Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Περισσότερα από 900.000 αστέρια, γαλαξίες και μαύρες τρύπες αποκαλύφθηκαν στον πιο λεπτομερή χάρτη ακτίνων Χ του σύμπαντος.

Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ eROSITA δημοσίευσαν μια συλλογή δεδομένων που αποκαλύπτουν περισσότερα από 900.000 αντικείμενα στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων 700.000 υπερμεγέθων μαύρων τρυπών και άλλων «εξωτικών» αντικειμένων.

Οι αστρονόμοι αποκάλυψαν τον μεγαλύτερο και πιο λεπτομερή χάρτη ακτίνων Χ του σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ. Τα πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα αποκαλύπτουν το φως περισσότερων από 700.000 μαύρων τρυπών τεράτων, μια μυστηριώδη «γέφυρα» αερίου που συνδέει μακρινούς γαλαξίες και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα «εξωτικά» αντικείμενα στο βαθύ διάστημα.

Η μαζική νέα απελευθέρωση δεδομένων ακτίνων Χ είναι ευγενική προσφορά του eROSITA All-Sky Survey, μιας αποστολής για τη σάρωση ολόκληρου του ουρανού από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ eROSITA. Σε εκείνο το διάστημα, η έρευνα ανίχνευσε περισσότερα από 170 εκατομμύρια φωτόνια ακτίνων Χ (σωματίδια φωτός) στον ουρανό, τα οποία οι αστρονόμοι αργότερα αναγνώρισαν ως περίπου 900.000 διαφορετικά αντικείμενα στο διάστημα, τα περισσότερα από τα οποία είναι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, σύμφωνα με δήλωση του Max Planck Society στη Γερμανία, που βοήθησε στη διαχείριση της αποστολής.

“Αυτοί είναι εκπληκτικοί αριθμοί για την αστρονομία των ακτίνων Χ”, δήλωσε στη δήλωση ο Andrea Merloni, κύριος ερευνητής του eROSITA και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας εργασίας που περιγράφει το εύρος των ευρημάτων της αποστολής. «Έχουμε εντοπίσει περισσότερες πηγές σε 6 μήνες από όσες έχουν κάνει οι μεγάλες ναυαρχίδες αποστολές XMM-Newton και Chandra σε σχεδόν 25 χρόνια λειτουργίας», πρόσθεσε ο Merloni, αναφερόμενος στα τηλεσκόπια ακτίνων Χ που λειτουργούν επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και τη NASA αντίστοιχα.

Οι ακτίνες Χ είναι μια μορφή ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας που είναι αόρατη με γυμνό μάτι. Οι περισσότερες εκπομπές ακτίνων Χ στο διάστημα προέρχονται από συγκεντρώσεις εξαιρετικά θερμών αερίων, που μπορεί να προκύψουν από τεράστια σμήνη γαλαξιών. τα απομεινάρια των εκρήξεων σουπερνόβα, όπως το περίφημο νεφέλωμα του Καβουριού, ή ενεργές μαύρες τρύπες που μπορούν να ξεπεράσουν ολόκληρους γαλαξίες, καθώς η καυτή, ταχέως κινούμενη ύλη πέφτει κατακόρυφα στα ακόρεστα μαύρα τους. Η μελέτη των κοσμικών ακτίνων Χ μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει τεράστια αντικείμενα υψηλής ενέργειας όπως αυτά, αλλά και να αποκαλύψει την κυρίαρχη δομή του ίδιου του σύμπαντος.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες ανακαλύψεις που προέκυψαν από την έρευνα είναι ένα τεράστιο «νήμα», ή γέφυρα, θερμού αερίου που συνδέει δύο σμήνη γαλαξιών σε απόσταση άνω των 42 εκατομμυρίων ετών φωτός (πάνω από 400 φορές το μήκος του Γαλαξία). Το νήμα πιστεύεται ότι είναι ένα κομμάτι του κοσμικού ιστού, ο τεράστιος αυτοκινητόδρομος αερίου που τροφοδοτεί όλους τους γαλαξίες στο σύμπαν και αποκαλύπτει τα άδεια κενά όπου πιστεύεται ότι κατοικεί η άπιαστη σκοτεινή ύλη. (Η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.)

Εκτός από την απελευθέρωση της τελευταίας παρτίδας δεδομένων, οι ερευνητές από το έργο έχουν υποβάλει περισσότερες από 50 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά που συζητούν ένα μικρό μέρος των νέων ευρημάτων του eROSITA. Αυτή η φρέσκια συλλογή αστρονομικού αναγνωστικού υλικού προσθέτει σε περισσότερες από 200 εργασίες που έχουν ήδη δημοσιευτεί σχετικά με προηγούμενες ανακαλύψεις του eROSITA, είπαν οι ερευνητές.

Η πλήρης απελευθέρωση δεδομένων, μαζί με δωρεάν εργαλεία για την ανάγνωσή της, είναι διαθέσιμα από τον ιστότοπο eROSITA. Περισσότερα στοιχεία και επιστημονικές εργασίες που βασίζονται σε αυτό αναμένονται στο άμεσο μέλλον. Εν τω μεταξύ, το eROSITA θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα αστέρια από το σπίτι του στο διαστημικό παρατηρητήριο Spectrum-Roentgen-Gamma (SRG), το οποίο λειτουργεί από κοινού η Γερμανία και η Ρωσία.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: MPE, J. Sanders für das eROSITA-Konsortium

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας