Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Οι επιστήμονες μόλις βρήκαν έναν δίσκο σχηματισμού πλανητών πέρα από τον Γαλαξία μας για πρώτη φορά.

«Γνωρίζουμε ότι οι δίσκοι είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό άστρων και πλανητών στον γαλαξία μας, και εδώ, για πρώτη φορά, βλέπουμε άμεσες αποδείξεις για αυτό σε έναν άλλο γαλαξία».

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν το πρώτο παράδειγμα ενός στροβιλιζόμενου δίσκου υλικού που τροφοδοτεί ένα νεαρό αστέρι που βρίσκεται σε έναν γαλαξία έξω από τον Γαλαξία. Ο δίσκος είναι σχεδόν πανομοιότυπος με εκείνους που βρίσκονται γύρω από βρέφη αστέρια στον Γαλαξία μας και υποδηλώνει ότι αστέρια και πλανήτες σχηματίζονται σε άλλους γαλαξίες όπως ακριβώς συμβαίνει και στον δικό μας.

Το εν λόγω νεαρό αστέρι βρίσκεται στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου,  ένας γειτονικός γαλαξίας με τον Γαλαξία που βρίσκεται 160.000 έτη φωτός μακριά ,  και το σύστημά του, που ονομάζεται HH 1177, είναι ενσωματωμένο σε ένα τεράστιο νέφος αερίου.

Η ομάδα πίσω από αυτήν την ανακάλυψη παρατήρησε το σύστημα με τη Συστοιχία Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), το μεγαλύτερο αστρονομικό έργο στη Γη που αποτελείται από 66 κεραίες στη Βόρεια Χιλή που αποτελούν ένα μόνο ραδιοτηλεσκόπιο.

“Όταν είδα για πρώτη φορά στοιχεία για μια περιστρεφόμενη δομή στα δεδομένα του ALMA, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχαμε εντοπίσει τον πρώτο εξωγαλαξιακό δίσκο προσαύξησης. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και επιστήμονας του Πανεπιστημίου Durham, Anna McLeod. «Γνωρίζουμε ότι οι δίσκοι είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό άστρων και πλανητών στον γαλαξία μας, και εδώ, για πρώτη φορά, βλέπουμε άμεσες αποδείξεις για αυτό σε έναν άλλο γαλαξία».

Η McLeod και οι συνεργάτες του πληροφορήθηκαν την ύπαρξη αυτού του συστήματος όταν το όργανο Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) στο Very Large Telescope (VLT) του ESO εντόπισε έναν πίδακα που αναδύεται από ένα αστέρι που σχηματιζόταν. Αυτό το όργανο μπορεί να κάνει παρατηρήσεις στο ορατό εύρος μήκους κύματος, ενώ ταυτόχρονα μετράει τα μήκη κύματος του φωτός που προέρχεται από ένα αντικείμενο, επιτρέποντας στους επιστήμονες να πουν ποιους τύπους ύλης κοιτάζουν.

«Ανακαλύψαμε ένα πίδακα που εκτοξεύεται από αυτό το νεαρό τεράστιο αστέρι και η παρουσία του είναι μια ένδειξη για τη συνεχή αύξηση του δίσκου», πρόσθεσε. Για να επιβεβαιώσουν ότι υπήρχε δίσκος προσαύξησης στο HH 1177, οι επιστήμονες έπρεπε να μετρήσουν την κίνηση του πυκνού αερίου γύρω από το αστέρι.

Δίσκοι προσαύξησης εντός και εκτός του Γαλαξία.

Δίσκοι προσαύξησης όπως αυτός που παρατηρήθηκε πρόσφατα σχηματίζονται όταν η ύλη πέφτει προς ένα άστρο νηπίου ή άλλο συσσωρευόμενο αντικείμενο όπως μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων. Καθώς το υλικό πέφτει πάνω σε αυτά τα αντικείμενα, φέρει μαζί του γωνιακή ορμή (περιστροφική περιστροφή), που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάει απευθείας σε αυτό το κεντρικό σώμα. Αντίθετα, αυτή η ύλη σχηματίζει έναν πεπλατυσμένο περιστρεφόμενο δίσκο που τροφοδοτεί σταδιακά την ύλη στο κεντρικό αντικείμενο.

Το αέριο στο κέντρο του δίσκου προσαύξησης, πιο κοντά στο κεντρικό αντικείμενο,  στην περίπτωση αυτή, ένα νεαρό αστέρι που τρέφεται,  κινείται ταχύτερα από την ύλη στις παρυφές του δίσκου, και αυτή η διακύμανση της ταχύτητας είναι το «όπλο καπνίσματος». που υποδηλώνει την παρουσία ενός δίσκου προσαύξησης.

«Η συχνότητα του φωτός αλλάζει ανάλογα με το πόσο γρήγορα το αέριο που εκπέμπει το φως κινείται προς ή μακριά από εμάς», είπε το μέλος της ομάδας και ερευνητής του Πανεπιστημίου John Moores του Λίβερπουλ, Jonathan Henshaw. «Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο φαινόμενο που συμβαίνει όταν αλλάζει ο τόνος μιας σειρήνας ασθενοφόρου καθώς περνάει δίπλα σας και η συχνότητα του ήχου πηγαίνει από ψηλότερα σε χαμηλότερα». (Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως redshift ή blueshift, ανάλογα με το αν το παρατηρούμενο αντικείμενο κινείται προς ή μακριά από τη Γη.)

Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει φωτεινούς δίσκους συσσώρευσης γύρω από αντικείμενα όπως υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες σε άλλους γαλαξίες στο παρελθόν λόγω της τεράστιας βαρύτητας που δημιουργεί βίαιες συνθήκες που προκαλούν το αέριο και τη σκόνη σε αυτούς τους δίσκους να λάμπουν έντονα, συχνά υπερκαλύπτοντας το συνδυασμένο φως κάθε άστρου στον γαλαξία που τους περιβάλλει.

Ωστόσο, οι δίσκοι συσσώρευσης γύρω από αστέρια, από τους οποίους τελικά αναδύονται πλανήτες, είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν ακόμη και στον Γαλαξία μας, εν μέρει επειδή τα νεαρά αστέρια συχνά εξακολουθούν να κουκουλώνονται στα σύννεφα αερίου και σκόνης από τα οποία γεννιούνται.

Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, καθώς το υλικό που γεννά νεαρά αστέρια είναι λιγότερο πλούσιο σε σκόνη. Αυτό σημαίνει ότι το HH 1177 έχει ήδη ξεφύγει από μεγάλο μέρος του «κουκούλι» από το οποίο γεννήθηκε, επιτρέποντας στους αστρονόμους να παρατηρήσουν το κεντρικό του αστέρι και πιθανώς ακόμη και να παρακολουθήσουν τα πρώτα στάδια του σχηματισμού των πλανητών. Το δικό μας ηλιακό σύστημα θα είχε υποστεί την ίδια διαδικασία πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ένας πρωτοπλανητικός δίσκος περιέβαλε τον νεαρό ήλιο στη διαδικασία γέννησης των πλανητών.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή ταχείας τεχνολογικής προόδου όσον αφορά τις αστρονομικές εγκαταστάσεις», λέει ο McLeod. «Το να μπορείς να μελετήσεις πώς σχηματίζονται τα αστέρια σε τόσο απίστευτες αποστάσεις και σε έναν διαφορετικό γαλαξία είναι πολύ συναρπαστικό».

Η έρευνα της ομάδας παρουσιάζεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: ESO/M. Kornmesser

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας