Ιατρική ΒιολογίαΤεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Οι «τζούστινγκ αγκυλόσαυροι» χτυπούσαν με τις «ουρές σαν βαριοπούλα».

Εξοπλισμένοι με τεράστιες ουρές με καρφιά, οι αγκυλόσαυροι ήταν βαριά θωρακισμένα φυτοφάγα ζώα που μπορούσαν να κάνουν πραγματική ζημιά σε μια μάχη. Οι παλαιοντολόγοι κάποτε πίστευαν ότι αυτοί οι δεινόσαυροι που μοιάζουν με τανκ χρησιμοποιούσαν τις ουρές τους αποκλειστικά για να καταπολεμήσουν τα αρπακτικά, αλλά μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Biology Letters αποκαλύπτει ότι μάτωσαν επίσης ο ένας τον άλλον σε μια επίδειξη κυριαρχίας.

Για τη διερεύνηση, μια ομάδα βορειοαμερικανών παλαιοντολόγων εξέτασε το Zuul crurivastator (που πήρε το όνομά του από το φανταστικό τέρας με το ίδιο όνομα στην ταινία “Ghostbusters” του 1984), ο πιο ολοκληρωμένος απολιθωμένος αγκυλόσαυρος που είναι γνωστός του οποίου τα λείψανα εκτίθενται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο (ROM) στο Τορόντο του Καναδά. Το όνομα του είδους του, Crurivastator , στα λατινικά σημαίνει «καταστροφέας κνήμης», είναι εμπνευσμένο από το τρομακτικό κλαμπ στο τέλος της ουράς του, μήκους 3 μέτρων.

Με μήκος 6 μέτρα και βάρος 2.500 κιλά, το δείγμα ηλικίας 76 εκατομμυρίων ετών από την Κρητιδική περίοδο (145 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν) περιέχει αρκετές σπασμένες ακίδες κατά μήκος των πλευρών του. Τμήματα απολιθωμένου δέρματος στα πλευρά του δείχνουν επίσης ότι τα πλαϊνά τραύματα του  Zuul επουλώθηκαν όσο ο δεινόσαυρος ήταν ακόμα ζωντανός.

«Η διατήρηση του απολιθωμένου δέρματος πάνω από τις κατεστραμμένες οστέινες πλάκες με έπληξε – το να βλέπω την επούλωση που αντανακλάται στον μαλακό ιστό είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό για τον Zuul », δήλωσε ο David Evans, ο συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος Temerty και επιμελητής παλαιοντολογίας σπονδυλωτών στο ROM.

Πρόσθεσε, “Έχουμε όλες τις οστέινες πλάκες και τις αιχμές πανοπλίας ακόμα καλυμμένες με απολιθωμένο δέρμα, πλήρως διατηρημένες σε ολόκληρο το σώμα του. Το Zuul μας δίνει μια αξιοσημείωτη εικόνα του πώς έμοιαζαν αυτά τα ζώα όταν ήταν ζωντανά. Βλέποντας πού εμφανίστηκε η κατεστραμμένη πανοπλία σχετικά στην άθικτη κανονική θωράκιση σήμαινε ότι μπορούσαμε να μελετήσουμε το μοτίβο της παθολογίας σε ολόκληρο το σώμα».

Ένα παράδειγμα μιας από τις ακίδες της ουράς του Zuul που τραυματίστηκε και αργότερα επουλώθηκε.(εικόνα: Βασιλικό Μουσείο Οντάριο (ROM))

Για χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι αγκυλόσαυροι χρησιμοποιούσαν μόνο τις ουρές τους που έμοιαζαν με βαριοπούλα για να παρασύρουν τους θηρευτές, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πιο διαβόητους δολοφόνους στο βασίλειο των δεινοσαύρων: τον Tyrannosaurus rex. Αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν στον Zuul προσθέτουν ένα άλλο «κομμάτι στο παζλ» και χρησιμεύουν ως παράδειγμα σεξουαλικής επιλογής παρόμοια με τα κέρατα σε ελάφια ή τα κέρατα στις αντιλόπες.

“Βιολογικές δομές όπως αυτή συχνά εξυπηρετούσαν μια σειρά από διαφορετικές λειτουργίες και η επιβίωση είναι το κλειδί”, είπε ο Evans. «Μεγαλώσαμε σκεπτόμενοι ότι οι εμβληματικές ράβδοι ουράς αυτών των θωρακισμένων δεινοσαύρων εξελίχθηκαν για να αποκρούσουν τα αρπακτικά, δηλαδή τους τυραννόσαυρους, με την υπόθεση ότι αυτά ήταν νωχελικά ζώα που ζούσαν την ενήλικη ζωή τους σε σχετική μοναξιά. Η εξέλιξη όχι μόνο ανατρέπει αυτό το δόγμα κατά των αρπακτικών, αλλά επίσης ζωγραφίζει τους αγκυλόσαυρους ως πιο πολύπλοκα κοινωνικά ζώα, που μάχονται με άλλα μέλη του είδους τους για κυριαρχία στην επικράτεια ή για να εντυπωσιάσουν τους συντρόφους – όπως προτείνεται για άλλους φυτοφάγους δεινόσαυρους».

Πρόσθεσε, «Αυτή η ιδέα της ανατροπής αγκυλόσαυρων τους μεταμορφώνει από τα τανκς μάχης των δεινοσαύρων σε δεινοσαύρους ιππότες με λαμπερή πανοπλία». 

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας