Ιατρική Βιολογία

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέο όργανο στο λαιμό

Αυτή η περιοχή του ρινοφάρυγγα πίσω από τη μύτη δεν θεωρήθηκε ότι φιλοξενεί τίποτα εκτός από μικροσκοπικούς, διάχυτους, σιελογόνους αδένες.

Αλλά το σετ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έχει μήκος περίπου 3,9 εκατοστά. Λόγω της θέσης τους πάνω από ένα κομμάτι του χόνδρου που ονομάζεται torus tubarius, οι ερευνητές αυτών των νέων αδένων τους χαρακτήρισαν τους σωληνοειδείς αδένες. Οι αδένες πιθανώς λιπαίνουν και υγραίνουν τον άνω λαιμό πίσω από τη μύτη και το στόμα, έγραψαν οι ερευνητές στο Διαδίκτυο στις 23 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Radiotherapy and Oncology.

Η ανακάλυψη ήταν τυχαία. Ερευνητές στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό αξονικών τομογραφιών και τομογραφιών εκπομπής ποζιτρονίων (PET) που ονομάζονται PSMA PET-CT για τη μελέτη του καρκίνου του προστάτη. Στη σάρωση PSMA PET-CT, οι γιατροί εγχέουν ένα ραδιενεργό “ιχνηθέτη” στον ασθενή. Αυτός ο ιχνηθέτης συνδέεται καλά με την πρωτεΐνη PSMA, η οποία αυξάνεται στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι η σάρωση PSMA PET-CT είναι καλύτερη από τη συμβατική απεικόνιση για την ανίχνευση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη.

Η σάρωση PSMA PET-CT τυχαίνει επίσης να είναι πολύ καλή στην ανίχνευση ιστού σιελογόνων αδένων, η οποία είναι επίσης υψηλή σε PSMA. Μέχρι τώρα, υπήρχαν τρεις γνωστοί μεγάλοι σιελογόνιοι αδένες στους ανθρώπους: ένας κάτω από τη γλώσσα, ένας κάτω από τη γνάθο και ένας στο πίσω μέρος της γνάθου, πίσω από το μάγουλο. Πέρα από αυτά, ίσως χίλιοι μικροσκοπικοί σιελογόνιοι αδένες είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον βλεννογόνο ιστό του λαιμού και του στόματος, δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης και ογκολόγος ακτινοβολίας του Ολλανδικού Καρκίνου Ινστιτούτο Wouter Vogel σε δήλωση .

“Λοιπόν, φανταστείτε την έκπληξή μας όταν τα βρήκαμε”, είπε ο Vogel. 

Για να επιβεβαιώσει την ανακάλυψη, ο Vogel και οι συνάδελφοί του απεικόνισαν 100 ασθενείς (99 από αυτούς άνδρες λόγω της εστίασης στον καρκίνο του προστάτη) και διαπίστωσαν ότι όλοι τους είχαν τους πρόσφατα ανακαλυφθέντες αδένες. Έχουν επίσης αναλύσει αυτήν την περιοχή ρινοφάρυγγα από δύο πτώματα από ένα πρόγραμμα δωρεάς ανθρώπινου σώματος και διαπίστωσαν ότι η περιοχή που βρέθηκε αποτελείται από ιστό βλεννογόνου αδένα και αγωγούς που στραγγίζονται στον ρινοφάρυγγα. 

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι γιατροί που χρησιμοποιούν ακτινοβολία στο κεφάλι και το λαιμό για τη θεραπεία του καρκίνου προσπαθούν να αποφύγουν την ακτινοβολία των σιελογόνων αδένων, δήλωσε ο Vogel, επειδή η βλάβη σε αυτούς τους αδένες μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής. 

«Οι ασθενείς μπορεί να έχουν πρόβλημα να τρώνε, να καταπιούν ή να μιλούν, κάτι που μπορεί να είναι πραγματικό βάρος», είπε. 

Αλλά επειδή κανείς δεν ήξερε για τους σάλους των σάλπιγγων, δεν κανείς προσπάθησε να αποφύγει την ακτινοβολία σε αυτήν την περιοχή. Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία από περισσότερους από 700 ασθενείς με καρκίνο που έλαβαν θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη ακτινοβολία είχαν λάβει οι ασθενείς στην περιοχή των άγνωστων αδένων, τόσο περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ανέφεραν από τη θεραπεία τους. Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε έτσι να μεταφράζεται σε λιγότερες παρενέργειες για καρκινοπαθείς.

“Το επόμενο βήμα μας είναι να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να ελευθερώσουμε καλύτερα αυτούς τους νέους αδένες και σε ποιους ασθενείς”, δήλωσε ο Vogel. “Εάν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν λιγότερες παρενέργειες, οι οποίες θα ωφελήσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους μετά τη θεραπεία.”

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi