήξει στο καθεστώς που θα διέπει την Αρχιεπισκοπή και το οποίο θα διαφέρει από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ετσι, φαίνεται πως κατέληξε στη δημιουργία τριών αυτόνομων διοικητικών οργάνων τα οποία θα είναι αυτόνομα και αυτοτελή αλλά αυτό που εδρεύει στο Σίδνεϊ θα εξακολουθήσει να έχει τα προνόμια και την μορφή που είχε μέχρι τώρα η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Ο Ιεράρχης που θα εκλεγεί στο Σίδνεϊ θα φέρει τίτλο Αρχιεπισκόπου και οι άλλοι δύο θα είναι Μητροπολίτες αλλά θα είναι ισότιμοι και θα έχουν από κοινού την ευθύνη της διοίκησης της πάλαι ποτέ ενιαίας Αρχιεπισκοπής.

Για την  είναι γνωστή η θέση που του Φαναρίου εδώ και πλέον ένα χρόνο για αλλαγή στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής, κάτι το οποίο ο Γέρων Δημήτριος έχει κατορθώσει να αποκρούσει και να παραμένει στη θέση του. Ολο αυτό το διάστημα, έχουν γίνει προσπάθειες για εξομάλυνση της κατάστασης ώστε να οδηγηθούμε σε μια ήπια αλλαγή που θα είναι αποδεκτή απ’όλους σε μια Αρχιεπισκοπή τόσο σημαντική που δεν πρέπει να «πληγωθεί». Εσχάτως, φαίνεται πως για τη θέση αυτή ο μοναδικός υποψήφιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, αφού όπως ανέφερερε ο «Εθνικός Κήρυκας» ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρώπη και παρά το Πατριαρχείο προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του δίπλα στον Οικ. Πατριάρχη.

Βέβαια, η ομογένεια στις ΗΠΑ και ο εκεί Κλήρος θα ήθελε να δει στο πηδάλιο της Εκκλησίας έναν Ιεράρχη από την Αμερική που είναι πιο κοντά στην παροικία γνωρίζοντας το πνεύμα που επικρατεί εκεί.

Οσον αφορά τέλος, την Αγγλία ο  Γρηγόριος αναμένεται να καταθέσει στην Αγία και Ιερά Σύνοδο την παραίτησή του λόγω ηλικίας. Και στην περίπτωση αυτή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξετάζει το ενδεχόμενο να «σπάσει» στα δύο η Αρχιεπισκοπή δίνοντας δύο θέσεις Μητροπολιτών.

πηγή: vimaorthodoxias.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής ανά την Ελλάδα.

Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος, τα Πάθη και η Σταύρωση του Θεανθρώπου

e-enimerosi

Μεγάλη Τετάρτη – Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω.

e-enimerosi