Κοινωνία Κόσμος

Παναγία των Παρισίων: Υπάρχουν αρκετά χρήματα για να τα επισκευάσεις δύο φορές!

Οι δωρεές φθάνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το κόστος ανασυγκρότησης θα πρέπει να είναι περίπου 500 εκατ. Ευρώ.

Είναι μια κόλαση γατούλα! Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το εκτιμώμενο κόστος των επισκευών στον καθεδρικό ναό του Παρισιού θα πρέπει να είναι μεταξύ 300 και μέγιστο τα € 600 εκατομμύρια, ενώ οι δωρεές είχε ήδη φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους λογαριασμούς που ανακοίνωσε η Stéphane Bern, της κυβέρνησης Macron. Η συγκίνηση που προκάλεσε η πυρκαγιά της Παναγίας προκάλεσε μια πρωτοφανή μανία για την ανασυγκρότηση, μια πλημμύρα  χρημάτων, που έχει ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες, και από τα συνδικάτα για την ανακατασκευή του κτιρίου, την επισκευή του θησαυροφυλακίου μέχρι τη στέγη και ένα νέο βέλος στην κορυφή του ναού.

Δύσκολο τώρα να γνωρίζουμε πόσο θα κοστίσει ακριβώς το έργο, μόνο μια λεπτομερής και ολοκληρωμένη εμπειρογνωμοσύνη θα δείξει περισσότερα σε αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Όλα εξαρτώνται από την έκταση της βλάβης σε αυτό το πολυεδρικό κτίριο. Για να πάρετε μια ιδέα για τα ποσά που μπορεί να προκύψουν, μπορούμε πάντα να αναφερθούμε σε προηγούμενα. Για παράδειγμα, η επισκευή του κάστρου του Windsor, το οποίο περιελάμβανε το στέγες και σημαντικό έργο της διακόσμησης εσωτερικών χώρων, είχε κοστίσει 45 εκατομμύρια ευρώ το 1997. Κάποιος μπορεί επίσης να προκαλέσει την πλήρη κατασκευή, και ο Ο καθεδρικός ναός της Δρέσδης, πριν από είκοσι χρόνια, φτιαγμένος σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και εμπνευσμένος από τις αρχαίες τεχνικές για χρειάστηκε ένα ποσό κοντά στα 200 εκατομμύρια. 

Πόσο θα χρειαστεί λοιπόν για την Παναγία των Παρισίων; «Μπορεί να δοθεί μια τάξει μεγέθους, αλλά όλα εξαρτώνται από την συνολική κατάσταση της κατασκευής, ο μεγάλος άγνωστος χ σήμερα», δήλωσε ο Pascal Asselin, πρώην ελεγκτής σε ιστορικά μνημεία, αστικά κτίρια και παλάτια, σήμερα επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Οικονομολόγων (Untec). Αν και δεν δούλεψε λεπτομερώς σε ένα γενικό σχέδιο σχετικά με την Notre-Dame, ήταν αρκετά καλός για να εκτιμήσει το έργο. “Χρειάζονται περίπου 20 με 30 εκατομμύρια για τα μέτρα των θερμοκηπίων, 15 εκατομμύρια για πέντε χρόνια για την κάλυψη ομπρέλας στο κτίριο, περίπου 100 εκατομμύρια για την οροφή και το πλαίσιο. Αυτό είναι ένα κόστος 145 εκατομμυρίων.

“Οι τελευταίοι μεγάλοι προϋπολογισμοί που προσθέτουμε αφορούν το βέλος και ιδιαίτερα την ενοποίηση και την ανακαίνιση του κτιρίου, με πέτρες που έχουν μεταβληθεί από θερμότητα και νερό … Το οποίο κυμαίνεται από 300 έως 600 εκατομμύρια. Αλλά σίγουρα όχι ένα δισεκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι σε μόλις 48 ώρες, οι μεγάλες περιουσίες της Γαλλίας είχαν ήδη καλύψει τα κύρια έργα για την κατασκευή του ναού.

“Η λογική είναι ότι τα ποσά χρησιμοποιούνται για την ανακαίνιση άλλων κτιρίων στη Γαλλία σε κακή κατάσταση”

Μια εκτίμηση που υποδηλώνει αποθεματικό ύψους 500 έως 700 εκατομμυρίων ευρώ, αν όχι περισσότερο, εάν οι δωρεές συνεχίζονται. Τι να κάνετε με αυτό το δώρο; Μέρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τα κοινωνικά έργα της μητρόπολης, τα οποία θα έθεταν τέρμα στη διαμάχη. Μπορεί επίσης να διατεθεί προϋπολογισμός για την επαγγελματική κατάρτιση των βιοτεχνιών. Αλλά η λογική είναι ότι τα ποσά χρησιμοποιούνται για την ανακαίνιση άλλων κτιρίων στη Γαλλία σε κακή κατάσταση: δεν χάνουν, ο Στέφαν Βέρνη διατηρεί τον κατάλογο και συνεχίζει να ανησυχεί τη χώρα για τους θησαυρούς αυτούς– Το Sénanque Abbey χρειάζεται χρήματα για να αποφύγει την κατάρρευση της εκκλησίας του. «Το κράτος πληρώνει 326 εκατ ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση και την αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής υπενθυμίζει Rémi Desalbres, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κληρονομιάς. Αυτή η απρόσμενη δωρεά, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το διπλάσιο του ετήσιου προϋπολογισμού, θα ασχοληθεί με τις ανάγκες  να αναβιώσει τις τέχνες με την  πολύτιμη εμπειρία, οι οποίοι έχουν υποστεί οικονομική ανέχεια σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του 2008, λόγω της κατειούσας των ναυπηγείων … “

Μια άποψη που συμμερίζεται ο Pascal Asselin, πρόεδρος της Untec, ο οποίος πιστεύει ότι ο ιστότοπος θα αναδείξει τα επαγγέλματα ανασυγκρότησης και χειροτεχνίας, που είναι ακόμα ελάχιστα γνωστά. “Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα ολόκληρο ταξίδι γύρω από το εργοτάξιο του καθεδρικού ναού, με πλατφόρμες για να δούμε τους τεχνίτες να δουλεύουν, είναι πολύ πιθανό. Υπάρχει επιπλέον κόστος, αλλά θα επιτρέψει στους Παρισιάνους και τους τουρίστες να επισκεφτούν την Notre-Dame με άλλο τρόπο. “

Απομένει να πείσει τους Γάλλους και τους αλλοδαπούς ότι ορισμένες από τις δωρεές τους δεν θα πάνε αναγκαστικά στην ανακαίνιση της Notre-Dame, αλλά σε άλλα αξιόλογα κτίρια. Μια λεπτή ερώτηση που θα πρέπει να χειριστεί πολύ γρήγορα οι δημόσιες αρχές, με κίνδυνο να εγκαταλείψουν τις αμφιβολίες και τους κριτικούς να εγκατασταθούν. Ορισμένοι μπορεί να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι θα διατηρήσουν τη χειρονομία τους για τη διασφάλιση της γαλλικής κληρονομιάς.  Λέει ο Pascal Asselin. “Οι δωρεές για την Notre-Dame θα έρχονταν να βοηθήσουν στην ανακαίνιση πολλών μνημείων της Γαλλίας. Μπορεί να είναι το θαύμα … ”

πηγή: lepoint.fr

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi