Κοινωνία Κόσμος

Οι φωτογραφίες δείχνουν τη Βόρεια Κορέα να επεκτείνει το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου

Η εκτίμηση έρχεται αφού η Βόρεια Κορέα αύξησε πρόσφατα τις εντάσεις πραγματοποιώντας τις πρώτες της πυραυλικές δοκιμές σε έξι μήνες εν μέσω μακροχρόνια αδρανούς διπλωματίας πυρηνικού αφοπλισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η επέκταση του εργοστασίου εμπλουτισμού πιθανότατα υποδηλώνει ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ουρανίου πυρηνικών όπλων στην τοποθεσία Yongbyon κατά 25 %», δήλωσε ο Jeffrey Lewis και δύο άλλοι ειδικοί στο Middlebury Institute of International Studies στο Monterey.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από τη Maxar δείχνουν την κατασκευή σε μια περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στην Yongbyon.

Ανέφερε ότι μια δορυφορική εικόνα που ελήφθη την 1η Σεπτεμβρίου δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα καθάρισε δέντρα και προετοίμασε το έδαφος για κατασκευή και ότι είναι επίσης ορατός ένας εκσκαφέας κατασκευής. Η έκθεση ανέφερε ότι μια δεύτερη εικόνα που ελήφθη στις 14 Σεπτεμβρίου έδειχνε έναν τοίχο που ανεγέρθηκε για να περικλείσει την περιοχή, εργασίες σε θεμέλια και πάνελ που αφαιρέθηκαν από την πλευρά του κτιρίου εμπλουτισμού για να παρέχουν πρόσβαση στην πρόσφατα κλειστή περιοχή.

«Η νέα έκταση είναι περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα, αρκετός χώρος για τη στέγαση 1.000 επιπλέον φυγοκεντρητών», αναφέρεται στην έκθεση. “Η προσθήκη 1.000 νέων φυγοκεντρητών θα αυξήσει την ικανότητα του εργοστασίου να παράγει εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 25 τοις εκατό”.

Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να κατασκευαστούν είτε με πολύ εμπλουτισμένο ουράνιο είτε με πλουτώνιο, και η Βόρεια Κορέα έχει εγκαταστάσεις για να παράγει και τα δύο στην Yongbyon. Τον περασμένο μήνα, νωρίτερες δορυφορικές φωτογραφίες στην Yongbyon έδειξαν σημάδια ότι η Βόρεια Κορέα ξαναρχίζει τη λειτουργία άλλων εγκαταστάσεων για την παραγωγή πλουτωνίου όπλου.

Η Βόρεια Κορέα αποκαλεί το συγκρότημα Yongbyon «την καρδιά» του πυρηνικού της προγράμματος. Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές του 2019, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προσφέρθηκε να διαλύσει ολόκληρο το συγκρότημα εάν του χορηγηθεί σημαντική ανακούφιση από τις κυρώσεις. Αλλά οι Αμερικανοί απέρριψαν την πρόταση του Κιμ επειδή τη θεώρησαν ως ένα περιορισμένο βήμα αποπυρηνικοποίησης.

Ορισμένοι Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες ειδικοί εικάζουν ότι η Βόρεια Κορέα λειτουργεί κρυφά τουλάχιστον ένα επιπλέον εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου. Το 2018, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι έχει ήδη κατασκευάσει έως και 60 πυρηνικά όπλα.

Οι εκτιμήσεις για το πόσα πυρηνικά όπλα μπορεί να προσθέσει η Βόρεια Κορέα κάθε χρόνο ποικίλλουν, από 6 έως 18 βόμβες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικούς και πυραύλους κρουζ προς τη θάλασσα σε δοκιμές που θεωρήθηκαν ως προσπάθεια διαφοροποίησης των πυραυλικών δυνάμεών της και ενίσχυσης της ικανότητας επίθεσής της στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, όπου εδρεύουν συνολικά 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι ειδικοί λένε ότι και οι δύο τύποι πυραύλων θα μπορούσαν να είναι εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές.

Ο Κιμ απείλησε ότι θα ενισχύσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο και θα αποκτήσει πιο εξελιγμένα όπλα, εκτός εάν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει την εχθρότητά της εναντίον της χώρας του σε μια προφανή αναφορά στις κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τις τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις της με τη Σεούλ. Ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί το μορατόριουμ του για τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που απευθύνονται απευθείας στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, μια πρόταση που θέλει να διατηρήσει ζωντανές τις πιθανότητες για μελλοντική διπλωματία με την Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi