ΔιασποράΕθνικά Θέματα

Οι Βάνδαλοι καταστρέφουν υπέροχες μαρμάρινες στήλες στην αρχαία ελληνική πόλη Φιέρι της Αλβανίας.

Άγνωστοι βάνδαλοι στην Αλβανία προκάλεσαν «ανεπανόρθωτες» ζημιές σε ένα μνημείο στην αρχαία Απολλωνία κοντά στην πόλη Φιέρι, ανακοίνωσαν οι αλβανικές αρχές το Σάββατο.

Ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου αναφέρθηκε ότι «η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη», καθώς οι αρχαίες μαρμάρινες κολόνες στο νυμφαίο του χώρου κατεδαφίστηκαν και συντρίφθηκαν. Το νυμφαίο, στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ένα μνημείο αφιερωμένο στις νύμφες, ειδικά εκείνες των πηγών.

Αυτά τα μνημεία ήταν αρχικά φυσικές σπηλιές, τις οποίες η παράδοση ανατέθηκε ως οικισμοί των ντόπιων νυμφών.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, καταδίκασε την πράξη και την χαρακτήρισε «βάρβαρη». Οι αλβανικές αρχές λένε ότι η πράξη βανδαλισμού πρέπει να είχε συμβεί κατά το κλείδωμα που προκλήθηκε από την επιδημία του κοροναϊού, αλλά ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Η Απολλωνία, η οποία ιδρύθηκε το 588 π.Χ. από Έλληνες αποίκους από την Κέρκυρα και την Κόρινθο σε μια τοποθεσία όπου ζούσαν ιθαγενείς φυλές Ιλλυρίων, ήταν ίσως η πιο σημαντική από τις διάφορες κλασικές πόλεις γνωστές ως Απολλωνία.

Ήταν μια αυτοδιοικούμενη και ανεξάρτητη πόλη για πολλούς αιώνες έως ότου ενσωματώθηκε για πρώτη φορά στο Βασίλειο της Ηπείρου και αργότερα στο Βασίλειο της Μακεδονίας. Ήταν μια πολύ καλά διοικούμενη πόλη και άνθισε λόγω των πλούσιων αγροτικών ενδοχώρων και του ρόλου της στο εμπόριο σκλάβων.

Η Απολλωνία άκμασε στη Ρωμαϊκή περίοδο και ήταν το σπίτι σε μια φημισμένη σχολή φιλοσοφίας, αλλά άρχισε να παρακμάζει τον 3ο αιώνα μ.Χ. όταν το λιμάνι της άρχισε να λιώνει ως αποτέλεσμα σεισμού. Εγκαταλείφθηκε μέχρι το τέλος της Ύστερης Αρχαιότητας.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος